Мебели и оборудване за твоя ресторант

Мебели и оборудване за твоя ресторант

Кухнята ще бъде от полза за твоя ресторант само ако е оборудвана с подходящите мебели и уреди. Възможностите изглеждат безкрайни. В МЕТРО ще откриеш най-разнообразни предложения, подходящи за различните типове кухни.

Направи правилния избор

1. Избор на подходящото оборудване и мебели

Съхранение, подготовка на храната, почистване

За да те запознаем с всички мебели и видове оборудване, които могат да са ти необходими, за да отвориш ресторант, ще ги изброим според стъпките, които обикновено се изпълняват в кухнята: съхранение, приготвяне на храната и почистване. Освен това ще се фокусираме върху решения за зоната за хранене, както и електронно оборудване, което може да ти бъде полезно за повишаване на ефективността на твоя ресторант.

 

Комуникация с персонала

На първо място се консултирай със служителите в кухнята и обслужващия персонал, преди да закупиш мебели или оборудване. Допитай се до тях за нещата, от които се нуждаят, и за това, което според тях може да бъде полезно в кухнята на твоя ресторант. Препоръчваме ти да преминеш през стъпките на приготвяне на всяко ястие от менюто и да запишеш всяко оборудване, от което може да се нуждаеш, без значение колко малко е то.

 

Обмисли бюджета

Мебелите и уредите, които ще закупиш, очевидно зависят от бюджета ти. Въпреки това кухненското оборудване не е разход, от който ще искаш да спестиш прекомерно, тъй като то е в основата на твоя ресторант. Проучи качеството на различните предложения, а може и да се консултираш с други колеги от гастрономическия сектор, за да получиш по-точна представа. Трябва също така да опиташ да поръчаш продукти в големи количества, тъй като това вероятно ще ти донесе отстъпки при покупката.

Съхранение

2. Мебели и оборудване за съхранение

Мебели и оборудване за съхранение

Типове съхранение

Всеки един продукт, който получаваш от доставчиците, трябва да се съхранява по подходящ начин. Обикновено тези продукти могат да се отнесат към една от трите категории: продукти за склада, охладени и замразени продукти. В рамките на тези категории може да има подкатегории за различните съставки, като например специфични изисквания за температура, светлина или влажност.

Освен за съхранението на храната, трябва да се предвиди специално място и за всички прибори и продукти, които се използват в салона. Преди да закупиш каквото и да било оборудване за съхранение, е изключително важно да вземеш предвид капацитета на ресторанта, като под капацитет се разбира наличното пространство в помещенията. Освен това можеш да започнеш да мислиш за обзавеждането и оборудването на кухнята едва след като направиш разпределение на пространството.

 
Складова зона

Складова зона

За хранителните продукти, които не трябва да се съхраняват в хладилник или фризер, трябва да има определено място за съхранение.

Първо, ще трябва да оборудваш тази зона с кухненски рафтове и шкафове. Обикновено това е дългосрочна инвестиция, затова се увери, че са изключително издръжливи и висококачествени. Кухненските рафтове могат да бъдат изработени от различни материали. Избери материал, който да отговаря на цялостния ти стил и бюджет, като същевременно се увериш, че рафтът е практичен и издръжлив.

Ако искаш да разместваш различните елементи за съхранение за по-лесен достъп и ефективност, препоръчваме ти да инвестираш и в мобилни рафтове с колелца в долната част.

Всички рафтове трябва да бъдат организирани и с помощта на кутии за съхранение, които се поставят върху стелажите. Не е препоръчително всички хранителни продукти да са свободно разположени по рафтовете по неорганизиран начин. Съществуват различни видове кутии за съхранение за различни групи храни, които предотвратяват преждевременното им разваляне. Зеленчуците и плодовете трябва да се съхраняват в специални кутии, за да се запази тяхната свежест. Малки контейнери за съхранение могат да се използват за съхранение на продукти, които се предлагат в малки количества, като например подправки. Средните и големите по размер херметични кутии са идеални за съхранение на сухи продукти като ориз или брашно.

Можеш да използваш или прозрачни контейнери за съхранение, които позволяват бърз преглед на съдържанието, или метални, които да са обозначени с етикети. Опитай се да организираш всички контейнери по систематичен начин, като отчиташ важността на продукта и честотата на използването му.

 
Решения за съхранение в хладилник и фризер

Решения за съхранение в хладилник и фризер

Всички бързо развалящи се храни трябва да се охлаждат или замразяват, за да се запазят свежи. Съществуват два различни варианта за съхранение: вградени хладилници и фризери и такива тип "walk-in".

Вградените хладилници и фризери са типичните устройства с една или две врати, които се отварят.

"Walk-in" са отделни помещения с контролирана температура.

В зависимост от възможностите ти, размера на кухнята и количеството храна, която трябва да се охлажда или замразява, избери опцията, която е най-подходяща за твоя ресторант.

Освен това може да е целесъобразно да имаш ледогенератор, особено за студени напитки. Той може да бъде вграден в хладилника или фризера.

Съхранение на посудата

Съхранение на посудата

Всички предмети като прибори, посуда за готвене или като част от украсата на масата също трябва да се съхраняват отделно. За този тип съхранение е добре да се използва система от рафтове или чекмеджета. Увери се, че всички продукти са лесно достъпни за служителите.

Избери правилното оборудване за твоя ресторант
Открий богат асортимент и експертни съвети за техника за кухнята, консумативи за барове и ресторанти и др.
Разгледай предложенията
Приготвяне на храна

Оборудване за приготвяне на храна

Елементите, които се използват за приготвяне на ястията в менюто, са може би най-важният аспект от интериора на кухнята. Виж какво може да ти е необходимо, като започнеш от приготвянето на заготовките и стигнеш до самото ястие.

Оборудване за приготвяне на храна

За приготвяне на заготовките

За да приготвиш заготовките, ще ти трябват повърхности за рязане на хранителните продукти. Препоръчваме повърхности от неръждаема стомана и дъски за рязане от пластмаса, а не от дърво. Пластмасовите дъски за рязане издържат по-дълго и се почистват по-лесно. Освен това много професионални ножове с различни размери и стилове, както и инструмент за заточване, са едни от основните принадлежности, необходими в кухнята на всеки ресторант. При ножовете недей да пестиш средства, а заложи на качеството. Освен това ще ти трябват купи за смесване и контейнери, за да приготвяш и съхраняваш заготовките, докато потрябват. Продуктите от неръждаема стомана или пластмаса отново са за предпочитане в този случай.

Ако имаш по-голям ресторант и ти се налага да приготвяш по-големи количества ястия едновременно, препоръчваме да заложиш на професионална машина за рязане, която да върши работата вместо теб. Това може да е важно и ако планираш да сервираш ястия с нарязани на тънко месасирена или зеленчуци. Други прибори за приготвяне на храна, от които може да се нуждаеш, са бъркалки, блендери, преса за чесън, хаванче, рендета, белачки, мерителни чаши и лъжици, електрическа везна. Въпреки това препоръчваме да се консултираш с експерта по всички кухненски принадлежности - твоя главен готвач. Той ще знае какви продукти ще са му необходими за приготвянето на всяко ястие от менюто.

Уреди за готвене

За готвенето са необходими най-различни прибори и уреди. Двата най-важни уреда, от които ще има нужда твоят ресторант, са фурна и котлон - най-вероятно ще ти трябват няколко.

Що се отнася до фурните, съществуват множество видове за приготвяне на различните ястия. Конвенционалната фурна обаче трябва да бъде ключов елемент в кухнята на всеки ресторант. Тя е необходима за приготвянето на печива и други ястия. Ако в менюто ти има пица, увери се, че кухнята ти е оборудвана с пещ за пица. Съществуват два различни вида печки: газови и електрически. Може да е удобно да разполагаш и с двата вида в твоята кухня, тъй като си имат своите индивидуални предимства и недостатъци. Консултирай се с твоя готвач относно неговите нужди и предпочитания. Важен уред е и аспиратора, а може и да са ти необходими няколко в зависимост от големината на кухнята и броя котлони.

