Френски сирена

Франция, също като Италия, може да се похвали със стотици сирена и технологии на производство. Много от френските сирена се произвеждат само в определени райони на страната и са продукт на уникална комбинация от специфичен климат и млечнокисели култури. И ти напомняме, че френските сирена са пръв приятел на френските вина! От които в МЕТРО също те очаква впечатляващ избор. Нашите експерти на винения ни сектор ще ти дадат безценни съвети кое вино с какво сирене да комбинираш.  

ФРЕНСКИ СИРЕНА
Бри

Бри 

Мека бяла сърцевина, скрита под твърда коричка с бяла благородна плесен. Можеш да се насладиш и на по-зрялата му, тъмна и ароматна разновидност – бри ноар. Това е сирене, сякаш специално създадено за да му се радваш в компания на вино!   
Камембер

Камембер

Като говорим за меко сирене под плесенна коричка, няма как да пропуснем камембер. Той е от силно миризливите представители на френските сирена. Ако и ти си от почитателите на този миризливко, препоръчваме ти го леко запечен на фурна или тиган, полят с мед и наръсен с орехи. С чаша вино – или две, разбира се!  
Рокфор

Рокфор

Прави се от овче мляко, има характерен пикантен вкус и му се носи слава на „крал на сирената“. Сигурно най-популярното синьо сирене. Рокфор (Roquefort) е станало почти нарицателно за сините сирена, както “шампанското” е за пенливите вина. Но „рокфор“ е защитено географско наименование и с него имат право да се наричат само онези сини сирена, зрели в естествените пещери около южното френско село Рокфор сюр Сулзон.  
Раклет

Раклет

Всъщност, полутвърдото Раклет е повече швейцарско, отколкото френско. Но датира още от древността, когато не е имало нито Франция, нито Швейцария. Името му идва от френската дума racler („стържа“) – макар че днес по-често го разтапяме, отколкото да го стържем.   
Комте

Комте

Полутвърдото комте се прави от краве мляко. Има си приятна коричка и ако го в платото със сирената към някоя чаша хубаво сухо червено вино, ще те очарова.   
Морбие

Морбие

Един „съгражданин“ на комтето – произхожда от същата северозападна френска област Франш – Конте. Както много от видовете сирене, и това е плод на случайност. Навремето производителите заделяли остатъчната извара от производството на сирене вечер и я покривали с пепел, за да я съхранят от насекоми и други лакомници, а на другия ден допълвали с нова суровина. Така се появила характерната пепелна линия в средата на питата. Днес тя се прави не с цел съхранение, а защото придава опушен вкус на сиренцето. 

ОЩЕ ОТ МЛЕЧНАТА СТРАНА НА ИЗОБИЛИЕТО В МЕТРО 

Наред с европейските класики в МЕТРО ще намериш и редица автентични български продукти, носещи нашата традиция. Разгледай и асортимента ни от яйца. 

А ето още предложения от винената страна на изобилието в МЕТРО 

За да съчетаеш сиренето с неговата перфектна половинка. 

метро карта
Пазарувай в МЕТРО
Вземи своята МЕТРО карта!  
Заяви сега
Стани клиент
не пропускай оферти
нюзлетър
Не изпускай офертите от МЕТРО!  
Абонирай се
Нюзлетър