Zuccotto тирамису
Рецепта за уникално вкусно Zuccotto тирамису от Таня Донева, с което ще спечелиш сърцето на всеки, на когото го поднесеш
Кой не обича тортичка с кафе! А какво ще кажеш за кафе в торта? Черпим те с изкусителната рецепта за тирамису на Таня Донева.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За крем Сабайон:
4
яйчни жълтъка80г
фина захар80мл
вино Марсала300г
маскарпоне на стайна температура300мл
студена млечна сметана за разбиване над 30% масленост1с.л.
пудра захар60г
тъмен шоколад, разтопен1голям пакет
бишкоти СавоярдиЗа напояване на бишкотите:
400мл
прясно сварено еспресо, охладено2с.л.
кафява захар50мл
вино МарсалаКакао за поръсване при сервиране
За измазване на тортата отвън:
200мл
маскарпоне150мл
млечна сметана3с.л.
пудра захар1ч.л.
ванилов екстрактНачин на приготвяне
1
Приготви кафето и го овкуси с кафявата захар, докато е още топло. Разбъркай. След като изстине прибави виното Марсала.
2
Жълтъците разбий заедно със захарта, докато леко изсветлеят и захарта почти се разтвори. Използвай съд, подходящ за водна баня. След това добави виното и постави сместа на водна баня. Бъркай непрекъснато и интензивно, докато започне да се сгъстява и се превърне в пухкав нежен крем. Остави крема да се охлади до стайна температура.
3
В голяма купа разбий с миксер заедно маскарпонето с пудрата захар и сметаната, докато получиш средно твърд крем. Към него прибави Сабайона (крема от жълтъци, захар и Марсала) и разбъркай до гладкост с помощта на кухненска тел.
4
Отдели 1/3 от крема и прибави към него разтопения и охладен до стайна температура шоколад. Разбий с миксер или много интензивно с кухненска тел.
5
Постави домакинско стреч фолио по повърхността на кръгла купа с диаметър 18 см. Остави краищата на фолиото по-дълги - да стърчат отвън купата. Напои за кратко бишкотите в кафето и ги подреди по дъното на купата върху фолиото, плътно една до друга до самия ръб. Върху тях разпредели половината от светлия крем и направи с лъжица вдлъбнатина по средата, в която постави половината от шоколадовия крем. Заравни.
6
Отново следва ред бишкоти, а върху него останалия бял крем. Върху светлия крем, постави шоколадовия и заравни. Завърши с напоени в кафе бишкоти. Завий така оформената торта със стърчащите краища фолио и я прибери в хладилника за 6-8 часа.
7
Развий тортата от фолиото в горния край и я обърни с купата върху подходяща чиния за сервиране. С помощта на фолиото ще премахнеш купата лесно и ще имаш добре оформена кръгла торта. След това премахни и фолиото.
8
Разбий с миксер заедно всички продукти за крема и измажи тортата отвън. Декорирай по твой вкус и поръси с натурално какао.