Шоколадови кексчета за Хелоуин

Рецепта от Таня Донева за шоколадови кексчета за Хелоуин

Шоколадови кексчета за Хелоуин

Ако си нямате идеалната рецепта за шоколадови кексчета, Таня Донева споделя нейната любима, както и една идея, как да декорирате лесно кексчета за Хелоуин.

Време30 минути
ТрудностЛесна
Брой порции12

Необходими продукти

КоличествоПродукти
ч. ч.
брашно
ч. ч.
захар
½ч. ч.
какао на прах
1с. л.
бакпулвер
¾ч. л.
сол
2бр.
големи яйца
1ч. ч.
заквасена сметана
¾ч. ч.
слънчогледово олио
1ч. л.
ванилов екстракт
За крема:
125г
меко масло
250г
пудра захар
5с. л.
млечна сметана
1ч. л.
ванилов екстракт

Начин на приготвяне

1
Загрей фурната до 180°C. Подреди 12 хартиени кошнички във форма за мъфини.
2
В голяма купа смеси заедно брашното, захарта, какаото, бакпулвера и солта. Разбъркай, за да се смесят добре.
3
В друга купа разбий яйцата, заквасената сметана, олиото и ванилията, докато се смесят. Добави сухите съставки към мокрите и разбъркай, за да се смесят.
4
Направи малки фитилчета от алуминиево фолио и ги постави в двата долни края на кексчетата между формата и хартията. Така след като тестото се изпече, кексчетата ще имат формата на черепчета.
5
Печи кексчетата за 17-20 минути в предварително загрятата фурна или докато клечка за зъби, забита в центъра, излезе чиста. Всяка фурна е различна, така че провери за готовност след 18 минути. Остави кексчетата да се охладят до стайна температура.
6
Приготви крема за декорация, като разбиеш мекото масло и захарта, докато получиш пухкав, ефирен крем. Прибави ванилията и сметаната и разбий за още 3-4 минути.
7
Декорирай с крема всяко кексче с помощта на сладкарски пош. Върху крема постави по едно квадратно парче хартия за печене и изравни повърхността с ръка. Прибери кексчетата в хладилника, докато кремът стегне.
8
След това изрежи очи на черепчето и ги напълни с ягодово желе. В половин чаена чаша студен сок от ягоди постави ½ ч. л. желатин. Остави, докато набъбне, и затопли сока на водна баня или в микровълнова фурна.
9
След като достигне до стайна температура и започне леко да стяга, декорирай. Постави желето в сладкарски пош, за да ти е по лесно. Направи устата и носа на черепа от разтопен шоколад.

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня