Печено карначе и салата Табуле
Рецепта за печено карначе и салата Табуле от Таня Донева.
Арабската кухня и балканската скара си дават среща в една чиния, за да се получи една култова екзотично-нашенска рецепта.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
500г
карначе Стара планина METRO CHEF100г
чери домати1
патладжан1глава
червен лук2ч.л.
зехтин1ч.л.
розмаринЗа салатата:
3чаши
измит и нарязан магданоз (около три връзки)½чаша
булгур1чаша
вода2-3стръка
прясна мента1глава
червен лук100г
чери доматисок от лайм
Зехтин, сол, бял балсамов оцет
Начин на приготвяне
1
Измий и нарежи патладжана на филии и ги разполови. Почисти и нарежи лука по същия начин. Черитата нарежи на половинки.
2
Постави завитото карначе в леко намазана с олио тавичка и подреди между него зеленчуците. Изпечи за 30-40 минути на 190°С.
3
Докато карначето се пече, постави в малка тенджера 1 чаша вода и 1 щипка сол. След като водата заври, прибави измития булгур, разбъркай и постави капак. След като водата заври, намали котлона на 1 или на най-ниската степен. Булгура е готов, когато водата се поеме напълно от него (след около 20-25 минути).
4
Остави булгура за изстине, преди да го добавиш към салатата.
5
Измий и подсуши леко магданоза и ментата и ги нарежи. Лука също нарежи на ситно, а чери доматите на четвъртинки.
6
В голяма купа постави магданоза и ментата, 1 чаша от сварения булгур, нарязания лук и чери доматите. Прибави 3-4 супени лъжици зехтин, 1 с. л. бял балсамов оцет, сока от ½ лайм и щипка сол. Разбъркай добре и опитай. Доовкуси, ако е необходимо.
7
Сервирай порция от карначето със зеленчуци и свежата, пълна с витамини и вкус салата.