Торта “Без конкуренция”

Рецепта за торта “Без конкуренция” от Елица Сърбева

Торта “Без конкуренция”

Представяме ти една рецепта с интересна история. С използването на оригинална рецепта на френски маслен крем и белтъчени блатове без брашно. Пиршество за всички сетива!

Време3 часа
ТрудностТрудна
Брой порции12

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За блатовете:
340г
сурови орехи
280г
пудра захар
240г
белтъци (около 6 броя яйца)
230г
кафява захар
ванилия
За крема:
100г
яйца (около 2 броя)
120г
жълтъци (около 4 броя яйца)
250г
кафява захар
70мл
вода
340г
масло, нарязано на кубчета
Ванилия
щипка сол
200мл
сметана за разбиване (животинска без добавена захар)
Допълнително:
~250г
суров шамфъстък – смлян на дребно

Начин на приготвяне

1
Приготви си 4 листа хартия за печене и 4 тави, като може да използваш основата на форма за печене с падащо дъно. Очертай с молив кръг с диаметър 20 см на всеки лист хартия. Приготви си и пош, с който ще оформиш блатовете.
2
За да приготвиш блатовете от меренг, първо включи фурната на 180°С и изсипи орехите в тава за печене. Изпечи ги за около 5-8 минути и ги остави да изстинат. Изсипи ги в блендер и ги направи на трохи, заедно с пудрата захар. Внимавай да не прекалиш с бъркането на орехите, за да не ги направиш на тахан. Намали температурата на фурната на 100°С без вентилатор.
3
В купата на миксера разбий белтъците със солта на висока скорст за около 3-4 минути до твърди връхчета. След това започни да прибавяш захарта лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане. Следва ред на орехите – с помощта на шпатула прибави на няколко пъти смлените орехи към разбитите белтъци, като бъркаш внимателно, за да не спадне обема на белтъците. Претегли сместа и раздели на 4 равни части.
4
С лъжица или шпатула прехвърли първата част в поша. Не е нужно да слагаш какъвто и да е накрайник. Достатъчно е да има малка дупка около 1 см.
5
Оформи първия блат като леко стискаш поша, за да не излиза прекалено голямо количество от меренга, като следваш очертанието, направено върху хартията за печене с молив. Започни отвън навътре, т.е. с оформяне на най-външната част на блата. Повтори с останалите 3 части меренг. След това сложи всички тави във фурната на 100°С за около 2-3 часа.
6
Докато блатовете се пекат/сушат във фурната, приготви френския маслен крем, като разбиеш сметаната в купа. Остави настрана. В друга купа разбий яйцата и жълтъците до крем за 3-4 минути на висока скорост.
7
Приготви си малка купичка, пълна с лед. Долей студена вода, колкото да покрие леда.
8
Изсипи захарта и водата в касерола. Сложи я на котлона. Разбъркай веднъж, за да смесиш водата и захарта и не бъркай повече. Важно е да не се бърка, след като сместа заври, за да не кристализира захарта.
9
След като захарният сироп заври, следи за достигане на температура от 116-120°С. Когато тази температура е достигната, свали от котлона и на много тънка струя го изсипи при разбитите яйца, като бъркаш непрекъснато. Продължи да бъркаш на висока степен, докато сместа изстине и достигне стайна температура.
10
Добави ванилията, а след нея започни да прибавяш маслото на кубчета, като след всяка добавена част следи маслото да се е интегрирало хубаво в сместа. Първоначално кремът ще е по-течен, но не се притеснявай. Добавяйки останалото масло, ще стегне и ще стане лъскав и пухкав. Ако кремът стане прекалено течен, сложи за 20-30 минути в хладилника и разбий отново. Повтори колкото пъти е необходимо, докато кремът стане гладък и лъскав.
11
На части прибави разбитата сметана към масления крем и разбий добре до получаване на хубав лъскав крем. 
12
Продължи със сглобяването на тортата. Претегли крема и раздели на четири равни части.
13
Много внимателно обърни първия блат и отдели хартията за печене. Внимавай да не се начупи, защото целувчените блатове са крехки. Ако са се изсушили добре, не би трябвало да лепне отдолу.
14
Върху подложка за торта постави първия блат. Отгоре нанеси първата част от крема. Повтори с останалите блатове и накрая измажи цялата торта с последната част от крема.Прибери в хладилник за 2-3 часа и след като кремът е стегнал достатъчно, оваляй цялата торта в начупен шам фъстък.
15
Прибери в хладилник отново за няколко часа преди да сервираш.
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица