Шоколадов Мисисипи пай

Рецепта за шоколадов Мисисипи пай от Елица Сърбева

Рецепта за шоколадов Мисисипи пай от Елица Сърбева

Този "Мисисипи" пай изглежда тооолкова добре, а на вкус е още по-впечатляващ. Страхотната комбинация от бисквитена основа, шоколадов блат, шоколадов пудинг и сметанов крем с аромат на ванилия ти гарантира истински празник за сетивата.

Време2,5 часа
ТрудностСредна
Брой порции16

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За основата от крекери:
270г
обикновени крекери
60г
смлени сурови лешници
160г
разтопено и охладено масло METRO CHEF
40г
пудра захар
За шоколадовия блат без брашно:
170г
готварски шоколадови капки METRO CHEF
60г
масло METRO CHEF
75г
вода
50г
готварско какао
8бр.
яйца METRO CHEF
300г
захар
щипка сол
няколко капки ванилия
За шоколадовия пудинг блат:
200г
захар
3с.л.
царевично нишесте
25г
готварско какао
щипка сол
няколко капки ванилия
300мл
прясно мляко
300мл
сладкарска животинска сметана
4бр.
яйца METRO CHEF
40г
масло METRO CHEF
130г
готварски шоколадови капки METRO CHEF
За ваниловия сметанов крем:
350мл
сладкарска животинска сметана
4-5с.л.
пудра захар
1бр.
шушулка бурбонска ванилия

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на основата от крекери:
1
Изсипи всички продукти в блендер и смели на едри трохи. След това изсипи сместа във формата за печене и с ръце или с дъното на чаша оформи дъно и стени (както за чийзкейк). 
2
Сложи формата във фурната и печи за около 10 минути без вентилатор. След това извади и остави да се охлади, докато приготвяш сместа за шоколадовия блат без брашно.
Начин на приготвяне на шоколадовия блат без брашно:
1
Усили фурната на 180°C. Разтопи на водна баня шоколадовите капки и маслото. Остави настрана за 10-15 минути, за да изстине. Може да ги разтопиш и в микровълнова на интервали от 10 секунди до получаване на желаната консистенция.
2
В купичка смеси водата, какаото, ванилията и солта. Разбъркай с лъжица до еднородна смес. Изсипи 2-3 с.л. от разтопения шоколад с маслото при какаовата смес и разбъркай с лъжица. Сместа трябва да наподобява гладък течен шоколад. Остави настрана. 
3
Отдели белтъците и жълтъците на яйцата в две отделни купи. Разбий белтъците на сняг с половината от захарта.
4
След това разбий жълтъците с останалата половина от захарта. На части прибави шоколадовата смес с какаото и водата, а след това и разтопения шоколад с масло. Разбий за около минута на ниска скорост до хомогенна смес. 
5
Изсипи сместа от стъпка 4. върху изпечената основа от крекери, заравни и печи за около 45 минути без вентилатор. Извади от фурната и остави да се изстуди, докато приготвяш шоколадовия пудинг.
Начин на приготвяне на шоколадовия пудинг:
1
Смеси захарта, нишестето, какаото, ванилията и солта в купа. Изсипи 1/3 от млякото и разбъркай с бъркалка. 
2
Изсипи сметаната, заедно с останалото мляко в касерола. Прибави и четирите яйца и сместа с нишестето, която приготви в стъпка 1. Сложи касеролата на котлона на среден огън за около 10-13 минути. Докато е на котлона, бъркай непрекъснато с бъркалка. Сместа ще се сгъсти и ако не се бърка постоянно, ще загори по дъното на съда.
3
След като сместа се е сгъстила, свали от огъня и прибави шоколадовите капки и маслото. Разбъркай, докато се разтопят в горещата смес. Остави да се охлади за около 45 минути.
4
След като сместа се е охладила, изсипи я върху шоколадовия блат без брашно. Покрий формата със свежо фолио и прибери в хладилник за една нощ или поне 6 часа.
Начин на приготвяне на сметановия крем:
1
Разрежи шушулката ванилия по дължина и изстържи семенцата. Сложи ги в сметаната. Обвивката на ванилията може да сложиш в буркана със захарта. Така ще имаш естествено ароматизирана ванилова захар. 
2
Разбий сметаната с миксер до меки връхчета. След това постепенно прибави пудрата захар, като първоначално бъркаш на ниска, а след това на висока скорост за около минута до пухкав крем. Печи всеки блат за около 40 минути. Проверявай за готовност с дървено шишче. След изпичане внимателно прехвърли върху решетка, за да изстинат напълно.
3
Извади стегналия пай от хладилника и разпредели сметановия крем върху шоколадовия пудинг. Премахни подвижния ринг на формата за печене и декорирай с плодове или настърган шоколад преди сервиране.
Избрани продукти за тази рецепта
1Л МЛЕЧНА СМЕТАНА 31% МАДЕТА / MADETA
1 БРОЙ
213728
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
12,57 лв.
15,08 лв.

с ДДС

1л Краве Мляко 3% UHT Риоба / Rioba
1 БРОЙ
95832
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
- 17 % 1,87 лв.
Стара цена: 2,24 лв.
2,24 лв.

с ДДС

500ГР НИШЕСТЕ ЦАРЕВИЧНО МЕТРО ШЕФ / METRO CHEF
1 БРОЙ
311063
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
2,08 лв.
2,50 лв.

с ДДС

100гр Какао На Прах Метро Шеф / Metro Chef
1 БРОЙ
318272
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
2,24 лв.
2,69 лв.

с ДДС

2.5кг Черен Шоколад на Капки 72% Метро Шеф / Metro Chef
1 БРОЙ
318394
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
43,32 лв.
51,98 лв.

с ДДС

500гр Пудра Захар в Кутия Захира / Zahira
1 КУТИЯ
138907
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
2,07 лв.
2,48 лв.

с ДДС

~500гр Масло Метро Шеф / Metro Chef
1 КИЛОГРАМ
213579
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
25,24 лв.
30,29 лв.

с ДДС

400гр Суров Лешник Метро Шеф / Metro Chef
1 КАШОН
320922
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
9,99 лв.
11,99 лв.

с ДДС

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева

Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица