Шоколадово-медена торта с малиново кремю и шоколадов ганаш
Рецепта от Таня Донева за шоколадово-медена торта
Една скандално вкусна рецепта от Таня Донева! С медени блатове, малиново кремю и шоколадов ганаш.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За малиновото кремю:
300г
малини100мл
вода100г
захар2ч. л.
нишестеЗа шоколадовия ганаш:
400г
шоколад500мл
млечна сметана40г
масло3с. л.
пудра захарЗа блатовете:
80г
мед80г
захар120г
масло¾ч. л.
сода бикарбонат3бр.
яйца, размер Lщипка сол
1ч. л.
ванилов екстракт3ч. ч.
пшенично брашно½ч. ч.
какаоЗа крема:
500г
маскарпоне400мл
млечна сметана, 36% масленост200г
заквасена сметана140г
пудра захарванилов екстракт
Начин на приготвяне
1
Започни с малиновото кремю. Свари малините с водата и захарта за 5 минути докато омекнат. Прецеди ги през сито, за да отделиш семената. Върни сместа на котлона и прибави нишестето, смесено с няколко лъжици студена вода. Свари на ниска температура при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Покрий кремюто плътно с фолио и остави да се охлади до стайна температура.
2
Продължи с шоколадовия ганаш. Загрей сметаната и я изсипи върху начупения шоколад. Остави за 1 минута и разбъркай с телена бъркалка, докато получиш гладка еднородна смес. Прибави захарта и маслото и разбъркай отново. Покрий ганаша със стреч фолио плътно по повърхността и остави да се охлади до стайна температура.
3
След това приготви блатовете. Подготви си 2 листа хартия за печене и две големи тави. Направи тестото, като в малка тенджера смесиш захарта, меда и маслото на средна температура. След като сместа започне да къкри, готви 3 до 4 минути, докато стане с карамелен оттенък. Махни сместа от огъня и прибави содата. Разбъркай енергично, докато се разтвори. Постави на огъня за още една минута и бъркай непрекъснато. Махни сместа от котлона и остави настрана за 2 до 3 минути.
4
Леко разбий яйцата в малка купа. Прибави ги на тънка струйка към медената смес, като през цялото време разбъркваш енергично с телена бъркалка или миксер. Прибави солта, ванилията и 2 чаши от брашното и какаото. Разбъркай с дървена лъжица. Когато тестото се сгъсти, прибави и останалото брашно. Омеси на ръка.
5
Раздели тестото на 6-7 равни части. Работи с тестото, докато е топло, като разточваш всяка част в кръг с приблизителен диаметър 24 сантиметра върху хартията за печене. С помощта на ринг или чиния изрежи кръгли платки.
6
От изрезките на тестото изпечи още един блат и го смели на трохи, с които да украсиш тортата, когато е готова, ако ти харесва подобна декорация. Печи всеки блат за 7-8 минути в предварително загрята фурна на 180°С. Остави блатовете да се охладят напълно, преди да сглобиш тортата.
7
Накрая приготви крема. Постави всички продукти (студени от хладилника) в голяма купа и ги разбий с миксер, докато получиш стабилен крем.
8
За да сглобиш тортата, постави първия блат директно върху чиния за сервиране. Около него фиксирай ринг за оформяне на торти и ацетатано фолио. Редувай крема с малиновото кремю и шоколадовия ганаш, до изчерпване на блатовете и крема. Старай се да поставяш равни количества от крема между блатовете. С останалия ганаш залей тортата и я прибери в хладилника за една нощ.
9
Декорирай тортата по твой вкус.