Фокача с прошуто и моцарела

Рецепта от Таня Донева за фокача с прошуто и моцарела

Фокача с прошуто и моцарела

Малко му трябва на човек, за да e щастлив. Под „малко“ разбирай тази фокача на Таня Донева, която най-добре знае как се съчетават прошуто и моцарела на METRO Chef.

Време45 минути
ТрудностЛесна
Брой порции5

Необходими продукти

КоличествоПродукти
550 г
бяло брашно
340 мл
хладка вода
10 г
захар
10 г
сол
1 пакет
суха мая
2-3 с. л.
маслиново масло
7-8 слайса
прошуто кото METRO Chef
1 бр.
прясна моцарела МETRO Chef
1 стрък
розмарин
пушена сол
маслиново масло (за тавата и за гарниране преди печене)

Начин на приготвяне

1
В купата на стационарен миксер или в хлебопекарна изсипи хладката вода, маята, захарта и маслиновото масло.  Разбъркай ги добре. Добави брашното и започни да бъркаш, докато всичко се размеси добре и получиш лепкаво тесто. Може да омесиш тестото и на ръка, като започнеш да бъркаш първоначално с дървена лъжица.
2
Добави солта и продължи да смесваш в продължение на 2 минути.
3
Намажи добре с маслиново масло работния плот и изсипи тестото. Намажи го и по повърхността с маслиново масло. След това направи няколко сгъвания – тестото трябва да стане с гладка повърхност. Намажи добре с маслиново масло голяма купа и постави тестото в нея. Покрий го със стреч фолио и постави купата в хладилник за 14-15 часа за бавна ферментация.
4
След това време извади тестото и го остави за 1 час

на стайна температура. Намажи с маслиново масло удобна тавичка за печене с незалепващо покритие или постави хартия за печене. Изсипи тестото в нея.
5
Разпредели тестото по цялата повърхност на тавата с пръсти, намазани с мазнина, и покрий тестото отново за 1-1½ часа, докато удвои обема си.
6
След като тестото е втасало добре, подреди по повърхността прошуто, като притиснеш слайсовете в тестото. Разпредели и накъсаната моцарела, както и стръкчета розмарин. Гарнирай с пушена сол (или друга, каквато предпочиташ) и маслиново масло.
7
Загрей фурната на 190°С и постави хляба внимателно.
8
Печи около 30-35 минути.
9
Извади от фурната и остави да се охлади за 5 минути в тавичката, след което извади фокачата върху решетка.

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня