Стромболи с пиле и пармиджано

Рецепта за стромболи с пиле и пармиджано от Елица Сърбева

Стромболи с пиле и пармиджано

Опитай една необичайна версия на класическата пица, навита на руло, приготвена от Елица Сърбева.

Време2 часа
ТрудностСредна
Брой порции10

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За тестото за пица:
375мл
топла вода
2ч. л.
суха мая
250г
пълнозърнесто пшенично брашно
250г
бяло брашно
1/2ч. л.
сол
За соса:
100г
пушен бекон
500г
домати от консерва
100г
доматена паста
2с. л.
захар
2скилидки
чесън
5-6с. л.
маслиново масло
2с. л.
балсамико
30г
черни маслини, нарязани на дребно
1ч. л.
сол
1ч. л.
риган
1/3ч. л.
черен пипер
1ч. л.
пушен червен пипер
За пилешкото:
3-4бр.
пилешки гърди
500мл
зеленчуков или пилешки бульон
Допълнително за плънката:
150г
пармиджано реджано METRO Chef
250г
моцарела за пица METRO Chef, настъргана
царевично брашно, за разточване на тестото

Начин на приготвяне

1
За да приготвиш тестото, смеси в дълбока купа водата, маята, захарта и 2 с. л. от брашното. Разбъркай и остави маята да се активира за около 10 минути. След това прибави солта и започни на части да прибавяш и брашно. Омеси меко тесто. Оформи топка и я премести в купа, намазана с малко мазнина. Покрий купата с прозрачно фолио и остави тестото да втаса на стайна температура до удвояване на обема.
2
Продължи с приготвянето на соса. Нарежи бекона на дребно и го запържи в касерола. Добави останалите продукти и сложи на силен огън. След като заври, намали огъня и остави да се готви 10-15 минути до редуциране на течността. Опитай на вкус и подправи със сол при необходимост. Остави настрана, за да изстине напълно, и продължи с пилешкото.
3
Измий и подсуши пилешките гърди. Начукай ги с подходящо чукче. Сложи ги в тенджера и залей с бульон. Добави вода, така че гърдите да са напълно покрити. Сложи капак и готви, докато заврят. Махни капака и вари за още 12-15 минути. Не изхвърляй бульона. Извади месото и го накъсай с вилица. Добави няколко супени лъжици от бульона. Остави накъсаното месо настрана, докато оформиш тестото за пицата.
4
След като тестото е втасало, включи фурната да загрява на 250°С. Раздели тестото на две равни части и разточи всяка на правоъгълник с големина около 35-40 см на 15 см. За по-лесно разточване, поръси царевично брашно върху хартия за печене. В купа смеси пилешкото, доматения сос и настърганото пармиджано. Намажи половината плънка върху едната разточена кора. Поръси с моцарела, свеж босилек или риган (по твой избор) и завий на руло. Отгоре направи няколко продълговати разреза, за да излиза парата по време на печене. Намажи отгоре рулото с масло и поръси с пармиджано. Печи за около 25 минути или до красив златист загар в предварително загрятата фурна.
5
Изчакай десетина минути преди да разрежеш. Сервирай с остатъка от доматения сос.
Избрани продукти за тази рецепта:

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица