За МЕТРо академия

alttext

Кои сме ние и каква е мисията ни

МЕТРО Академия отваря врати в началото на 2012 година, с мисията да вдъхновяваме кулинарните професионалисти за по-добро бъдеще на Хорека сектора в България. С течение на времето разширихме дейността си и в наша основна цел се превърна обогатяването на кулинарната култура в България както сред професионални готвачи, така и сред любители.

През тези 12 години успяхме да превърнем МЕТРО Академия в:

  • източник на продуктово знание и иновации
  • доверен партньор в гастрономията за бизнеса
  • отправна точка в кулинарната екосистема
В изпълнение на тази посока организираме редица обучения и събития не само за нашите професионални клиенти и партньори, но и за нашите служители. Основна част от тях са:

За служителите и бизнеса ни:
  1. Продуктови обучения и знания
  2. Разработване и тестове на нови продукти собствени марки
  3. Качествени тестове на всички кулинарни продукти собствени марки
За ХоРеКа клиентите ни:
  1. Кулинарни обучения на различни теми
  2. Персонализирани кулинарни обучения – на място при клиентите ни и в самата МЕТРО Академия
  3. Продуктови/тематични демонстрации
  4. Мастър класове
  5. Събития
За кулинарните общности:
  1. Работа с професионални гимназии по туризъм и кулинария
  2. Обучения за учители от професионалните гимназии
  3. Промотиране на устойчива гастрономия
  4. Подкрепа на кулинарни събития и изложения

Разгледай МЕТРО Академия

  МЕТРО Академия  се намира до магазин МЕТРО София 1 (бул. Цариградско шосе) и е разположена на  840м². Професионалната база включва 3 конферентни зали, ресторант, кухня и зона за бариста обучения. 

Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас

Екипът на метро академия

Марина Маринова

МАРИНА МАРИНОВА

Ръководител на МЕТРО Академия

Марина става част от екипа на МЕТРО Академия през 2016 година, след като завършва образованието си в сферата на туризма. Достатъчно ѝ е много кратко време, за да е сигурна, че това е нейното място, което съчетава страстта ѝ към вкусната храна, готвенето и организирането на събития. От 2019 година тя ръководи екипа на МЕТРО Академия и влага всичко от себе си във всеки курс, рожден ден или събитие. Нейна цел е неспирно да търси и предлага на клиентите на МЕТРО Академия нови и различни проявления на вкусната храна и вълнението от готвенето.

Елина Кокалова

ЕЛИНА КОКАЛОВА

Организатор събития МЕТРО Академия

Елина работи в МЕТРО Академия от 2016 година. Завършва образованието с в сферата на маркетинга и организирането на събития. Академията за нея е място, където успява  да съчетае увлечението си към кулинарията,  жаждата за  непрестанни срещи с хора от различни сфери и удовлетворението от добре свършена работа след всяко събитие. В ежедневието си се стреми за зарази останалите със страстта си към вкусната и питателна храна, в която се влагат само качествени продукти, иновативните начини за нейното приготвяне и нестандартни визии за поднасянето и. В този и стремеж, нейни неизменни помощници са колегите и от МЕТРО Академия, за които „ страстта е най-важната подправка в кухнята“.

МОНИКА ШУМАНОВА

Организатор събития МЕТРО Академия

Моника се присъединява към екипа на МЕТРО Академия в края на 2023 година. Завършва образованието си в сферите на журналистиката и психологията. Страстта към комуникацията и организирането на събития, както и увлечението към кулинарията са добра предпоставка за положителният ѝ принос към екипа и развитието на Академията. Вярва че добрата и вкусна храна, може да бъде приготвена по много и различни начини и не спира да експериментира прилагането на интересни рецепти и кулинарни направления, макар и само като любител. Стреми се да зарази останалите с позитивната си нагласа и вяра, че качествената храна и движението са в основата на здравословния и пълноценен живот.
ВЛАДИМИР ПЕТКОВ

ВЛАДИМИР ПЕТКОВ

Готвач

Владимир Петков се присъединява към екипа на МЕТРО Академия през април, 2024 година. През 2001 година завършва кулинарното си образованието в „Международна школа за професионално обучение на кадри в сферата на хотелиерството и ресторантьорството- Интерменю“. Интересите му в кулинарията го отвеждат до редица ресторанти, в страната и чужбина, част от тях са: „The school”, „Бар на края на Вселената“, както и водещи ресторанти в Гърция. Има богат опит в различни направления на кулинарното изкуство, а страстта към професията му го кара постоянно да усъвършенства и надгражда уменията си. Шеф Петков не се страхува да експериментира и смята, че креативността, смелостта и опитите, са едни от най- добрите помощници в кухнята. Вярва че МЕТРО Академия, ще успее да развива успешно пълния си потенциал и идеи, както и да подпомогне надграждането на кулинарната сцена в страната.

ИВАЙЛО РАНГЕЛОВ

Готвач

Ивайло Рангелов e новото попълнение в кулинарния екип от началото на февруари 2025г. Професионален готвач с над 28 години опит, започвайки своето пътешествие през 1997 г. , като помощник готвач в ресторант Уно. Кариера му преминава през редица престижни ресторанти и хотели, като Шератон Балкан, Шератон Тирана, Енотека, както и Les Fleurs. Ивайло е бил част от екипа на ресторант Шефс, работейки в тясно сътрудничество с шеф Виктор Ангелов и ръководил кухня на ресторант Lazy.
За усъвършенстване на своите умения специализира в Италия и Швейцария, като също така е членувал в престижната асоциация Eurotoques. Демонстрира своите кулинарни умения и на международната сцена, участвайки в кулинарното изложение Концепции 2011г, готвейки за българското посолство в Люцерн и на кулинарния форум в Лион, в ресторанта на Paul Bocuse. Страстта на шеф Рангелов към средиземноморската кухня, го кара да съчетава традициите с иновациите, като създава уникални авторски рецепти. Вярва в значението на новите кулинарни техники и постоянно се стреми да разширява своите познания и да открива нови тенденции в световната кухня.
Янка Кръстева

ЯНКА КРЪСТЕВА

Помощник кухня

Янка се присъединява към екипа на МЕТРО през 2016 година и оттогава следи стриктно за изпълнението на задачите в кухнята. Тя е неизменната подкрепа на готвачите във всяко тяхно начинание. Грижи се за това всичко в МЕТРО Академия да е изрядно подредено и чисто.

гост-лектори

Милен Златев

Милен Златев

Chef Милен Златев има повече от двадесет години професионален опит в света на кулинарното изкуство, обучава любители и професионалисти в сферата на сладкарското и готварското изкуство, води семинари, консултаций и презентации в цяла България.
Неговия професионален път започва когато той е на 14 години. Завършва Техникума по обществено хранене в град Ямбол, със специалност обществено хранене. Преди 14 години завършва и HRC Culinary Academy.
За няколко години трупа богат професионален опит в областта на кулинарията и сладкарството в различни ресторанти и хотели в България, Азия и Европа.
Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на посланици , бизнесмени и политици. Има общо над четери години опит като личен готвач.
Chef Милен Златев е бил и регионален главен готвач на най-голямата верига ресторанти у нас, където ръководи голям екип от готвачи.
Освен различните елитни ресторанти и хотели, в които е работил у нас, има и богат международен опит в 5-звезден хотел в Доха – Катар, част от Starwood Hotels & Resorts Worldwide; Hotel Villa Ruimzicht в Холандия и Hotel Monkey Island, Bray в Англия.
След това продължава развитието си като Chef de partie в Clos Maggiore, който е изключителен ресторант със съвременна френска кухня и носител на отличието „Най-романтичен ресторант в Лондон“.
Chef Милен Златев има опит и като жури на меджународни кулинарни състезания. Също така е бил треньор на няколко отбора, на ученици и студенти, повечето от който са спечелели златни медали.
До скоро заема длъжността шеф-инструктор към Кулинарна академия HRC и главен готвач на ресторант Таланти.
В търсене на нови предизвикателства, chef Милен Златев започва да се занимава с модерна и авангардна кухня.
В момента консултира ресторанти, кетъринг компаний и хотели, провежда курсове в HRC Culinary Academy и Pastry Academy, води семинари и обучения за професионалисти на тема модерна, авангардна кухня и сладкарство в цяла България.

Юри Велев

Шеф Юри Велев има дългогодишен опит като главен готвач и управител на ресторанти в престижни хотелски вериги като хотел „Витоша“, „Интерконтинентал“, „Кемпински“, „Мариот“ и други. Шеф Велев е част от екипа на МЕТРО Академия от 2014 до 2024 година, като през този период той натрупва изключителен опит и знания в обучението и развитието на професионални готвачи и ресторантьорски специалисти.
Освен това е работил и като консултант във фирма за продажба и изграждане на професионално кухненско оборудване, което му позволява да обогати своята експертиза в областта на професионалните кухненски технологии. Специалист е в италианската, френската, средиземноморската кухня и барбекюто, като постоянно надгражда знанията си в тези направления.

Веселин Дойков

Веселин става част от нашия екип през 2016 г., след като завършва с отличие престижната HRC Culinary Academy. Има богат опит в сферата на печивата и сладкарството, благодарение на специализации в Англия и Германия. Бил е част от екипа на едни от най-популярните български ресторанти като „Talents”и “ANDRè”. Голямата страст на Веселин е сладкарството и по-конкретно съвременни ресторантски десерти. Не спира да се развива, посещавайки майсторски класове на доказали се шеф сладкари от цял свят. Имал е честта да работи с някои от тях по време на събития в МЕТРО Академия.

Робин Виляреал

Робин е всестранно развита личност с интереси и занимания във всяка област, за която се сетите. Роден във Филипините, отраснал в Мексико, завършва образованието си в Ню Йорк (биолог), заминава за Австралия и работи 10 години като пилот, обожава дайвинга и фотографията. С кулинария започва да се занимава почти случайно виждайки реклама на Cordon Blue Academie D`Art Culinaire De Paris в Париж, от където получава и дипломата си. Работи дълго време в ресторант в Монако, отличен с 3 звезди Мишлен, но както той сам казва:
„Лесно е да сготвиш нещо скъпо. По-предизвикателно е да направиш нещо вкусно на достъпна цена.“ Воден от необходимостта от предизвикателства се озовава в България като преподавател в кулинарна академия. Шеф Робин има значителен преподавателски опит в международните кулинарни училища Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris и Glion Institute of Higher Education Switzerland. Днес той развива собствени проекти за „street food” в София и паралелно продължава преподавателската си дейност в Culinary Arts Institute във Варна. Освен майсторството му във френската и интернационалната кухня, специалност на Робин са сладкарството, хлебарството, както и тайландската кухня. Това, на което учи учениците си, е да ценят и уважават корените си, да съхраняват българското, генетично заложеното от дедите ни.
Единственото правило и ограничение, което той налага в кухнята е: Ако не си в настроение, не готви!

Лука Аргелеш

Лука Аргелеш

Лука е сладкар (pastry chef) с 20 години международен опит. Работил е във Франция, Италия, Австрия, Португалия, Малдивите и Великобритания, където винаги е специализирал в областта на модерното сладкарство. Завършил е Висшето кулинарно училище Ален Дюкас и Ив Тюри в Исинго ЕНСП (Ecole Nationale Superieure de la Patisserie) и наскоро бе съдия в телевизионното предаване „Best Bakery - Португалия“. Посланик е на Pavoni Italia, а скоро издаде своята първа книга, посветена на неговата страст - сладкарство. 
Светлозар Георгиев

Светлозар Георгиев

Кариерата му стартира във френския ресторант „Ротисария“.

След което специализира във Франция и Швейцария, където трупа познания и опит в модерната и актуална през последните години молекулярна кухня.

През годините се представя успешно на множество състезания, изложения и кулинарни демонстрации. Голяма част от уменията си придобива на петзвезден круизен кораб. Светлозар продължава да усъвършенства своите знания и умения за европейската и световна модерна кухня.

Милен Панев

Милен Панев

Милен Панев е потомствен готвач. Специализира кулинария в Германия, получава награди от елитни хотели с 5-звездна категория.

Работил е във висококатегорийни хотели в Пловдив и по черноморивто. Отличен е от Българската туристическа камара като иновационен кадър и авангарден специалист. Притежател е на Евро сертификат, издаден от елитна немска верига хотели.

Изучава турска кухня и работи рамо до рамо с един от най-известните готвачи на Турция.

Повторно заминава за Германия по покана на известен италиански ресторант в Берлин, където започва увличането по Фюжън стила.

Завършва с отличие специализиран курс по карвинг, воден от известен майстор от руската школа.

Дико Томчев

Дико Томчев

Дико разбира едва на 14 годишна възраст, че кулинарията е неговата страст, а на 17 вече е помощник готвач в известен столичен италиански ресторант, където след време е и главен готвач.

Работи в няколко ресторанта в София, след което работи за най-голямата компания за пасажерски круизи. С тях той обикаля света, като има възможност да опита най-различни екзотични кухни, при това в техния оригинален вид - приготвени от майстор готвачи тайландци, индийци, ямайци.

Бил е главен готвач в гурме ресторанти и бутикови хотели, специализирал е в Италия и е консултант в кулинарно списание, от където започва да обръща и по-сериозно внимание на презентацията на ястията, които приготвя.

Предпочитаната от него кухня е италианската или по-скоро средиземноморската, както и азиатската. Работи усилено, за да усъвършенства уменията си в сферата на сладките изкушения и хлебни изделия. От години работи като кулинарен консултант в „Unilever”. 

Николай Илиев

Николай Илиев

Опитът му в професионалната кулинария е над 20 години. Тръгва от най-ниското ниво в кухнята, от столове през малки и големи ресторанти, за да достигне най-високото стъпало в кулинарията: главен готвач в 5-звезден ресторант. Обожава да приготвя всякакви супи, сосове, месни или безмесни ястия. Не харесва ястия, в които не може да импровизира или да поправи някоя грешка на момента. Във връзка с това десертите са неговата слабост в прекия и преносен смисъл на думата. Обича сладките и тестените ястия, но работата с брашно и точни мерки не е сред предпочитаните му техники. Споделя, че стихията му са вкусните ястия и грубоватата, непретенциозна визия, която днес e модерно да наричаме „rustic”. Престоя и работата му в Обединените Арабски Емирства му дава познания в местната кухня. В последствие се увлича от Италианската кухня - простотата и непретенциозността в нея я превръщат в другата му любов като контрапункт на екзотичния му опит. Работил е няколко години и в Англия, а днес се е отдава повече на консултантска дейност. 
Петър Николов

Петър Николов

Петър Николов започва кариерата си през 2002 г. като готвач в кухнята на хотел „Hilton“ София. През 2008 г. се присъединява към екипа на новооткрития тогава японски ресторант „SASA“, където ръководи кухнята през следващите 4 години. Междувременно през 2011 г. печели титлата "Готвач на годината", а в началото на 2012г. печели и златото на първия „Bocuse d’Or” организиран в България.

От 2013г. става част от екипа на най- големия бизнес хотел в София – „Кемпински Хотел Зографски“, по настоящем хотел „Маринела София“, като старши заместник главен готвач. Шеф Николов  е член на журитата на „Национална кулинарна купа България“ и „Bocuse d’Or“ – България.

Александър Иванчев

Александър Иванчев

Александър Иванчев е шеф-сладкар от световна величина. Започва да готви още на девет, правейки вкусен кекс, за да изненада майка си. След като завършва Кулинарната академия HRC, работи като сладкар в Катар. През 2013 г. печели златен медал на състезанието "Сладкар на България" и стажува в Напа Вали, Калифорния, в ресторант с три звезди "Мишлен". Работи в хотел "Мариот" в Алабама, а през 2016 г. спечели трето място на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия. Понастоящем е главен сладкар в ресторант „Андре“.

Алекс казва за себе си: „Ще ми повярвате ли, ако кажа, че животът ми е сладък? Буквално. Моята страст и професия е сладкарството. Обичам когато хората опитват десертите ми - по лицата им виждам цял букет от емоции, усещания, кулинарна наслада. И това за мен е истинско признание за работата ми. Обичам шоколада - да играя с него, да го предизвиквам. Обичам да творя, да развихря фантазията си, да се потопя в процеса на създаване и моделиране на нови шедьоври. Моето платно е масата за темпериране. Моята боя е ганажът. Имам четки и шпатули. 

 

Юри Балталийски

Юри Балталийски

Най-голямата страст на шеф Юри Балталийски в сладкарското изкуство е шоколадът, с който е спечелил редица престижни отличия в цял свят. Освен като шеф-сладкар е бил и треньор- консултант за „Hilton”, обучавал е стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството.

Шеф Юри Балталийски е изкусен майстор сладкар, завършил кулинарния колеж в Москва, с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел „Hilton“ Прага в продължениe на 17 години и половина. Две години и в „Hilton“ в Адана, Турция. Консултирал е корпоративния директор на международната хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови проекти, организирането на конференции, семинари, обучения на персонала и налагане на стандарти. Освен това провежда Мастър класове за професионалисти в България и чужбина.

Карим Буржи

Карим Буржи

Шеф Карим Буржи е роден в Сенегал, в семейство на ливанци. На ранна възраст той вече знае с какво иска да се занимава и следва стриктно мечтата си да бъде сладкар, което го отвежда във всеизвестната кулинарна институция „Le Cordon Bleu” в Париж.

По настоящем Карим живее и работи в Дубай, но и постоянно пътува за да води обучения и предава знанията и уменията си на сладкари от цял свят. Работил е като шеф сладкар за корпорацията Al Mana Group и е спомогнал за откриването в Дубай и Кувейт на една от най-големите световни сладкарски вериги „La maison du chocolat” (Шоколадовата къща). Също така е ръководил проекта по откриването на „Hermes Paris Cafe“ в Дубай Мол.

Неговите десерти (творби) са му спечелили стотици хиляди последователи от цял свят в социалните мрежи. В момента се занимава основно с консултантсво и водене на сладкарски мастър класове.

 

Виктор Жечев

Виктор Жечев

Виктор е от готвачите, които могат да се похвалят с разнообразен и международен опит. Към момента е главен готвач, консултант и съсобственик на Podlez Street Food Concept. Занимава се с кулинарна професия повече от 17 години.
Завършва Софийска Професионална Гимназия по Туризъм през 2007 г., от където стажува в хотелите Шератон, Гранд Хотел София и Принцес хотел. След това продължава образованието си и в първия випуск на HRC Culinary Academy, от където поема за стажове в Америка и Нидерландия.
Работил е в ресторант Бодега в София, след което заминава за Сеул, Южна Корея. След завръщането си се захваща и с преподавателска дейност в HRC, но след дълго поема към Англия, където в рамките на 4 години трупа опит като заместник главен готвач в ресторанти с различна тематика и категория. Завръща се през 2018 г. на позиция старши инструктор и главен готвач за ресторант Таланти, учебният ресторант към HRC Culinary Academy.
В момента е консултант към кулинарна фирма за азиатски специалитети и се занимава с концепции за pop-up вечери и събития из страната. Поема и преподавателска дейност в различни професионални академии. Член е на организацията Chef & Gastro.
Марк Рапино

Марк Рапино

Марк Рапино е професионален готвач и инструктор, специализирал във френска кухня, кетъринг обслужване и НАССР. Завършил е висше училище по хотелиерство със специализация в класическа френска кухня. Марк е с над 35 години опит в сферата на кулинарията. Започва като студент в малки ресторанти, предлагащи традиционна френска кухня, няколко години работи и като консултант по кухненско оборудване и позиционирането му в професионални кухни. Бил е консултант и преподавател в Руанда, Конго и Замбия, където освен че обучава, научава много от местните и го прилага в рецептите си, които често са фюжън между класическа френска кухня с елементи от африканската. През последните години е преподавател в професионалната кулинарна гимназия в Париж.
Бояна Стоилова

Бояна Стоилова

Бояна е специалист Дигитален Маркетинг с над 7 години опит при планиране и реализиране на онлайн кампании, и по-специално – кампании в социални мрежи.

При работата си за редица български и чуждестранни компании, Бояна участва активно в създаването и адаптацията на фото и видео съдържание, предназначено за онлайн среда.

В МЕТРО Академия, тя води обучение за основните специфики и техники при смартфон фотографията, също така не пести съветите си относно използването на кадрите в социалните мрежи.

Блажка Димитрова

Блажка Димитрова

Блажка се определя като позитивна, вярваща в положителната промяна и работеща за нея ежедневно. Това, което най-силно я вдъхновява, е общуването с хората. Обича да готви и да работи с младежи. Най-много се гордее с факта, че успява да превърне хобито си в бизнес - кухнята на Благичка - кухня с кауза, където наемат младежи в неравностойно положение и заедно приготвят вкусна храна, генерирайки възможно най-малко отпадък. Успоредно с това, Блажка, усилено работи за разпространението на философията за живот с нулеви отпадъци като заедно със сдружение "Нулев отпадък България" провежда обучения във фирми, организации и училища. През януари 2020 година на пазара излиза авторската й книга "Живот с нулев отпадък в България".
Николай Ганов

Николай Ганов

Инж. Николай Ганов започва профeсионалната си кариера като пицар през 1992 г. в пицария „ Венеция„ която е и първата италианска пицария с пещ на дърва в България. За кратко от 1996 - 1997 г. работи в пицария „Мамма миа“, а от 1997 г. е във верига ресторант-пицарии „Виктория“ като Главен технолог „ Пици и тестени изделия“, където работи и до днес. Интересите му са свързани с най-новите тенденции в производството на пици, хляб и part baked тестени изделия. Споделя, че за близо 30-те си години в областта на рестораньорството е осъзнал, че винаги има нещо ново което да се види и научи в тази необятна област и с голямо желание посещава профилирани курсове и семинари в България и чужбина. Неколкократно специализира в Италия.
Петьо Станишков

Петьо Станишков

Петьо завършва Кулинарна академия HRC, което му отваря нови хоризонти в страната и в чужбина. Вече 10 години е отдаден на работата в професионална кухня, като се стреми да я съчетава и с чести пътувания по най-различни места, изучавайки нови вкусове и тенденции. Именно този стремеж го е отвеждал да работи в държави като Холандия, Тунис и Дубай, а в момента умело разпределя работата и свободното си време между Германия и България. Любими негови кухни, които изследва в дълбочина и понякога съчетава са средиземноморска, индийска, френска и стара българска. През 2017-та година печели първо място в категория „Отбор на България“, а през 2021-ва отново е на първо място в две категории – „Най-добро телешко“ и „Нов прочит на българската кухня“ по време на Националната кулинарна купа. Както казва шеф Станишков, за него „готвенето е необятно изкуство, което дава възможност за експерименти с безброй палитри от аромати и вкусове“. Негови идоли и вдъхновители за избор на професията и неуморно развитие са Марко Пиер Уайт и Мишел Ру-баща.

Калоян Колев

Шеф Колев има над 15 години опит в кулинарията, страстен почитател на иновациите в хранителната индустрия, както и изучаването на нови култури и кухни. Изключително отдаден на това, което прави, обича ежедневните предизвикателства и динаминичната работна обстановка. Шеф Колев завършва международно кулинарно училище през 2014 г., и реализира два стажа в чужбина – в “Market by Jean-Georges” в Доха, Катар и в “Jean-Georges Steakhouse” във Вашингтон, САЩ. Придобивайки професионален опит работи на три различни континента и се среща с големи европейски, американски и азиатски готвачи. Преди да стане шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - CAI, е работил 5 години в Норвегия, включително като заместник главен готвач за победителя в Bocuse d'or 2009 Geir Skeie. Шеф Колев е носител на множество престижни награди от кулинарни състезания в България и в чужбина: 2-ро място за „Най-добър отбор“ на Кулинарната купа на България , 1-во място за „Най-добър международен готвач“ на Gastromak в Северна Македония, Златен медал за „Най-добър готвач на годината“ на 11-то Международно кулинарно състезание в Южна Европа.

Станислав Кубарев

Станислав Кубарев е шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт - CAI. С над 15 години опит в кулинарната индустрия, шеф Кубарев се отличава с висока креативност и новаторско мислене, и е винаги щастлив да сподели своите знания и умения както със своите студенти, така и със страстните любители на кулинарното изкуство. Получава образование в Wellington Technology Institute и NZ School of Food and Wine. Оттогава Станислав Кубарев опознава различни кухни по света и работи в множество ресторанти в 4 държави, включително португалския ресторант Vila Joya с 2 звезди Мишлен. През 2016 г. шеф Станислав става част от екипа на Института по кулинарни изкуства във Варна, като значително допринася за развитието и усъвършенстването на кулинарните програми. Шеф Станислав е винаги в крак с новите технологии, техники и направления в кулинарията, благодарение на непрестанното си желание да изследва и практикува своя занаят. Освен готвене и преподаване, шеф Станислав Кубарев усвоява и втора професия – фотография и видеозаснемане на храни, като води канал за рецепти за храна в YouTube.

Хю Бутен

Шеф Хю Бутен е изключително креативен и позитивен човек с повече от 30 години опит. След като завършва кулинарни изкуства в Институт по туризъм и хотелиерство Du Québec, в Монреал, шеф Бутен придобива солиден опит, работейки като готвач в цял свят, като Мексико, Австралия, Бахамските острови, Малайзия, САЩ и Куба, включително в ресторанта с 3 звезди "Мишлен" на Бернар Лоазо в Бургундия, Франция. Повече от 8 години е шеф-инструктор в два кулинарни университета в Мексико Сити, а от 2015г. обучава студенти по кулинарни изкуства в България, като Програмен директор и главен шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – CAI. Като признат кулинарен експерт, шеф Бутен често е канен като съдия в различни конкурси, а през 2017 г. е член на журито в конкурса Bocuse D’Or Bulgaria. Освен това е треньор на няколко кулинарни отбора, печелещи първите места в различни кулинарни купи и състезания. Негови ученици печалят златото в: „категория Месо“ и „Най-добър отбор“ на Националната кулинарна купа на България 2022, „Най-добър сладкар“ на Националната кулинарна купа през 2019 в Пловдив.

Свилен Класанов

Свилен Класанов е опитен пекар и майстор на хляба с над 20 години отдаденост към древните традиции и автентичните методи на приготвяне. В ранните си години той създава хляба „Слънце Луна“, който се превръща в основа за семейна инициатива — вегетариански ресторанти и хлебопекарни, носещи същото име, съчетаващи качество, традиция и иновация.
Днес Свилен живее на село и се фокусира върху автентичното печене на хляб на открит огън, използвайки древни сортове пшеници, които мели на каменна мелница — метод, който пази всички хранителни качества и аромат на зърното. Неговата страст е квасът — естествената ферментация, която придава уникален вкус, аромат и дълбочина на хляба. След години експерименти и усъвършенстване, Свилен разработва специален метод за приготвяне на квасен хляб, съобразен с възможностите на домашния пекар, превръщайки традицията в достъпно и вдъхновяващо изживяване.
Свилен съчетава в работата си уважение към миналото и стремеж към устойчиво и естествено производство, акцентирайки върху връзката между качеството на суровините, биологията на ферментацията и създаването на хляб с душа. Неговият подход не е просто техника, а философия, която почита земята, природата и човешкия труд, докато отдава почит на корените на българската хлебопекарна традиция.

