Бизнес план за ресторант: Стъпка по стъпка за успешно стартиране на бизнес

Как да напишем бизнес план в областта на гастрономията

Какъв е ключът към успешен ресторант? Много фактори, включително местоположение, вид на храната, цени и обслужване. Но един основен елемент, който често се пренебрегва, е бизнес планът. Без добре изграден бизнес план дори най-добрите ресторанти могат да се провалят. На тази страница ще намериш практически съвети за създаване на бизнес план за твоето гастрономическо начинание. Така че, независимо дали отваряш нов ресторант или просто преразглеждаш стария си план, добре е да вземеш предвид тези насоки. 

Какво представлява бизнес планът

1. Да започнем от нулата: какво е бизнес план?

Бизнес планът е документ, който очертава целите и задачите на бизнеса, както и стратегиите за тяхното постигане. Обикновено той се създава от собственика на бизнеса или от управленския екип и може да се използва за осигуряване на финансиране или за привличане на инвеститори. Добре съставеният бизнес план трябва да включва:

 • резюме - една от най-важните части на бизнес плана в областта на гастрономията, тъй като съдържа кратък обзор на целия документ. Този раздел трябва да включва описание на дружеството, неговите продукти или услуги, целевия му пазар и конкурентните му предимства. Обобщението трябва да предоставя и кратка информация за финансовите прогнози на компанията:
 • описание на компанията - раздел, в който се предоставят повече подробности за бизнеса, включително неговата история, мисия и цели. В този раздел трябва да се опишат също така управленският екип и съветът на директорите на дружеството;
 • анализ на пазара;
 • анализ на конкуренцията;
 • услуга или продуктова линия - разделът описва какво предлага компанията и как планира да отговори на нуждите на клиентите. В този раздел трябва да се опишат и всички уникални предимства, които компанията може да предложи;
 • маркетингов план;
 • финансов план.

Въпреки че не всички бизнес планове следват точно този формат, всеки от тези елементи е от съществено значение, за да могат потенциалните инвеститори и кредитори да получат ясна представа за бизнеса и шансовете му за успех.

Ползи от наличието на бизнес план

2. Защо ти е необходим бизнес план?

Бизнес планът е важен инструмент за всяко предприятие. Той представлява стратегия за развитие на бизнеса, като очертава неговите цели и задачи, както и начина, по който те ще бъдат постигнати. Бизнес планът също така излага финансовите прогнози на предприятието, включително прогнозираните приходи и разходи. Тази информация е от значение за всички потенциални инвеститори или кредитори, тъй като им дава представа за рисковете и ползите, свързани с вложенията в бизнеса. Без бизнес план би било много трудно да се осигури финансиране за нова компания. Освен че е от решаващо значение за осигуряване на финансиране, бизнес планът е ценен и за управлението и развитието на фирмата. Той е отправна точка за всяко решение, свързано с дългосрочните ти цели и начините за тяхното постигане. Той също така ти дава възможност да проследяваш напредъка си и да правиш промени в стратегията си, ако е необходимо. Поради тези причини добре обмисленият бизнес план е от съществено значение за всяка успешна компания.

За кого е предназначен бизнес планът

3. Кой има полза от професионален бизнес план? 

Who benefits from business plan
Важно е да имаш добре разработен бизнес план не само заради потенциалните инвеститори, но и заради теб самия, като основател.
Ясният и кратък бизнес план може да помогне на всички да се ориентират и да се съсредоточат върху предварително определените цели. Така че, ако смяташ да започнеш нов бизнес, не забравяй да съставиш подробен бизнес план - това може да е разликата между успеха и провала.
Основни елементи на бизнес плана

4. Как се пише бизнес план за ресторант и кои са неговите Ключови елементи

Бизнес планът за обект за хранене е от съществено значение за всеки предприемач, който иска да започне да навлезе в областта на хранително-вкусовия бранш. В него се прави преглед на компанията, нейните продукти или услуги, целевия пазар и конкурентните ѝ предимства. Освен това той очертава маркетинговите и продажбените стратегии на компанията, както и нейните финансови прогнози. Въпреки че структурата на бизнес плана за ресторант може да варира в зависимост от конкретния тип заведение за хранене, има някои ключови елементи, които трябва да бъдат включени във всички планове.
Представяне: Идеята, основателят и планът;
Проучване на пазара и анализ на конкуренцията;
Мястото на твоя бизнес в областта на гастрономията;
Анализ на критичния риск.
Основи на бизнес плана

5. Въведение: идеята, основателят и планът

Бизнес план: идеята

Всичко започва с идеята  

Всеки бизнес започва с една идея. Тя може да бъде нещо толкова просто като иновативен нов продукт или нов начин на работа. За да бъде успешна, бизнес идеята трябва да е нещо, което клиентите искат или от което се нуждаят. Освен това тя трябва да е осъществима и печеливша. Най-добрите бизнес идеи са тези, които решават проблем или задоволяват нужда. Те също така са уникални и предлагат нещо, което все още го няма на пазара или не е осъществено точно по този начин. Ако имаш идея за бизнес, първата стъпка е да направиш проучване, за да видиш дали тя е осъществима и печеливша. Това включва разглеждане на конкуренцията, провеждане на проучване на пазара и разработване на чернови по основните точки от бизнес плана. Ако идея премине успешно през всички предварителни въпроси, следващата стъпка е да започнеш да работиш по нейното реализиране. Това включва набиране на средства, намиране на клиенти и създаване на операции. Успешният бизнес изисква упорита работа, отдаденост и страст. Но с правилната идея той може да бъде изключително полезен. Така че, ако имаш идея за бизнес, не я пропилявай. Направи проучване и я превърни в реалност.

Бизнес план: въведение за основателя

Кратко представяне на основателя на фирмата  

Работейки за нашия собствен бранд МЕТРО ежедневно, ние много добре разбираме колко е важно да се представим добре. В края на краищата потенциалните инвеститори искат да знаят с кого работят и какво прави основателя достатъчно квалифициран да ръководи тази компания. Ето един пример, чрез който представяме информация за произхода, квалификацията и опита на основателя:

"Имам стабилна основа за развитието на бизнес, благодарение на образованието си - завършил съм "Управление на бизнеса" в университет "...". Също така имам над 10 години опит в ХоРеКа бранша, включително съм консултирал местни и международни компании в областта. Имам задълбочено разбиране за индустрията, в резултат на това съм уверен в способността си да водя компанията си към успех. В заключение, вярвам, че моите знания, квалификации и опит ме правят идеалния човек, който да ръководи моята компания. Убеден съм в способността си да създам успешен бизнес и очаквам с нетърпение да работя с потенциални инвеститори, за да превърна визията си в реалност.".

Въведение в бизнес плана

Краткото представяне на твоя бизнес план за ресторант е от ключово значение

Представянето на нов бизнес може да бъде трудно. Има много неща, които трябва да се вземат предвид - от избора на подходящо име до избора на идеалното място. Но с внимателно планиране можеш да се увериш, че новият ви бизнес ще започне успешно. Има няколко неща, които трябва да решиш, преди да можеш да представиш дизайна на своя бизнес план за заведение за хранене.   

Първо, избери име за бизнеса си. Това може да ти се стори дребна подробност, но е доста важно. Името трябва да е запомнящо се и да отразява вида на бизнеса, който управляваш. Например, ако отваряш ресторант, може би ще искаш да избереш име, което по някакъв начин се отнася до храната или готвенето. След това помисли каква правна форма ще има твоят бизнес - дали ще работиш като едноличен търговец, дружество или корпорация. Всеки вариант има своите предимства и недостатъци, затова не забравяй да проучиш, преди да вземеш решение. След това избери квартала и конкретното място, където ще се намира бизнесът ти. Това е друго важно решение, което ще повлияе на успеха на твоето начинание. Когато правиш избора си, вземи предвид неща като пешеходен трафик, наличие на паркинг и околния квартал. И накрая - планирай изискванията си към персонала. От колко служители ще имаш нужда, за да управляваш бизнеса си ефективно? Какви умения и опит ще са им необходими?

След като решиш и финализираш ключовите точки на бизнес плана си в ХоРеКа бранша, можеш да представиш накратко бизнеса си по интелигентен начин.  

Данни в бизнес плана

6. проучване на пазара и анализ на конкуренцията

Разбиране за данните и фактите  

Като основател на компания в областта на гастрономията е важно да разбираш данните и статистиката. В края на краищата успехът на всяко бизнес начинание зависи от вземането на информирани решения въз основа на точна информация. За щастие, съществуват множество ресурси, които помагат на предприемачите да придобият представа за отрасъла. Полезни данни можеш да откриеш в официалната информация за заетостта и заплащането в сектора. Различни агенции за изследвания и проучване на пазара също предлагат изчерпателни доклади за тенденциите и развитието на отрасъла. Като се информират за най-новите данни и прозрения, хората могат да гарантират, че бизнесът им е добре позициониран за успех.

