Тарт "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Рецепта за тарт “Татен“ с крем Англез
Тарт "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Традиционният френски ябълков сладкиш – бърз, лесен и неустоим

Време
:
80 мин
Трудност
:
Лесна
Брой порции
:
8

Необходими продукти

КоличествоПродукти
8бр.
ябълки от сорта Грени Смит
500г
бутер тесто
250г
захар
30г
масло
10мл
вода
За крема:
200г
захар
8-12
жълтъка
1л
прясно масло
2бр.
ванилия
За сервиранe:
8топки
ванилов сладолед
50г
топинг карамел за декорация
5г
прясна мента

Начин на приготвяне

1
Разбий жълтъците със захарта до получаване на хомогенна смес. Към тях добави свареното прясно мляко(топло, но не горещо), в което е добавена ванилията.
2
Вари сместа на водна баня, като бърка непрекъснато и внимаваш температурата да не надвишава 80 °C. В противен случай сместа може да се пресече.
3
Остави крема да изстине напълно преди да го излееш върху тарта.
4
Почисти ябълките от семената, обели ги и ги нарежи на 5-6 парчета във формата на полумесеци.
5
В тиган или друг съд с незалепващо покритие, подходящ за печене във фурна, карамелизирай захарта с маслото, като прибавиш водата. Така приготвената смес остави да изстине, както е в съда.
6
Върху изстиналата карамелизирана смес подреди парченца ябълка под формата на ветрило.
7
Запечи в предварително загратя фурна на 200 °C за около 20 мин.
8
Извади от фурната и върху формата с изпечените ябълки разстели бутер тестото, което предварително си надупчил с вилица.
9
Печи на същата температура за още 20 мин.
10
Така получената торта извади от фурната и обрни върху подходящ съд.
11
Нарежи  на парчета и сервирай топла, като гарнираш с крем англез, топка ванилов сладолед и топинг карамел.