Шоколадови трюфели с кафе и Калуа
Рецепта от Таня Донева за шоколадови трюфели с кафе и Калуа
Никога не можеш да сбъркаш с класическата комбинация от шоколад и кафе. Да не говорим пък за ликьор от кафе. Ела в МЕТРО, вземи необходимите продукти и изпробвай сладкарските си умения с тази рецепта на Таня Донева за шоколадови трюфели с "Калуа".
Необходими продукти
КоличествоПродукти
100г
млечен шоколад 45% какао150г
полусладък шоколад 85% какао, нарязан150 мл
сметана50 мл
ликьор Калуа2 с. л.
нескафе80 г
масло, нарязано на кубчета, на стайна температураЗа шоколадовата глазура:
250г
полусладък шоколад, нарязанкафе на зърна за декорация
Начин на приготвяне
1
Постави нарязания шоколад в метална или друга топлоустойчива купа. В малка кесерола на среден огън сложи сметаната да заври. След като се загрее добре, отстрани я от огъня и прибави нескафето.
2
Изсипи сметаната върху нарязания шоколад и остави сместа да престои за две минути. Прибави ликьора Калуа и разбъркай енергично до еднородна смес. Накрая прибави маслото разбий отново, докато сместа стане гладка и лъскава.
3
Постави плътно по повърхността на шоколадовата смес найлоново фолио и охлади за 2 часа или докато стегне достатъчно, за да можеш да оформиш трюфелите.
4
Оформи трюфелите, като загребваш с лъжица от сместа. Претегли ги, за да бъдат еднакви. Постели тава с хартия за печене и ги подреди върху нея. Прибери ги в хладилника за 10-15 минути.
5
Разтопи шоколада за глазурата на слаба водна баня, като бъркаш непрекъснато и внимаваш да не го прегрееш.
6
След като шоколадът се разтопи, но все още има малки парченца, свали купата от огъня. Остави го минутка и разбъркай отново. С помощта на вилица потопи всеки изстуден трюфел в шоколада, като оставиш излишния да се отцеди обратно в купата, преди да прехвърлиш обратно върху хартията за печене.
7
Декоририрай трюфелите със зърна кафе. Може да ги оставиш на стайна температура, докато шоколада стегне, или да ги прибереш в хладилника, за да станат готови по-бързо.