Следи внимателно целевата си аудитория 

Преди да започнеш да планираш своя бизнес в сферата на ресторантьорството, разгледай внимателно целевите си клиенти. Кого се надяваш да привлечеш в ресторанта си? Какви храни обичат да консумират хората? Какъв е средният им бюджет за едно хранене? След като имаш добра представа за целевата си клиентела, можеш да започнеш с бизнес плана си за ресторант, менюто, декора и маркетинговата стратегия. Като отделиш време за анализ на целевата си група, ще бъдеш в много по-добра позиция да създадеш успешен бизнес в областта на гастрономията. 

Никога не забравяй с кого се състезаваш

Анализът на конкурентите е жизненоважна част от всеки бизнес план, но е особено важен в ХоРеКа сектора. Това е така, защото хранително-вкусовата промишленост е известна с конкуренцията си и дори най-малката грешна стъпка може да доведе до провал. Ето защо е важно внимателно да проучиш конкурентите си, за да определиш техните силни и слаби страни. Само тогава можеш да разработиш цялостна стратегия за успех. Съществуват няколко начина за извършване на анализ на конкурентите.   

Първата стъпка е да идентифицираш преките и непреките си конкуренти. Преките конкуренти са тези, които предлагат същите или подобни продукти или услуги като теб. Косвените конкуренти, от друга страна, са тези, които предлагат заместващи продукти или услуги. Например, ако отваряш ресторант, специализиран в здравословна храна, твоите преки конкуренти ще бъдат други здравословни ресторанти в района. Косвените ти конкуренти обаче могат да бъдат всички останали места, откъдето хората могат да си купят храна.

След като идентифицираш конкурентите си, следващата стъпка е да оцениш техните силни и слаби страни. Това може да стане чрез събиране на данни за различни аспекти на техния бизнес, като например предлагане на меню, ценообразуване, обслужване на клиентите и т.н. Можеш също така да разговаряш с клиенти на твоите конкуренти, за да получиш обратна информация за местоположението, храната и обстановката и т.н.   

Местоположението на твоя бизнес

7. Избери най-доброто място за твоето заведение

Избери местоположението на ресторанта

Изборът на местоположение е един от най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид при стартирането на нов бизнес. В края на краищата, без значение колко добър е твоят продукт или услуга, ако никой не може да намери бизнеса ти, няма вероятност да успееш.

Когато става въпрос за избор на местоположение за гастрономически бизнес, има няколко ключови фактора, които трябва да имаш предвид. Първо, трябва да се увериш, че избраното от теб място е видимо и лесно достъпно за потенциалните клиенти. Второ, важно е да вземеш предвид демографските характеристики на района - има ли достатъчно потенциални клиенти в околността, които да поддържат твоя бизнес? И накрая, ще трябва да разгледаш конкуренцията - има ли вече друг подобен бизнес наблизо? Като вземеш предвид всички тези фактори, можеш да избереш местоположение, което ще ти даде най-голям шанс за успех.

Анализ на критичния риск

8. Важността на анализа на рисковете

Винаги, когато се впускаш в ново бизнес начинание, е важно внимателно да обмислиш всички потенциални рискове. За бизнеса в областта на гастрономията има няколко риска, които трябва да се вземат предвид. Например, съществува финансов риск, свързан със стартовите разходи и текущите разходи. Съществува и оперативен риск, свързан с управлението на кухнята, както и риск за репутацията от сервиране на храна, която не отговаря на очакванията на клиентите.

Други рискове, които трябва да се вземат предвид, включват регулаторния риск от спазване на стандартите за безопасност на храните и конкурентния риск от други предприятия, предлагащи подобни продукти или услуги. Като оцениш внимателно всички тези рискове, можеш да разработиш стратегии за тяхното намаляване и да дадеш на твоето заведение най-добрия шанс за успех.

Финансови планове за постигане на твоите цели

9. Финансовото планиране - ключова част от бизнес плана за заведение

Финансово планиране в гастрономията

Всеки бизнес план, включително този в областта на гастрономията, трябва да разглежда финансовия аспект на предприятието. Това касае както началните разходи, така и текущите разходи за управление на бизнеса.   

