Солен тарт със свежа гарнитура

Рецепта за солен тарт със свежа гарнитура от Таня Донева

Има рецепти, които са способни с вкуса и аромата си да те пренесат в далечни кътчета на света. Точно както соления тарт на Таня Донева, с който сетивата ти ще се докоснат до духа на Средиземноморска Италия.

Време1 час и 30 мин
ТрудностСредна
Брой порции10

Необходими продукти

КоличествоПродукти
3
яйца
230г
бяло брашно
10г
бакпулвер
120г
растително масло
30г
пармезан
100г
прясно мляко
150г
пушена панчета (бекон)
½ч. чаша
маслини без костилки
1щипка
сол
За декорацията:
250г
крема сирене
80мл
млечна сметана
1с.л.
ситно нарязан босилек
щипка сол
балсамов крем
100г
прошуто Кото
100г
антипасти Класик
200г
чери домати
100г
мини моцарела
няколко листа бейби салата
листа пресен босилек

Начин на приготвяне

1
Включи фурната на 180°C. Нарежи бекона (или панчетата) на малки кубчета и ги запържи в сух тиган, докато станат златисти.
2
Разбий с миксер в голяма купа яйцата с щипка сол, като ги превърнеш в светла пухкава смес.
3
Добави бавно олиото и млякото, като продължаваш да бъркаш. След това добави пресятото брашно, пармезана и бакпулвера. Накрая прибави нарязаните маслини и запържения бекон. Разбъркай, докато се разпределят в тестото.
4
Готовата смес изсипи в кръгла тава за печене с диаметър 25-27 см, намазана добре с мазнина. Печи в предварително загрятата фурна за 25-30 минути.
5
След изпичане изчакай блата да се охлади за 10 минути във формата и го обърни в подходяща чиния за сервиране. Когато блатът изстине напълно, може да декорираш според твоя вкус.
6
За декорацията разбий крема сиренето със сметаната и щипка сол. Прибави нарязания босилек и разбъркай.
7
Разпредели крема върху основата на тарта и гарнирай с тънки струйки от балсамовия крем. Разпредели равномерно и останалите продукти за декорацията. 
8
Преди сервиране гарнирай със струйка зехтин и баласамов крем.
Тартът е подходящ както за предястие, така и за вкусна и богата закуска или брънч.
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня