Три бързи десерта с чиа
Три бързи десерта с чиа от Елица Сърбева
Елица Сърбева много добре знае, че един десерт не стига. Затова и ти е приготвила три сладки комбинации от чиа с разни други здравословни вкуснотии.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За кокосовия пудинг с чиа:
200 мл
кокосово мляко METRO Chef5с. л.
семена чиа FINE LIFE30г
мед или кленов сиропшепа
малини или друг плод За чиа тирамису:
За слоя с кафе:
180мл
кокосово мляко METRO Chef100г
кокосова сметана METRO Chef30мл
еспресо40г
мед или кленов сироп35г
семена чиа FINE LIFEЗа ваниловия слой:
120мл
кокосово мляко METRO Chef20г
мед или кленов сиропсеменцата от 1 шушулка бурбонска ванилия
25г
семена чиа FINE LIFE100г
разбита кокосова сметана METRO ChefЗа лимоновите мъфини с чиа
180г
пшенично брашно METRO Chef1ч. л.
бакпулвер1ч. л.
сода бикарбонат80г
меко масло200г
кафява или кокосова захар90г
кисело мляко2с. л.
семена чиа FINE LIFE1 с. л.
сок от един лимонкора от един лимон
3 бр.
яйца размер L METRO Chef200 г.
кокосова сметана METRO Chef2-3с. л.
пудра захарекстракт от бурбонска ванилия
шепа
малиниНачин на приготвяне
На кокосовия пудинг с чиа:
1
Смеси всички продукти в бурканче. Затвори плътно с капачка и разклати, за да се смесят добре. Изсипи в чашка и остави за около 3 часа. Преди сервиране гарнирай с малини.
На чиа тирамису:
1
Подготви отделните слоеве предварително, за да може да се получи добър контраст между различните пластове и да не се смесят. Чиата трябва да е набъбнала и поела течността.
2
Добави всички продукти за кафения слой в бурканче или чаша и разбъркай добре.
3
Повтори същото с продуктите за ваниловия слой, но в друго бурканче.
4
Остави двете бурканчета да постоят няколко часа, за да набъбне чиата.
5
В купичка разбий кокосовата сметана и подсладителя с миксер за десетина секунди.
6
За да сглобиш чиа тирамисуто, сложи в чашки по няколко супени лъжици от кафената смес. Отгоре добави няколко супени лъжици от ваниловата смес и завърши с разбитата кокосова сметана. Поръси с какао и сервирай.
На лимоновите мъфини с чиа:
1
Включи фурната да загрява на 180°C. Приготви си тава за печене на мъфини и хартиени формички.
2
В купичка смеси брашното, содата и бакпулвера. Добави щипка сол.
3
Разбий мекото масло със захарта за 2-3 минути. Добави киселото мляко, чиата, лимоновия сок и кората от лимон и отново разбий. След това прибави едно от яйцата и 2 супени лъжици брашно. Разбий отново. Добави останалите две яйца едно след друго, като разбиваш след всяко. Накрая изсипи брашното с бакпулвера и содата и разбий за 1-2 минути.
4
Напълни формичките за мъфини почти до горе и изпечи за около 25-30 минути на 180°C с вентилатор. След изпичане остави да изстинат напълно върху решетка.
5
Докато мъфините изстиват, разбий кокосовата сметана с пудрата захар и ванилията за около 10-15 секунди. Когато мъфините са напълно изстинали, намажи с разбитата кокосова сметана. Декорирай с малини или друг плод по избор.