Шоколадов Мисисипи пай
Рецепта за шоколадов Мисисипи пай от Елица Сърбева
Този "Мисисипи" пай изглежда тооолкова добре, а на вкус е още по-впечатляващ. Страхотната комбинация от бисквитена основа, шоколадов блат, шоколадов пудинг и сметанов крем с аромат на ванилия ти гарантира истински празник за сетивата.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За основата от крекери:
270г
обикновени крекери60г
смлени сурови лешници160г
разтопено и охладено масло METRO CHEF40г
пудра захарЗа шоколадовия блат без брашно:
170г
готварски шоколадови капки METRO CHEF60г
масло METRO CHEF75г
вода50г
готварско какао8бр.
яйца METRO CHEF300г
захарщипка сол
няколко капки ванилия
За шоколадовия пудинг блат:
200г
захар3с.л.
царевично нишесте25г
готварско какаощипка сол
няколко капки ванилия
300мл
прясно мляко300мл
сладкарска животинска сметана4бр.
яйца METRO CHEF40г
масло METRO CHEF130г
готварски шоколадови капки METRO CHEFЗа ваниловия сметанов крем:
350мл
сладкарска животинска сметана4-5с.л.
пудра захар1бр.
шушулка бурбонска ванилияНачин на приготвяне
Начин на приготвяне на основата от крекери:
1
Изсипи всички продукти в блендер и смели на едри трохи. След това изсипи сместа във формата за печене и с ръце или с дъното на чаша оформи дъно и стени (както за чийзкейк).
2
Сложи формата във фурната и печи за около 10 минути без вентилатор. След това извади и остави да се охлади, докато приготвяш сместа за шоколадовия блат без брашно.
Начин на приготвяне на шоколадовия блат без брашно:
1
Усили фурната на 180°C. Разтопи на водна баня шоколадовите капки и маслото. Остави настрана за 10-15 минути, за да изстине. Може да ги разтопиш и в микровълнова на интервали от 10 секунди до получаване на желаната консистенция.
2
В купичка смеси водата, какаото, ванилията и солта. Разбъркай с лъжица до еднородна смес. Изсипи 2-3 с.л. от разтопения шоколад с маслото при какаовата смес и разбъркай с лъжица. Сместа трябва да наподобява гладък течен шоколад. Остави настрана.
3
Отдели белтъците и жълтъците на яйцата в две отделни купи. Разбий белтъците на сняг с половината от захарта.
4
След това разбий жълтъците с останалата половина от захарта. На части прибави шоколадовата смес с какаото и водата, а след това и разтопения шоколад с масло. Разбий за около минута на ниска скорост до хомогенна смес.
5
Изсипи сместа от стъпка 4. върху изпечената основа от крекери, заравни и печи за около 45 минути без вентилатор. Извади от фурната и остави да се изстуди, докато приготвяш шоколадовия пудинг.
Начин на приготвяне на шоколадовия пудинг:
1
Смеси захарта, нишестето, какаото, ванилията и солта в купа. Изсипи 1/3 от млякото и разбъркай с бъркалка.
2
Изсипи сметаната, заедно с останалото мляко в касерола. Прибави и четирите яйца и сместа с нишестето, която приготви в стъпка 1. Сложи касеролата на котлона на среден огън за около 10-13 минути. Докато е на котлона, бъркай непрекъснато с бъркалка. Сместа ще се сгъсти и ако не се бърка постоянно, ще загори по дъното на съда.
3
След като сместа се е сгъстила, свали от огъня и прибави шоколадовите капки и маслото. Разбъркай, докато се разтопят в горещата смес. Остави да се охлади за около 45 минути.
4
След като сместа се е охладила, изсипи я върху шоколадовия блат без брашно. Покрий формата със свежо фолио и прибери в хладилник за една нощ или поне 6 часа.
Начин на приготвяне на сметановия крем:
1
Разрежи шушулката ванилия по дължина и изстържи семенцата. Сложи ги в сметаната. Обвивката на ванилията може да сложиш в буркана със захарта. Така ще имаш естествено ароматизирана ванилова захар.
2
Разбий сметаната с миксер до меки връхчета. След това постепенно прибави пудрата захар, като първоначално бъркаш на ниска, а след това на висока скорост за около минута до пухкав крем. Печи всеки блат за около 40 минути. Проверявай за готовност с дървено шишче. След изпичане внимателно прехвърли върху решетка, за да изстинат напълно.
3
Извади стегналия пай от хладилника и разпредели сметановия крем върху шоколадовия пудинг. Премахни подвижния ринг на формата за печене и декорирай с плодове или настърган шоколад преди сервиране.