Стромболи с пиле и пармиджано
Рецепта за стромболи с пиле и пармиджано от Елица Сърбева
Опитай една необичайна версия на класическата пица, навита на руло, приготвена от Елица Сърбева.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За тестото за пица:
375мл
топла вода2ч. л.
суха мая250г
пълнозърнесто пшенично брашно250г
бяло брашно1/2ч. л.
солЗа соса:
100г
пушен бекон500г
домати от консерва100г
доматена паста2с. л.
захар2скилидки
чесън5-6с. л.
маслиново масло2с. л.
балсамико30г
черни маслини, нарязани на дребно1ч. л.
сол1ч. л.
риган1/3ч. л.
черен пипер1ч. л.
пушен червен пиперЗа пилешкото:
3-4бр.
пилешки гърди500мл
зеленчуков или пилешки бульонДопълнително за плънката:
150г
пармиджано реджано METRO Chef250г
моцарела за пица METRO Chef, настърганацаревично брашно, за разточване на тестото
Начин на приготвяне
1
За да приготвиш тестото, смеси в дълбока купа водата, маята, захарта и 2 с. л. от брашното. Разбъркай и остави маята да се активира за около 10 минути. След това прибави солта и започни на части да прибавяш и брашно. Омеси меко тесто. Оформи топка и я премести в купа, намазана с малко мазнина. Покрий купата с прозрачно фолио и остави тестото да втаса на стайна температура до удвояване на обема.
2
Продължи с приготвянето на соса. Нарежи бекона на дребно и го запържи в касерола. Добави останалите продукти и сложи на силен огън. След като заври, намали огъня и остави да се готви 10-15 минути до редуциране на течността. Опитай на вкус и подправи със сол при необходимост. Остави настрана, за да изстине напълно, и продължи с пилешкото.
3
Измий и подсуши пилешките гърди. Начукай ги с подходящо чукче. Сложи ги в тенджера и залей с бульон. Добави вода, така че гърдите да са напълно покрити. Сложи капак и готви, докато заврят. Махни капака и вари за още 12-15 минути. Не изхвърляй бульона. Извади месото и го накъсай с вилица. Добави няколко супени лъжици от бульона. Остави накъсаното месо настрана, докато оформиш тестото за пицата.
4
След като тестото е втасало, включи фурната да загрява на 250°С. Раздели тестото на две равни части и разточи всяка на правоъгълник с големина около 35-40 см на 15 см. За по-лесно разточване, поръси царевично брашно върху хартия за печене. В купа смеси пилешкото, доматения сос и настърганото пармиджано. Намажи половината плънка върху едната разточена кора. Поръси с моцарела, свеж босилек или риган (по твой избор) и завий на руло. Отгоре направи няколко продълговати разреза, за да излиза парата по време на печене. Намажи отгоре рулото с масло и поръси с пармиджано. Печи за около 25 минути или до красив златист загар в предварително загрятата фурна.
5
Изчакай десетина минути преди да разрежеш. Сервирай с остатъка от доматения сос.