Великденска паска

Рецепта за великденска паска от Елица Сърбева

Великденска пинка

Опитай една необичайна версия на сладкия великденски хляб, която вероятно и най-вездесъщите нашенски баби не познават.

Време2 часа
ТрудностСредна
Брой порции10

Необходими продукти

КоличествоПродукти
250мл
затоплено прясно мляко
200 г
златни стафиди METRO Chef
560г
бяло пшенично брашно METRO Chef
110г
кафява захар
10г
суха мая
2бр.
яйца
щипка
сол
60мл
разтопено масло или олио
кора от един лимон
кора от един портокал
1бр.
яйце за намазване
перлена захар за печене

Начин на приготвяне

1
Приготви си форма за печене с диаметър 24 см. Покрий дъното и стените с хартия за печене.
2
В купа изсипи стафидите и залей с топлото мляко. Остави да се накиснат.
3
В купата на миксера смеси брашното, маята, захарта и солта. Прибави двете яйца, разтопеното масло, кората от портокал и лимон и млякото от стафидите. Отцеди стафидите и ги отдели настрана. Омеси гладко и еластично тесто. Накрая прибави стафидите и отново премеси, за да се разпределят добре в сместа.
4
Оформи тестото на топка и прехвърли в купа, намазана леко с мазнина. Остави да втаса 2 часа или до удвояване на обема. Покрий купата със стреч фолио, за да не изсъхва тестото.
5
След като тестото е удвоило обема си, премеси на плота и отдели 240 г от него. Тези 240 г раздели на три равни части, оформи на фитили и изплети плитка. Останалата част от тестото оформи на топка и сложи в центъра на тавата за печене. Плитката пристегни от двата края и постави върху оформената топка, за да заприлича на корона. Покрий отново със стреч фолио и остави да втаса още час.
6
След около 40 минути втасване включи фурната да загрява на 180°C. Точно преди да сложиш паската да се пече, разбий яйцето с 1 с. л. мляко и намажи внимателно тестото. Може да поръсиш с перлена захар, филирани бадеми, орехи - леко намазани с мазнина, за да не изгорят.
7
Сложи да се пече без вентилатор на средна решетка във фурната за около 35-40 минути. Наблюдавай процеса по печене, защото след около 10 минути във фурната ще започне да се изпича отгоре и трябва да покриеш с алуминиево фолио, за да не изгори.
8
След изпичане остави да изстине за 15-20 минути във формата и прехвърли върху решетка, за да изстине напълно.
Избрани продукти за тази рецепта:

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица