Три бързи десерта с чиа

Три бързи десерта с чиа от Елица Сърбева

Три бързи десерта с чиа

Елица Сърбева много добре знае, че един десерт не стига. Затова и ти е приготвила три сладки комбинации от чиа с разни други здравословни вкуснотии.

Време1 час
ТрудностЛесна
Брой порции20

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За кокосовия пудинг с чиа:
200 мл
кокосово мляко METRO Chef
5с. л.
семена чиа FINE LIFE
30г
мед или кленов сироп
шепа
малини или друг плод
За чиа тирамису:
За слоя с кафе:
180мл
кокосово мляко METRO Chef
100г
кокосова сметана METRO Chef
30мл
еспресо
40г
мед или кленов сироп
35г
семена чиа FINE LIFE
За ваниловия слой:
120мл
кокосово мляко METRO Chef
20г
мед или кленов сироп
семенцата от 1 шушулка бурбонска ванилия
25г
семена чиа FINE LIFE
100г
разбита кокосова сметана METRO Chef
За лимоновите мъфини с чиа
180г
пшенично брашно METRO Chef
1ч. л.
бакпулвер
1ч. л.
сода бикарбонат
80г
меко масло
200г
кафява или кокосова захар
90г
кисело мляко
2с. л.
семена чиа FINE LIFE
1 с. л.
сок от един лимон
кора от един лимон
3 бр.
яйца размер L METRO Chef
200 г.
кокосова сметана METRO Chef
2-3с. л.
пудра захар
екстракт от бурбонска ванилия
шепа
малини

Начин на приготвяне

На кокосовия пудинг с чиа:
1
Смеси всички продукти в бурканче. Затвори плътно с капачка и разклати, за да се смесят добре. Изсипи в чашка и остави за около 3 часа. Преди сервиране гарнирай с малини.
На чиа тирамису:
1
Подготви отделните слоеве предварително, за да може да се получи добър контраст между различните пластове и да не се смесят. Чиата трябва да е набъбнала и поела течността.
2
Добави всички продукти за кафения слой в бурканче или чаша и разбъркай добре.
3
Повтори същото с продуктите за ваниловия слой, но в друго бурканче.
4
Остави двете бурканчета да постоят няколко часа, за да набъбне чиата.
5
В купичка разбий кокосовата сметана и подсладителя с миксер за десетина секунди.
6
За да сглобиш чиа тирамисуто, сложи в чашки по няколко супени лъжици от кафената смес. Отгоре добави няколко супени лъжици от ваниловата смес и завърши с разбитата кокосова сметана. Поръси с какао и сервирай.
На лимоновите мъфини с чиа:
1
Включи фурната да загрява на 180°C. Приготви си тава за печене на мъфини и хартиени формички.
2
В купичка смеси брашното, содата и бакпулвера. Добави щипка сол.
3
Разбий мекото масло със захарта за 2-3 минути. Добави киселото мляко, чиата, лимоновия сок и кората от лимон и отново разбий. След това прибави едно от яйцата и 2 супени лъжици брашно. Разбий отново. Добави останалите две яйца едно след друго, като разбиваш след всяко. Накрая изсипи брашното с бакпулвера и содата и разбий за 1-2 минути.
4
Напълни формичките за мъфини почти до горе и изпечи за около 25-30 минути на 180°C с вентилатор. След изпичане остави да изстинат напълно върху решетка.
5
Докато мъфините изстиват, разбий кокосовата сметана с пудрата захар и ванилията за около 10-15 секунди. Когато мъфините са напълно изстинали, намажи с разбитата кокосова сметана. Декорирай с малини или друг плод по избор.
Избрани продукти за тази рецепта:

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица