Италиански сирена

Макар Франция да не ѝ отстъпва по богатство от сирена, Италия безспорно е родината на най-популярните и едни от най-обичаните сирена в света: пармезан, моцарела, маскарпоне и още. И освен сирената от краве мляко, тук на особена почит са и овчите сирена (като твърдото „пекорино Романо“, от pecora – овца), както и тези от козе и биволско мляко. Още преди векове италианските майстори са достигнали висоти в производството на сирена, които остават ненадминати и до днес. В МЕТРО сме ти приготвили пъстър букет от италиански образци.

Италиански сирена
Моцарела

Моцарела

Пица без моцарела е като баница без сирене. Да, и с кашкавал или друго твърдо сирене също се получава, но нищо не може да се сравни с мекия безсолен вкус на оригинала.

И съвсем не е само пицата. Моцарелата е любим герой в паста, салати и безброй други ястия.

В МЕТРО ще намериш богат избор от марки и разфасовки на мекото прясно италианско сирене от бейби моцарела до едрите „екземпляри“. И безценни съвети как да си направиш истинска италианска пица у дома

Изобилие от моцарела:
Рикота

Рикота

Още едно прясно италианско сиренце с мек, сметанов вкус. По ирония, рикотата се е появила като субпродукт, понеже се прави от остатъчната суроватка от производството на „конвенционално“ сирене от краве, овче, козе или биволско мляко. А днес е едно от най-популярните сирена в света, много по-популярно от други традиционни италианските вкусотии.

Заради мекия си сметанов вкус и текстура рикотата е любима и на сладкарите. Наслади се на разнообразието от рикота в МЕТРО!

Маскарпоне

Маскарпоне

Друг фаворит на майсторите на сладкиши. За любимото на всички ни тирамису маскарпонето е същото, което е моцарелата за пицата – и без него се получава, но не е същото…

С маскарпоне можеш да забъркаш безброй кремове и мусове, и какво ли още не.  

Бурата

Бурата

Дори нежността на традиционната моцарела, властвала в неаполитанската и италианската кухня векове наред, не е била в състояние да задоволи експериментаторския дух на италианците в кухнята. Преди около век един производител на сирене издигнал моцарелата на ново ниво – бурата. Буратата, на практика, е моцарела с пълнеж от сметана. А резултатът от този експеримент е свежо сирене със силен вкус на масло (откъдето идва и името му) и буря от овации от целия свят, които не стихват и до днес.   
Пармезан

Пармезан

Вероятно най-известното италианско сирене! Неслучайно. Първите пити пармиджано са се „търкулнали“ още през Средновековието и оттогава до ден днешен се прави по традиционната рецепта. Един килограм от тази уникална прелест, която днес охотно стържем над паста, салати, сандвичи, супи и какво ли още не, се прави от цели 16 литра мляко и зрее до три години!

В МЕТРО ще намериш пармезан на цели пити, пакетирано на слайсове или настъргано - в изобилие от брандове.   

Ето и твърди сиренца:
Горгон(д)зола

Горгон(д)зола

Легенда на италианските сини сирена с благородна плесен. Освен кравето мляко, във вкуса му често можеш да доловиш и козе. Има синьо-зелени жилки и превъзходен вкус, който си пасва с много плодове и вина.  
Синьо сирене в МЕТРО:

ОЩЕ ОТ МЛЕЧНАТА СТРАНА НА ИЗОБИЛИЕТО В МЕТРО 

Наред с европейските класики в МЕТРО ще намериш и редица автентични български продукти, носещи нашата традиция. Разгледай и асортимента ни от яйца. 

А ето още предложения от винената страна на изобилието в МЕТРО 

За да съчетаеш сиренето с неговата перфектна половинка. 

метро карта
Пазарувай в МЕТРО
Вземи своята МЕТРО карта!  
Заяви сега
Стани клиент
не пропускай оферти
нюзлетър
Не изпускай офертите от МЕТРО!  
Абонирай се
Нюзлетър