Шоколадова торта с поширани круши
Рецепта за шоколадова торта с поширани круши от Габриела Цулин
Най-добрият начин да разнообразиш шоколадовите десерти вкъщи е като ги комбинираш с плодове. В случая - с поширани круши. Затова ела в МЕТРО, вземи всичко необходимо и спретни набързо тази шоколадова безглутенова торта по рецепта на Габриела Цулин.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За блатовете:
400 мл
червено вино The Chocolate Tube Primitivo100г
еритритол на прах150мл
слънчогледово олио260г
безглутеново брашно3с. л.
натурално какао1шушулка
ванилия1ч. л.
бакпулвер1ч. л.
сода бикарбонат 1½ч. л.
канела½ч. л.
смлян джинджифилЗа шоколадовия ганаш:
300г
черен шоколад 95% какао, нарязан на ситно250мл
сметана За пошираните круши:
2бр.
круши400мл
червено вино The Chocolate Tube Primitivo1½ч. л.
канела½ч л.
смлян джинджифил2бр.
звезден анасон Начин на приготвяне
1
Загрей фурната до 180°C с вентилатор. Намажи две 16-сантиметрови кръгли форми и ги покрий с хартия за печене.
2
В голяма купа разбий заедно червеното вино, еритритола, олиото и вътрешността от шушулката ванилия.
3
В голяма купа пресей заедно безглутеновото брашно, какаото на прах, бакпулвера, содата бикарбонат, канелата и джинджифила.
4
Изсипи мокрите съставки в сухите и разбъркай с бъркалка, докато сместа се хомогенизира. Разпредели тестото по равно между формите. Печи блатовете за около 25-30 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра на блата, излезе чиста.
5
Остави блатовете да се охладят във формите за около 15-20 минути, след което внимателно ги извади върху метална решетка и остави да изстинат напълно. Те са много деликатни, особено когато са топли, така че внимавай, защото има опасност да ги счупиш.
6
За да приготвиш ганаша, постави ситно нарязания шоколад в топлоустойчива купа. Загрей сметаната в дълбока касерола, докато почти заври. В горещата сметана добави начупения шоколад и остави за пет минути. След това много внимателно разбъркай с шпатула, докато се разтопи и стане гладка смес.
7
Остави ганаша да се охлади и стегне. Това може да отнеме няколко часа в зависимост от вида на сметаната и шоколада, които използваш. Може да го поставиш в хладилника, за да ускориш процеса, но го проверявай често и го разбърквай от време на време.
8
През това време приготви пошираните круши. Нарежи ги на половинки и ги сложи заедно с виното и подправките в дълбока касерола. Вари ги около 10 минути и дръпни от котлона. След като изстинат, ги отцеди от виното и нарежи на тънки ленти.
9
След като ганашът достигне консистенция за мазане, постави един от блатовете върху чиния за сервиране и разпредели отгоре по-голямата част от ганаша. Върху него подреди тънки резени круши и постави другия блат отгоре. Разпредели отгоре останалия ганаш и украси тортата с резени поширани круши, зрънца нар и шоколадови пърчици по желание.
10
Съхранявай тортата в хладилник за няколко дни, като я покриеш с капак, за да не изсъхва. Колкото повече престоява тортата, толкова по-сочна става!