Агнешка дроб сарма

Рецепта за традиционна агнешка дроб сарма
Агнешка дроб сарма

Обикновено през пролетта, с появата на първите “зелении”, традиционно около Великден и Гергьовден се приготвя агнешка дроб сарма. Но с тази рецепта и продуктите в МЕТРО, можеш да си я приготвиш, когато поискаш.

Време
:
3 часа и 30 мин
Трудност
:
Средна
Брой порции
:
10

Необходими продукти

КоличествоПродукти
1кг
комплект за АГНЕШКА ДРОБ САРМА
300г
ориз
1глава
кромид лук
2г
моркова
1 връзка
пресен лук
4стръка
пресен чесен
5стръка
пресен джоджен
½връзка
пресен магданоз
5с.л. 
слънчогледово олио
1ч.л.
червен пипер
100г
сол и черен пипер
600мл
вода
200мл
от бульона, в който са се варили дреболиите
За заливката:
3г
яйца
200г
кисело мляко
200мл
прясно мляко
2с.л.
брашно
ч.л.
бакпулвер
сол и черен пипер

Начин на приготвяне

1
Измий и постави в тенджера с леко подсолена вода всичко от комлекта без булото и черния дроб. Нека се варят 2 часа.
2
Потопи черния дроб във вряла вода за 4-5 минути и го извади.
3
Запържи в 3 супени лъжици олио нарязания на кубчета лук и моркови, докато омекнат. Прибави измития ориз и запържи и него, като разбъркваш непрекъснато, докато оризът стане прозрачен. Накрая прибави нарязаните лук и чесън, разбъркай за 1 минута всичко, подправи с малко сол и черен пипер. Махни от огъня.
4
Нарежи на кубчета сварените дреболии и черния дроб. Запържи ги в 2 супени лъжици олио за 2-3 минути и прибави нарязаните подправки. Подправи със сол и черен пипер.
5
Подправи със сол и черен пипер и бульона от сварените дреболии.
6
Постави запържените ориз и агнешки дреболии в тава и ги разбъркай, за да се разпределят добре. Отгоре постели булото и постави тавата във фурната. Печи 35-40 минути на 180°C.
7
Извади тавата и изсипи заливката. Постави отново във фурната за 15-20 минути.

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.