Антон Васев

Антон Васев

Основател на SO Ferments и Cosmos Lab

Антон Васев е иновативен експериментатор и ентусиаст в сферата на ферментациите и умами културата, посветен на създаването на хранителни продукти с дълбоки вкусове и висока хранителна стойност. След дълбоко изследване на ензимите и традиционните техники на ферментация, той се посвещава на разработката на ръчно изработени, натурални ферментирали продукти без добавени консерванти, оцветители или подсладители.

Като основател на SO Ferments, Антон обединява древните методи на ферментация с модерната микробиология, за да създаде уникални и здравословни вкусови преживявания, вдъхновени от български продукти и традиции. Неговата мисия е да популяризира устойчиво производство с минимални отпадъци и да подпомага както домашни, така и професионални готвачи в създаването на автентични ястия.

В Cosmos Lab Антон развива иновативни идеи, сред които е и известното Коджи кафе, признато от световни дегустатори. Той е един от малкото специалисти в България, които съчетават науката и изкуството на ферментацията, за да пренасят умами културата в ежедневната кухня с грижа и внимание към детайла.

Иван Сарамандов

Иван Сарамандов - на 26 години от София, завършил Софийска професионална гимназия по туризъм. Завършил бакалавър „гастрономия и кулинарни изкуства“ в Culinary Arts Institute към Висше училище по мениджмънт,Варна. 
Любовта към кулинарията открива от ранна възраст и от 14-годишен започва да се занимава с неговото призвание,а именно страстта към готвенето.
Професионалния си път започва със стаж в София “Хотел Балкан”,а след това в известния “Хотел Метрополитан”,където разкрива сладкарските си умения и желанието да се развива точно в тази сфера.
Там прави първия си десерт.
След това продължава стажуването си в “Хотел Маринела”, ”Ресторант Pure”,  Ресторант Este” ,  “Ресторант Corso”, 
Ресторант „Cosmos”  - Това е едно от местата,на което се запознава с много млади и талантливи хора,които го убеждават,че точно това е неговата професия и тепърва започва да извървява пътя към усъвършенстването и постигането на мечти. От техните думи се вдъхновява,че трябва да потърси развитието си в ресторантите със звезди “Michelin”.
Започва висшето си образование във ВУМ Варна,където получава възможността да направи първия си стаж в Германия,а именно в Ресторант с 3 звезди “Michelin”,  Überfahrt начело с Шеф Christian Jürgens. През 2021 година от стажант става  главен сладкар на ресторант Kokkeriet начело с Шеф  Brian Pedersen , който е отличен с  една звезда “Michelin”,  . Желанието му за развитие не го задържа там и отива в Испания, където работи в ресторант на Martin Berasategui, който е отличен общо с 12 звезди “Michelin”. През 2022 заминава за Берлин където работи в ресторант само за десерти с 2 звезди “Michelin”  ресторант “CODA”  , който главен сладкар бива отличен с най-добър сладкар за 2022 а именно Rene Frank. Там разбира и приема друга философия за сладкарството, която е без рафинирани захари и изкуствени подсладители, без изкуствени оцветители , само локални и фермерски продукти , където всичко се прави на място, да дори и шоколада. През 2022 година печели отборна награда за Кулинарен отбор на България 1во Място. Прибра се в България с цел да развива сладкарството в нашата държава, през това време работи в две сладкарници а през 2024 участва в кулинарното предаване Hell’s Kitchen България, където стига до 4то място.