Шоколадова торта с поширани круши

Рецепта за шоколадова торта с поширани круши от Габриела Цулин

Шоколадова торта с поширани круши

Най-добрият начин да разнообразиш шоколадовите десерти вкъщи е като ги комбинираш с плодове. В случая - с поширани круши. Затова ела в МЕТРО, вземи всичко необходимо и спретни набързо тази шоколадова безглутенова торта по рецепта на Габриела Цулин.

Време1 час
ТрудностЛесна
Брой порции8

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За блатовете:
400 мл
червено вино The Chocolate Tube Primitivo
100г
еритритол на прах
150мл
слънчогледово олио
260г
безглутеново брашно
3с. л.
натурално какао
1шушулка
ванилия
1ч. л.
бакпулвер
1ч. л.
сода бикарбонат
ч. л.
канела
½ч. л.
смлян джинджифил
За шоколадовия ганаш:
300г
черен шоколад 95% какао, нарязан на ситно
250мл
сметана
За пошираните круши:
2бр.
круши
400мл
червено вино The Chocolate Tube Primitivo
ч. л.
канела
½ч л.
смлян джинджифил
2бр.
звезден анасон

Начин на приготвяне

1
Загрей фурната до 180°C с вентилатор. Намажи две 16-сантиметрови кръгли форми и ги покрий с хартия за печене.
2
В голяма купа разбий заедно червеното вино, еритритола, олиото и вътрешността от шушулката ванилия.
3
В голяма купа пресей заедно безглутеновото брашно, какаото на прах, бакпулвера, содата бикарбонат, канелата и джинджифила.
4
Изсипи мокрите съставки в сухите и разбъркай с бъркалка, докато сместа се хомогенизира. Разпредели тестото по равно между формите. Печи блатовете за около 25-30 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра на блата, излезе чиста.
5
Остави блатовете да се охладят във формите за около 15-20 минути, след което внимателно ги извади върху метална решетка и остави да изстинат напълно. Те са много деликатни, особено когато са топли, така че внимавай, защото има опасност да ги счупиш.
6
За да приготвиш ганаша, постави ситно нарязания шоколад в топлоустойчива купа. Загрей сметаната в дълбока касерола, докато почти заври. В горещата сметана добави начупения шоколад и остави за пет минути. След това много внимателно разбъркай с шпатула, докато се разтопи и стане гладка смес.
7
Остави ганаша да се охлади и стегне. Това може да отнеме няколко часа в зависимост от вида на сметаната и шоколада, които използваш. Може да го поставиш в хладилника, за да ускориш процеса, но го проверявай често и го разбърквай от време на време.
8
През това време приготви пошираните круши. Нарежи ги на половинки и ги сложи заедно с виното и подправките в дълбока касерола. Вари ги около 10 минути и дръпни от котлона. След като изстинат, ги отцеди от виното и нарежи на тънки ленти.
9
След като ганашът достигне консистенция за мазане, постави един от блатовете върху чиния за сервиране и разпредели отгоре по-голямата част от ганаша. Върху него подреди тънки резени круши и постави другия блат отгоре. Разпредели отгоре останалия ганаш и украси тортата с резени поширани круши, зрънца нар и шоколадови пърчици по желание.
10
Съхранявай тортата в хладилник за няколко дни, като я покриеш с капак, за да не изсъхва. Колкото повече престоява тортата, толкова по-сочна става!

РЕЦЕПТА ОТ ГАБРИЕЛА ЦУЛИН

Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Габриела Цулин.
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Габриела Цулин.
Още рецепти от Габриела