Козуначена торта с маскарпоне
Рецепта за лесен десерт с козунак от Габриела Цулин
Имаш останал козунак и след Великден? Или просто обичаш козунак във всички възможни форми? Тази рецепта е точно като за теб – направи бърза и лесна торта от козунак, с която ще впечатлиш всички. Рецептата е подходяща и за малките кулинарни ентусиасти.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1
козунак500г
маскарпоне100г
бял шоколад, разтопен200мл
прясно мляко200г
сладко от ягоди200мл
сметана за разбиване50г
натурално какаоНачин на приготвяне
1
Нарежи козунака на филийки и ги подреди на един ред в тава с размери около 30x15 см.
2
Полей филийките с прясното мляко.
3
Разбий маскарпонето с разтопения бял шоколад и разпредели половината от сместа върху филийките козунак. Разпредели и сладкото от ягоди върху маскарпонето.
4
Подреди втори ред филийки от козунак и намажи останалия крем маскарпоне.
5
Разбий сметаната до образуване на пухкав крем и я намажи върху маскарпоне крема.
6
Покрий тавичката със стреч фолио, за да не изсъхва сметаната и я сложи в хладилник за една вечер.
7
След това постави плетено на една кука каренце или друга подходяща форма върху сметаната и поръси с какао. Внимателно премахни каренцето, за да се запазят шарките, които са се образували.
8
По желание може да декорираш с пресни ягоди или да залееш всяко парче със сироп от ягоди при сервиране. Приятен апетит!