Печен лаврак със зеленчуци и ръката на Буда
Рецепта от Таня Донева за печен лаврак със зеленчуци и ръката на Буда

Едва ли екзотичен плод като ръката на Буда ти е подръка, но тази рецепта на Таня Донева за печен лаврак е чудесен повод да наминеш през МЕТРО!
Необходими продукти
КоличествоПродукти
2бр.
лаврак20г
плод ръката на Буда, нарязан на тънки филийкипресни картофи
2глави
лук, нарязан на шайби2бр.
домат, нарязан на шайби4бр.
дафинов листЗа соса:
⅓ч. ч.
маслиново масло3скилидки
чесън, пресован4-5стръка
ситно нарязан магданоз2с. л.
бял балсамов оцет 30г
ръката на Буда, настърганчерен пипер
червен пипер
мащерка
сол
Начин на приготвяне
1
Почисти рибата и я измий добре. Подсуши с кухненска хартия.
2
Направи разрези по повърхността на месото от едната страна.
3
Нарежи картофите, доматите и лука.
4
Подреди зеленчуците в тавата и върху тях постави рибата.
5
Приготви соса, като в купа смесиш всички съставки. Разбъркай добре.
6
Намажи с него зеленчуците и рибата с помощта на четка. Нанеси добре в разрезите на рибата и не забравяй коремната област. Постави дафинови листа вътре в рибата.
7
Постави по едно тънко парче от ръката на Буда във всеки разрез на рибата.
8
Разпредели останалия сос навсякъде.
9
Покрий с алуминиево фолио тавичката и печи в предварително загрята фурна на 200°С за 40-45 минути. Отстрани фолиото и печи още 10 минути.
10
Сервирай рибата с печените зеленчуци и поръси всяка порция с прясно нарязан магданоз и пресен лук за свежест.