Кюфтенца с барбекю сос и тортила от червена леща
Кюфтенца с барбекю сос и тортила от червена леща от Супичка
Скрий топката на футболните фенове у дома с тази чудесна рецепта за кюфтенца с барбекю сос и тортила от червена леща!
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За кюфтенцата с барбекю сос:
500г
свинска кайма500г
телешка кайма1глава
лук1бр.
яйце½ч. ч.
галета½ч. л.
чесън на прах1ч. ч.
барбекю сос2с. л.
сос Уорчестър⅓ч. ч.
оцет½ч. ч.
захар1ч. л.
червен пипер½ч. л.
сол½ч. л.
черен пипер½ч. ч.
вода½ч. ч.
олиоЗа тортилата от червена леща:
1 ч. ч.
червена леща1малка глава
лук 2с. л.
доматено пюре1с. л.
мед1ч. л.
чесън на прах1с. л.
оцет1ч. л.
босилек1ч. л.
пушен червен пипер½ч. л.
солНачин на приготвяне
1
Започни с приготвянето на каймата. Смеси двата вида кайма заедно със ситно нарязания лук, чесъна, солта, разбитото яйце и галетата. Омеси добре и оформи малки кюфтенца. В тиган с незалепващо покритие изсипи олиото и след като се сгорещи, изпържи кюфтенцата до получаване на лек златист загар от всички страни.
2
В малка тенджера изсипи соса барбекю, водата, солта, захарта, оцета, соса Уорчестър, както и подправките. Разбъркай добре и остави сместа да заври за около 3-4 минути. Сложи изпържените кюфтенца в соса, разбъркай ги и остави за около 10-15 минути, като сложиш капак на тенджерата, за да поемат соса.
3
Накисни червената леща в студена вода за няколко часа или цяла нощ. Отцеди я от водата, изсипи я в блендер и заедно с ⅔ чаена чаша вода, доматеното пюре, лука, меда, оцета, чесъна, солта и босилека блендирай за около минута. В тавата на фурната постави хартия за печене и изсипи сместа. Печи в предварително загрята на 170°C фурна за около 25-30 минути, като поглеждаш от време на време, за да не загори блата. Ако започне да придобива загар, го извади и го остави да се охлади за около десет минути. Отдели хартията за печене и нарежи блата с остър нож на триъгълници. Нареди ги или на решетката на фурната, или отново в тава и печи за още около 5-10 минути.