Холандски сирена

В Холандия определено преобладават сирената от краве мляко. Тъкмо от краве мляко се правят световноизвестните гауда и едам. Ала „ниската страна“ може да се похвали и с висококачествени традиционни овчи и кози сирена. 

ХОЛАНДСКИ СИРЕНА
Гауда

Гауда

Едно от най-старите и широкоизвестни сирена в Европа. То, също като едамера – друго известно холандско сирене, е наречено на град в Холандия. Бледожълто и ронливо, подобно на италианския пармезан.  
Нашата селекция от гауда:
Едам/Eдамер

Едам/Eдамер

Наричано също Едам – по името на холандския град, който търгува с него още от Средновековието. Гладко сирене, с твърда восъчна коричка. Чест гост в платата сирена на трапезата. То е по-леко от другото популярно холандско сирене – гауда, защото се прави от частично обезмаслено мляко. Линкове със снимки към MShop  
Ементал

Ементал

От дупките на ементала идва изразът „като швейцарско сирене“. Ементалът произхожда от Швейцария (името му означава „долината на Еме“ – река в Швейцария), но днес се произвежда и от много други държави, като Холандия. (Швейцарският ементал си има защитено географско наименование – „ементалер“).

Дупките, както се досещаш, са мехурите от въглеродния диоксид, освобождаван от млечнокиселите бактерии при зреенето на сиренето – както при квасения хляб и останалите продукти с млечнокисела ферментация. 

ОЩЕ ОТ МЛЕЧНАТА СТРАНА НА ИЗОБИЛИЕТО В МЕТРО 

Наред с европейските класики в МЕТРО ще намериш и редица автентични български продукти, носещи нашата традиция. Разгледай и асортимента ни от яйца. 

А ето още предложения от винената страна на изобилието в МЕТРО 

За да съчетаеш сиренето с неговата перфектна половинка. 

метро карта
Пазарувай в МЕТРО
Вземи своята МЕТРО карта!  
Заяви сега
Стани клиент
не пропускай оферти
нюзлетър
Не изпускай офертите от МЕТРО!  
Абонирай се
Нюзлетър