Началните разходи могат да включват всичко - от закупуване на оборудване до наемане на търговска кухня. Текущите разходи могат да включват зареждане на продукти, заплати на служителите и разходи за маркетинг. Освен това бизнес планът за заведение трябва да разглежда и потенциалните източници на приходи и начините за генериране на печалба.   

Това може да се постигне чрез внимателно определяне на цените на продуктите в менюто, стратегически маркетинг и ефективни операции. Като се вземат предвид всички тези фактори, ХоРеКа бизнесът може да разработи стабилен финансов план, който ще му помогне да осигури дългосрочен успех. 

Лицензи и правни изисквания

10. Необходими разрешителни и нормативни документи за хорека бизнес

Що се отнася до разрешенията и разпоредбите, има няколко неща, които трябва да имаш предвид, когато отваряш ресторант или друг тип заведение.

Първо, трябва да се увериш, че помещенията ти са в съответствие с изискванията и отговарят на всички необходими стандарти за безопасност. Освен това ще трябва да получиш лиценз за работа с храни и да се увериш, че всички твои служители са обучени по подходящ начин за безопасност на храните. Освен това ще трябва да регистрираш фирма и да заплатиш всички данъци и такси. И накрая, ще трябва да спазваш всички местни разпоредби, в зависимост от конкретната зона, в която се намира заведението.

Ако успееш да отговориш на всички тези изисквания, значи си на път да отвориш успешен ресторант или гастрономически бизнес.

Ценообразуване и маркетингова стратегия

11. Ценообразуване и маркетинг  

Ценообразуване и маркетинг

За да създадеш успешен бизнес план трябва да проучиш целевия пазар и начините за ефективно достигане до него. Това включва решения за ценообразуване и маркетинг.

Цените трябва да се определят на ниво, което не само да покрива производствените разходи, но и да оставя достатъчно място за здравословен марж на печалбата. Маркетинговият план трябва да намери най-ефективния начин за достигане до потенциалните клиенти и убеждаването им да купят продукта или услугата. Това може да включва реклама, PR или социални медии. Без добре обмислен маркетингов план и ценообразуване ще бъде много трудно бизнесът да успее. 

Поставяне на срокове

12. Поставянето на срокове може да избегне неприятни ситуации

Откриването на ресторант може да бъде трудна задача. Има много динамични етапи и може да е трудно да се следи всичко, което трябва да се направи. С малко планиране и организация обаче е възможно да се отвори успешен ресторант.

Едно от най-важните неща, които трябва да направиш, е да създадете график на задачите, който ще ти помогне да не изпускаш важни срокове. Ето един примерен график за отваряне на ресторант:

 • 6-12 месеца преди отваряне: Избери място, създай бизнес план и започни да набираш капитал.
 • 3-6 месеца преди откриването: Финализирай менюто, наеми персонал и започни работа по маркетинга и брандинга.
 • 1-2 месеца преди откриването: Финализирай интериорния дизайн, поръчай консумативи и оборудване и попълни всички останали документи.
 • 2 седмици преди откриването: Направи предпремиерно откриване, а след това отвори вратите си за посетители! 
 
Приложение към бизнес плана

13. Приложение - Необходими допълнителни документи и споразумения

Приложението към бизнес плана обикновено се използва за предоставяне на подкрепяща документация за информацията, съдържаща се в останалата част на плана. Това може да включва финансови отчети, обобщения, договори за наем, пазарни проучвания, разрешителни и лицензи и други правни документи. Приложенията към бизнес плана трябва да бъдат ясно обозначени и лесно достъпни, за да могат инвеститорите бързо да намерят необходимата им информация. Включването на цялата съответна подкрепяща документация в приложенията може да помогне на инвеститорите да получат пълна представа за твоя бизнес и да направи плана ти по-убедителен като цяло.

14. Често задавани въпроси

не изпускай
нюзлетър
Бъди в крак със свежите оферти в МЕТРО! Не изпускай най-новите оферти, специални предложения и още полезна информация за твоя бизнес.
Абонирай се
актуални оферти
Виж нашите каталози
Открий най-подходящи оферти за твоя бизнес сред нашите изгодни предложения. Разгледай актуалните ни оферти.
Към офертите