Други уреди, които може да са необходими в кухнята, са котлони за готвене на пара, машини за sous-vide и грил. Уред, който често се среща в много по-големи ресторантски кухни, са кухненските роботи, които могат да приготвят много хранителни компоненти, след като са добавени всички съставки. Приборите, които са необходими за готвене, са тенджери и тигани с различни размери и стилове, готварски лъжици и шпатули, черпаци, термометри, четки и щипки. От само себе си се разбира, че всички прибори, които може да се наложи да закупиш, са индивидуални за менюто, което твоят ресторант планира да предлага.

Почистване на кухнята

4. Мебели и оборудване за почистване на кухнята

Мебели и оборудване за почистване на кухнята

Последната стъпка, за която обикновено отговаря кухненският персонал, е почистването на използваните съдове и на самата кухня.

За почистването на съдовете ще е необходима най-вече професионална съдомиялна машина (или няколко) и мивки, както и препарати. Що се отнася до мивките, има различни видове. Предложенията с няколко отделения позволяват да се мият различен вид продукти във всяко отделение.

Други необходими консумативи за почистване са микрофибърни кърпи, химически почистващи препарати и дезинфектанти, кофи за боклук, моп, гъби, метли и знаци за мокър под.

 
За салона

5. Мебели и уреди за салона

Мебели и уреди за салона

Очевидно е, че трябва да обзаведеш и оборудваш не само кухнята, но и пространството за хранене в ресторанта.

Мебелите, които са необходими във всеки салон, са маси, столове и столчета за бебета и малки деца. Необходима е също така и посуда: съдове за хранене, чаши за вино, вода и бира, прибори за хранене (ножове, лъжици и вилици), аксесоари за маса, като например подложки за маса, солници, вази и свещи, и накрая текстил като платнени салфетки и покривки за маса.

Както при всички други продукти, които може да ти се наложи да закупиш, консултирай се с персонала на кухнята, особено с главния готвач, за да разбереш кои продукти са най-подходящи за ястията в менюто.

Оборудвай нуждите на ресторанта
Добре подредената маса прави добро първо впечатление. Разгледай големия ни избор от продукти и намери това, от което се нуждаеш за твоя ресторант.
Виж офертите
Ефективност

6. Оборудване за ефективността на твоя ресторант

Оборудване за ефективността на твоя ресторант

За да осигуриш безпроблемно функциониране на ресторанта, добра идея е да използваш електронно оборудване.

В кухнята на ресторанта препоръчваме използването на кухненски дисплей, който е свързан с компютър или таблет в помещението за хранене. Чрез него обслужващият персонал ще въвежда поръчките на клиентите, а те автоматично ще се появяват на кухненския дисплей. По този начин кухненският персонал може да обработва поръчките по организиран и ефективен начин. Елиминира се използването на хартия, което е благоприятно за околната среда, и се заобикалят всякакви проблеми, свързани с комуникацията между обслужващия и кухненския персонал.

Освен това наличието на електронен касов апарат е необходимост в днешно време. Всички транзакции се записват, а сметките могат да се разделят според желанието на клиентите.

Важно е да се предлагат методи за плащане, различни от тези в брой, и затова е необходимо да има ПОС терминал, за предпочитане мобилен.

Да обобщим

7. Резюме

Резюме

Като цяло те съветваме да разгледаш всички споменати уреди и продукти с оглед на индивидуалните нужди на твоя кухненски и обслужващ персонал. В МЕТРО ще намериш разнообразие от оборудване под един покрив.

Наблегни на качеството, ефективността и издръжливостта на оборудването в интериора на кухнята и салона. По този начин ще удовлетвориш както клиентите, така и служителите си.

 

8. Често задавани въпроси

Не пропускай нищо
Нюзлетър
Бъди винаги в час с игрите и офертите на МЕТРО!
Абонирай се
Топ оферти в МЕТРО
Избрани промопредложения
Не изпускай нашите изгодни оферти - избрани промоционални предложения, които обикновено участват и в телевизионна  реклама.
Виж офертите