За МЕТРо академия

alttext

Кои сме ние и каква е мисията ни

МЕТРО Академия отваря врати в началото на 2012 година, с цел да подпомогне развитието на ХоРеKа сектора. С течение на времето решихме да разширим дейността си и в наша основна цел се превърна обогатяването на кулинарната култура в България както сред професионални готвачи, така и сред любители и деца.

За тази цел организираме разнообразие от кулинарни събития:

  • Кулинарни курсове с разнообразни тематика и степен на трудност, водени от доказали се професионалисти от страната и чужбина.
  • Тиймбилдинги  под формата на креативни кулинарни занимания за твоя екип.  
  • МЕТРО Академия за деца - нестандартни и образователни кулинарни детски партита за рожден ден, училищно тържество или друг повод.
  • Конференции и обучения – разполагаме с три напълно оборудвани зали за провеждане на срещи, обучения, семинари и конференции.
  • МЕТРО Академия на колела – ексклузивна услуга, включваща посещение на място, обучение на персонала и професионални насоки за по-доброто ти представяне на пазара.
Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас

Екипът на метро академия

Марина Маринова

МАРИНА МАРИНОВА

Ръководител на МЕТРО Академия

Марина става част от екипа на МЕТРО Академия през 2016 година, след като завършва образованието си в сферата на туризма. Достатъчно ѝ е много кратко време, за да е сигурна, че това е нейното място, което съчетава страстта ѝ към вкусната храна, готвенето и организирането на събития. От 2019 година тя ръководи екипа на МЕТРО Академия и влага всичко от себе си във всеки курс, рожден ден или събитие. Нейна цел е неспирно да търси и предлага на клиентите на МЕТРО Академия нови и различни проявления на вкусната храна и вълнението от готвенето.

Елина Кокалова

ЕЛИНА КОКАЛОВА

Организатор събития МЕТРО Академия

Елина работи в МЕТРО Академия от 2016 година. Завършва образованието с в сферата на маркетинга и организирането на събития. Академията за нея е място, където успява  да съчетае увлечението си към кулинарията,  жаждата за  непрестанни срещи с хора от различни сфери и удовлетворението от добре свършена работа след всяко събитие. В ежедневието си се стреми за зарази останалите със страстта си към вкусната и питателна храна, в която се влагат само качествени продукти, иновативните начини за нейното приготвяне и нестандартни визии за поднасянето и. В този и стремеж, нейни неизменни помощници са колегите и от МЕТРО Академия, за които „ страстта е най-важната подправка в кухнята“.

Юри Велев

ЮРИ ВЕЛЕВ

Главен готвач

Шеф Юри Велев се присъединява към екипа на МЕТРО Академия през 2014 г. Има  дългогодишен опит като главен готвач и управител на ресторанти в редица хотелски вериги, част от които хотел „Витоша“, „Интерконтинентал“, „Кемпински“, „Мариот“ и други. Работил е като консултант във фирма за продажба и изграждане на професионално кухненско оборудване. Специалист е в областта на италианска, френска, средиземноморска кухня и барбекю. Не спира да надгражда знанията си в тези кулинарни направления, но и интересът му към нови такива е нестихващ.

Веселин Дойков

ВЕСЕЛИН ДОЙКОВ

Помощник-готвач

Веселин става част от нашия екип през 2016 г., след като завършва с отличие престижната HRC Culinary Academy. Има богат опит в сферата на печивата и сладкарството, благодарение на специализации в Англия и Германия. Бил е част от екипа на едни от най-популярните български ресторанти като „Talents”и “ANDRè”. Голямата страст на Веселин е сладкарството и по-конкретно съвременни ресторантски десерти. Не спира да се развива, посещавайки майсторски класове на доказали се шеф сладкари от цял свят. Имал е честта да работи с някои от тях по време на събития в МЕТРО Академия.

Янка Кръстева

ЯНКА КРЪСТЕВА

Помощник кухня

Янка се присъединява към екипа на МЕТРО през 2016 година и оттогава следи стриктно за изпълнението на задачите в кухнята. Тя е неизменната подкрепа на готвачите във всяко тяхно начинание. Грижи се за това всичко в МЕТРО Академия да е изрядно подредено и чисто.

гост-лектори

Милен Златев

Милен Златев

Шеф Милен Златев обучава професионалисти в сферата на сладкарското и готварското изкуство, прави семинари в цяла България. Има повече от двадесет години професионален опит в света на кулинарията. Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на алжирския посланик и семейството му в резиденцията им в България. Шеф Златев е бил и регионален главен готвач на най-голямата верига ресторанти у нас – „Happy”.

Освен различните елитни ресторанти и хотели, в които е работил у нас, шеф Милен има и богат международен опит в 5-звездни хотели в Катар, Холандия и Англия. Има опит в Испанската, Италианската и Азиатската кухня, но Френската кухня е една от любимите на Шеф Милен.

До скоро заема длъжността шеф-инструктор към Кулинарна академия HRC и главен готвач на ресторант Таланти.

В търсене на нови предизвикателства, шеф Златев започва да се занимава с молекулярна кухня. Консултира ресторанти и хотели, провежда курсове, семинари и обучения за професионалисти.

Радостин Кирязов

Радостин Кирязов

За да си добър занаятчия, е нужна любов!“ – казва Радостин Кирязов, който е завършил кулинарното си образование в Италия в “La scuola pizzaioli italiana” - най-престижното учебно заведение в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. Има диплом и за Мaestro Рizzaiolo, което му дава право да преподава и да обучава пицари. През юли 2011 г. създава Българска Асоциация на Пицарите (БАП). През април 2012 г. е излъчен като официален съдия на Световното Първенство по Пица в Италия, Салсомаджоре и Делегат на Световната организация по пица, а през 2017 г. журира и на световното първенство за пица и паста в Парма и е първият чуждестранен готвач, който е поканен на форума Italian cuisine in the world 2017. На форума са участвали 160 готвачи от цял свят, сред които 26 с Michelin звезди.

Носител е на редица престижни награди, сред които първо място на Световното в Португалия “AL STARS PIZZA TROPFI” Шампионат на Шампионите през 2018 г. В момента Радо Кирязов се занимава с консултантска дейност и с развитието на два собствени ресторанта в София. Като пица технолог и консултант той обучава персонала на вериги ресторанти, също така е и лектор в различни школи в Европа и Азия.

 

Робин Виляреал

Робин е всестранно развита личност с интереси и занимания във всяка област, за която се сетите. Роден във Филипините, отраснал в Мексико, завършва образованието си в Ню Йорк (биолог), заминава за Австралия и работи 10 години като пилот, обожава дайвинга и фотографията. С кулинария започва да се занимава почти случайно виждайки реклама на Cordon Blue Academie D`Art Culinaire De Paris в Париж, от където получава и дипломата си. Работи  дълго време в ресторант в Монако, отличен с 3 звезди Мишлен, но както той сам казва:

„Лесно е да сготвиш нещо скъпо. По-предизвикателно е да направиш нещо вкусно на достъпна цена.“ Воден от необходимостта от предизвикателства се озовава в България като преподавател в Кулинарна Академия  HRC. Шеф Робин има значителен преподавателски опит в международните кулинарни училища Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris и Glion Institute of Higher Education Switzerland. Освен майсторството му във френската и интернационалната кухня, специалност на Робин са сладкарството, хлебарството, както и тайландската кухня. Това, на което учи учениците си, е да ценят и уважават корените си, да съхраняват българското, генетично заложеното от дедите ни.

Единственото правило и ограничение, което той налага в кухнята е: Ако не си в настроение, не готви!

Лука Аргелеш

Лука Аргелеш

Лука е сладкар (pastry chef) с 20 години международен опит. Работил е във Франция, Италия, Австрия, Португалия, Малдивите и Великобритания, където винаги е специализирал в областта на модерното сладкарство. Завършил е Висшето кулинарно училище Ален Дюкас и Ив Тюри в Исинго ЕНСП (Ecole Nationale Superieure de la Patisserie) и наскоро бе съдия в телевизионното предаване „Best Bakery - Португалия“. Посланик е на Pavoni Italia, а скоро издаде своята първа книга, посветена на неговата страст - сладкарство. 
Светлозар Георгиев

Светлозар Георгиев

Кариерата му стартира във френския ресторант „Ротисария“.

След което специализира във Франция и Швейцария, където трупа познания и опит в модерната и актуална през последните години молекулярна кухня.

През годините се представя успешно на множество състезания, изложения и кулинарни демонстрации. Голяма част от уменията си придобива на петзвезден круизен кораб. Светлозар продължава да усъвършенства своите знания и умения за европейската и световна модерна кухня.

Милен Панев

Милен Панев

Милен Панев е потомствен готвач. Специализира кулинария в Германия, получава награди от елитни хотели с 5-звездна категория.

Работил е във висококатегорийни хотели в Пловдив и по черноморивто. Отличен е от Българската туристическа камара като иновационен кадър и авангарден специалист. Притежател е на Евро сертификат, издаден от елитна немска верига хотели.

Изучава турска кухня и работи рамо до рамо с един от най-известните готвачи на Турция.

Повторно заминава за Германия по покана на известен италиански ресторант в Берлин, където започва увличането по Фюжън стила.

Завършва с отличие специализиран курс по карвинг, воден от известен майстор от руската школа.

Дико Томчев

Дико Томчев

Дико разбира едва на 14 годишна възраст, че кулинарията е неговата страст, а на 17 вече е помощник готвач в известен столичен италиански ресторант, където след време е и главен готвач.

Работи в няколко ресторанта в София, след което работи за най-голямата компания за пасажерски круизи. С тях той обикаля света, като има възможност да опита най-различни екзотични кухни, при това в техния оригинален вид - приготвени от майстор готвачи тайландци, индийци, ямайци.

Бил е главен готвач в гурме ресторанти и бутикови хотели, специализирал е в Италия и е консултант в кулинарно списание, от където започва да обръща и по-сериозно внимание на презентацията на ястията, които приготвя.

Предпочитаната от него кухня е италианската или по-скоро средиземноморската, както и азиатската. Работи усилено, за да усъвършенства уменията си в сферата на сладките изкушения и хлебни изделия. От години работи като кулинарен консултант в „Unilever”. 

Николай Илиев

Николай Илиев

Опитът му в професионалната кулинария е над 20 години. Тръгва от най-ниското ниво в кухнята, от столове през малки и големи ресторанти, за да достигне най-високото стъпало в кулинарията: главен готвач в 5-звезден ресторант. Обожава да приготвя всякакви супи, сосове, месни или безмесни ястия. Не харесва ястия, в които не може да импровизира или да поправи някоя грешка на момента. Във връзка с това десертите са неговата слабост в прекия и преносен смисъл на думата. Обича сладките и тестените ястия, но работата с брашно и точни мерки не е сред предпочитаните му техники. Споделя, че стихията му са вкусните ястия и грубоватата, непретенциозна визия, която днес e модерно да наричаме „rustic”. Престоя и работата му в Обединените Арабски Емирства му дава познания в местната кухня. В последствие се увлича от Италианската кухня - простотата и непретенциозността в нея я превръщат в другата му любов като контрапункт на екзотичния му опит. Работил е няколко години и в Англия, а днес се е отдава повече на консултантска дейност. 
Петър Николов

Петър Николов

Петър Николов започва кариерата си през 2002 г. като готвач в кухнята на хотел „Hilton“ София. През 2008 г. се присъединява към екипа на новооткрития тогава японски ресторант „SASA“, където ръководи кухнята през следващите 4 години. Междувременно през 2011 г. печели титлата "Готвач на годината", а в началото на 2012г. печели и златото на първия „Bocuse d’Or” организиран в България.

От 2013г. става част от екипа на най- големия бизнес хотел в София – „Кемпински Хотел Зографски“, по настоящем хотел „Маринела София“, като старши заместник главен готвач. Шеф Николов  е член на журитата на „Национална кулинарна купа България“ и „Bocuse d’Or“ – България.

Александър Иванчев

Александър Иванчев

Александър Иванчев е шеф-сладкар от световна величина. Започва да готви още на девет, правейки вкусен кекс, за да изненада майка си. След като завършва Кулинарната академия HRC, работи като сладкар в Катар. През 2013 г. печели златен медал на състезанието "Сладкар на България" и стажува в Напа Вали, Калифорния, в ресторант с три звезди "Мишлен". Работи в хотел "Мариот" в Алабама, а през 2016 г. спечели трето място на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия. Понастоящем е главен сладкар в ресторант „Андре“.

Алекс казва за себе си: „Ще ми повярвате ли, ако кажа, че животът ми е сладък? Буквално. Моята страст и професия е сладкарството. Обичам когато хората опитват десертите ми - по лицата им виждам цял букет от емоции, усещания, кулинарна наслада. И това за мен е истинско признание за работата ми. Обичам шоколада - да играя с него, да го предизвиквам. Обичам да творя, да развихря фантазията си, да се потопя в процеса на създаване и моделиране на нови шедьоври. Моето платно е масата за темпериране. Моята боя е ганажът. Имам четки и шпатули. 

 

Юри Балталийски

Юри Балталийски

Най-голямата страст на шеф Юри Балталийски в сладкарското изкуство е шоколадът, с който е спечелил редица престижни отличия в цял свят. Освен като шеф-сладкар е бил и треньор- консултант за „Hilton”, обучавал е стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството.

Шеф Юри Балталийски е изкусен майстор сладкар, завършил кулинарния колеж в Москва, с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел „Hilton“ Прага в продължениe на 17 години и половина. Две години и в „Hilton“ в Адана, Турция. Консултирал е корпоративния директор на международната хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови проекти, организирането на конференции, семинари, обучения на персонала и налагане на стандарти. Освен това провежда Мастър класове за професионалисти в България и чужбина.

Карим Буржи

Карим Буржи

Шеф Карим Буржи е роден в Сенегал, в семейство на ливанци. На ранна възраст той вече знае с какво иска да се занимава и следва стриктно мечтата си да бъде сладкар, което го отвежда във всеизвестната кулинарна институция „Le Cordon Bleu” в Париж.

По настоящем Карим живее и работи в Дубай, но и постоянно пътува за да води обучения и предава знанията и уменията си на сладкари от цял свят. Работил е като шеф сладкар за корпорацията Al Mana Group и е спомогнал за откриването в Дубай и Кувейт на една от най-големите световни сладкарски вериги „La maison du chocolat” (Шоколадовата къща). Също така е ръководил проекта по откриването на „Hermes Paris Cafe“ в Дубай Мол.

Неговите десерти (творби) са му спечелили стотици хиляди последователи от цял свят в социалните мрежи. В момента се занимава основно с консултантсво и водене на сладкарски мастър класове.

 

Петко Костадинов

Петко Костадинов

Петко Костадинов е завършил „Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии“ и е второ поколение сладкар. Благодарение на ранното си навлизане в сферата на професионалното сладкарство, той се доказва като добър специалист. Неговото усъвършенстване започва във фирма „Змееборец“ ООД, където и в момента е демонстратор и консултант на професионалисти от сферата на сладкарството, ресторантьорсдтвото и кетъринга. Успоредно с това провежда обучения и демонстрации, обхващащи всички аспекти на сладкарството. Стремежът му е въвеждането на модерните и съвременни методи на работа, в синхрон с най-новите тенденции в бранша. Той е и създател на линията сладкарски консумативи – „Роял декор“ на „Змееборец“ ООД.
Марк Рапино

Марк Рапино

Марк Рапино е професионален готвач и инструктор, специализирал във френска кухня, кетъринг обслужване и НАССР. Завършил е висше училище по хотелиерство със специализация в класическа френска кухня. Марк е с над 35 години опит в сферата на кулинарията. Започва като студент в малки ресторанти, предлагащи традиционна френска кухня, няколко години работи и като консултант по кухненско оборудване и позиционирането му в професионални кухни. Бил е консултант и преподавател в Руанда, Конго и Замбия, където освен че обучава, научава много от местните и го прилага в рецептите си, които често са фюжън между класическа френска кухня с елементи от африканската. През последните години е преподавател в професионалната кулинарна гимназия в Париж.
Бояна Стоилова

Бояна Стоилова

Бояна е специалист Дигитален Маркетинг с над 7 години опит при планиране и реализиране на онлайн кампании, и по-специално – кампании в социални мрежи.

При работата си за редица български и чуждестранни компании, Бояна участва активно в създаването и адаптацията на фото и видео съдържание, предназначено за онлайн среда.

В МЕТРО Академия, тя води обучение за основните специфики и техники при смартфон фотографията, също така не пести съветите си относно използването на кадрите в социалните мрежи.

Блажка Димитрова

Блажка Димитрова

Блажка се определя като позитивна, вярваща в положителната промяна и работеща за нея ежедневно. Това, което най-силно я вдъхновява, е общуването с хората. Обича да готви и да работи с младежи. Най-много се гордее с факта, че успява да превърне хобито си в бизнес - кухнята на Благичка - кухня с кауза, където наемат младежи в неравностойно положение и заедно приготвят вкусна храна, генерирайки възможно най-малко отпадък. Успоредно с това, Блажка, усилено работи за разпространението на философията за живот с нулеви отпадъци като заедно със сдружение "Нулев отпадък България" провежда обучения във фирми, организации и училища. През януари 2020 година на пазара излиза авторската й книга "Живот с нулев отпадък в България".
Николай Ганов

Николай Ганов

Инж. Николай Ганов започва профeсионалната си кариера като пицар през 1992 г. в пицария „ Венеция„ която е и първата италианска пицария с пещ на дърва в България. За кратко от 1996 - 1997 г. работи в пицария „Мамма миа“, а от 1997 г. е във верига ресторант-пицарии „Виктория“ като Главен технолог „ Пици и тестени изделия“, където работи и до днес. Интересите му са свързани с най-новите тенденции в производството на пици, хляб и part baked тестени изделия. Споделя, че за близо 30-те си години в областта на рестораньорството е осъзнал, че винаги има нещо ново което да се види и научи в тази необятна област и с голямо желание посещава профилирани курсове и семинари в България и чужбина. Неколкократно специализира в Италия.
Петьо Станишков

Петьо Станишков

Петьо завършва Кулинарна академия HRC, което му отваря нови хоризонти в страната и в чужбина. Вече 10 години е отдаден на работата в професионална кухня, като се стреми да я съчетава и с чести пътувания по най-различни места, изучавайки нови вкусове и тенденции. Именно този стремеж го е отвеждал да работи в държави като Холандия, Тунис и Дубай, а в момента умело разпределя работата и свободното си време между Германия и България. Любими негови кухни, които изследва в дълбочина и понякога съчетава са средиземноморска, индийска, френска и стара българска. През 2017-та година печели първо място в категория „Отбор на България“, а през 2021-ва отново е на първо място в две категории – „Най-добро телешко“ и „Нов прочит на българската кухня“ по време на Националната кулинарна купа. Както казва шеф Станишков, за него „готвенето е необятно изкуство, което дава възможност за експерименти с безброй палитри от аромати и вкусове“. Негови идоли и вдъхновители за избор на професията и неуморно развитие са Марко Пиер Уайт и Мишел Ру-баща.