Сладолед с шамфъстък
Рецепта от Таня Донева за справяне с жегите, и то от вкъщи
Ето и една рецепта, с която да попречиш на жегите отвън да се самопоканят вкъщи. Делото е на Таня Донева, а продуктите, знаеш, са от МЕТРО!
Необходими продукти
КоличествоПродукти
250г
запечен несолен шамфъстък + допълнително за гарниране3с. л.
прясно мляко1с. л.
матча на прах400г
сладко кондензирано мляко750мл
млечна сметана с над 30% масленост1с. л.
мед1ч. л.
ванилов екстрактНачин на приготвяне
1
Смели шамфъстъка в блендер или чопър, докато ядките започнат станат на гъста паста.
2
Прибави прясното мляко, матчата и кондензираното мляко и смели отново, докато сместа стане гладка.
3
Разбий студената сметана с меда и ванилията до много мек крем, но внимавай да не преразбиеш.
4
Прибави сместа от шамфъстък и кондензирано мляко към сметаната и разбий отново до лек, пухкав и еднороден крем.
5
Изсипи половината от сместа в удобен съд за замразяване и поръси обилно с печен шамфъстък. Изсипи и останалия крем и отново поръси с шамфъстък.
6
Покрий сладоледа със свежо фолио и прибери във фризера за 6-8 часа.
7
Преди да сервираш, остави да се отпусне за 5 минути на стайна температура. Гарнирай с още ядки и натурален тахан от шамфъстък.