Лимонов тарт

Рецепта за лимонов тарт от Елица Сърбева

Рецепта за лимонов тарт от Елица Сърбева

Перфектният лимонов тарт с какаова основа, глазура от меренг, пресни плодове и ядливи цветя

Време2 часа
ТрудностСредна
Брой порции12

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За какаовата основа:
150г
меко масло
120г
пудра захар
4
жълтъка
1ч.л.
ванилия
260г
пшенично брашно
60г
неподсладено готварско какао
щипка сол
За лимоновия пълнеж:
кора от един лимон
150мл
прясно изцеден лимонов сок
170г
захар
190г
масло, нарязано на кубчета
3бр.
яйца размер М
4
жълтъка
20г
царевично нишесте
За меренга:
4
белтъка
130г
захар
1/2с.л.
прясно изцеден лимонов сок
За декорация:
пресни плодове по избор
ядливи цветя

Начин на приготвяне

1
Започни с приготвянето на какаовата основа. В дълбока купа разбий маслото до крем - около 3-4 минути. Прибави пудрата захар и разбий отново - първоначално на ниска скорост, а след това за няколко минути на висока. Добави ванилията и жълтъците един по един, като разбиваш добре след всеки жълтък. 
2
В купа пресей брашното, какаото и солта. Прибави ги към маслената смес. Прехвърли на плота и оформи във формата на диск. Увий в стреч фолио и прибери в хладилник за 2-3 часа, за да стегне. Когато тестото е стегнало достатъчно, разточи във формата на кръг с диаметър около 30 см за тава с диаметър около 24см.
3
Прехвърли във формата за печене и внимателно притисни тестото с ръце към дъното и стените. Изрежи крайчетата, така че да пасне във формата. Прибери във фризера за около 30 минути.
4
Включи фурната да загрява на 180°C. Постави хартия за печене върху тестото, а отгоре запълни с боб или ориз. По този начин тестото няма да бухне и ще се образува приятна кора. Ако имаш метална форма с подходящ размер, която да играе ролята на тежест, може да използваш и нея. Сложи основата да се пече за около 25 минути на 180°C. След това внимателно извади тавата и премахни тежестта. Допечи за още около 5-10 минути, без да използваш вентилатор. След изваждане остави да се охлади напълно във формата. 
5
Продължи с приготвянето на лимоновия пълнеж. Включи фурната да загрява на 180°C.
6
Подготви си касерола с дебело дъно и изсипи всички продукти без нишестето вътре. Постави съда на котлона на слаб огън, като бъркаш непрекъснато с бъркалка. Сместа ще започне да се сгъстява. Внимавай да не загори по дъното! След около 8-10 минути, когато сместа се е сгъстила достатъчно, добави нишестето и разбъркай отново с бъркалка. За по-фина текстура може да прецедиш през едра цедка.
7
Изсипи лимоновия крем в основата на тарта и сложи да се изпече във фурната за около 5 минути. След това извади и остави да изстине напълно. Когато тартът е напълно изстинал, покрий със стреч фолио (не плътно) и прехвърли в хладилник за няколко часа или една нощ.
8
За да приготвиш меренга, изсипи белтъците и лимоновия сок в дълбока купа и разбий до меки връхчета. Започни да прибавяш захарта лъжица по лъжица. Сместа ще стане лъскава и много стегната. Когато прибавиш цялата захар, може да спреш с разбиването. Разпредели меренга върху тарта преди сервиране и обгори с готварска горелка.
9
Декорирай с плодове и ядливи цветя.

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица