Солен тарт със свежа гарнитура
Рецепта за солен тарт със свежа гарнитура от Таня Донева
Има рецепти, които са способни с вкуса и аромата си да те пренесат в далечни кътчета на света. Точно както соления тарт на Таня Донева, с който сетивата ти ще се докоснат до духа на Средиземноморска Италия.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
3
яйца230г
бяло брашно10г
бакпулвер120г
растително масло30г
пармезан100г
прясно мляко150г
пушена панчета (бекон)½ч. чаша
маслини без костилки1щипка
солЗа декорацията:
250г
крема сирене80мл
млечна сметана1с.л.
ситно нарязан босилекщипка сол
балсамов крем
100г
прошуто Кото100г
антипасти Класик200г
чери домати100г
мини моцареланяколко листа бейби салата
листа пресен босилек
Начин на приготвяне
1
Включи фурната на 180°C. Нарежи бекона (или панчетата) на малки кубчета и ги запържи в сух тиган, докато станат златисти.
2
Разбий с миксер в голяма купа яйцата с щипка сол, като ги превърнеш в светла пухкава смес.
3
Добави бавно олиото и млякото, като продължаваш да бъркаш. След това добави пресятото брашно, пармезана и бакпулвера. Накрая прибави нарязаните маслини и запържения бекон. Разбъркай, докато се разпределят в тестото.
4
Готовата смес изсипи в кръгла тава за печене с диаметър 25-27 см, намазана добре с мазнина. Печи в предварително загрятата фурна за 25-30 минути.
5
След изпичане изчакай блата да се охлади за 10 минути във формата и го обърни в подходяща чиния за сервиране. Когато блатът изстине напълно, може да декорираш според твоя вкус.
6
За декорацията разбий крема сиренето със сметаната и щипка сол. Прибави нарязания босилек и разбъркай.
7
Разпредели крема върху основата на тарта и гарнирай с тънки струйки от балсамовия крем. Разпредели равномерно и останалите продукти за декорацията.
8
Преди сервиране гарнирай със струйка зехтин и баласамов крем.
Тартът е подходящ както за предястие, така и за вкусна и богата закуска или брънч.
Тартът е подходящ както за предястие, така и за вкусна и богата закуска или брънч.