Френско петле с плънка от кестени

Рецепта за френско петле с плънка от кестени от Елица Сърбева.

Рецепта за френско петле с плънка от кестени от Елица Сърбева.

Перфектната рецепта за френско петле с плънка от кестени, която да приготвиш на близките си за празниците.

Време2 часа
ТрудностСредна
Брой порции2

Необходими продукти

КоличествоПродукти
2бр.
френски петлета - общо около 1 кг
За плънката:
1с.л.
патешка мас
2-3глави
шалот
~400 г
кестени
100г
кафяви печурки
1скилидка
чесън
сол
кора от един портокал
50г
орехи
50мл
бяло вино
За намазване на петлетата преди печене:
40-50 г
патешка мас
сол
черен пипер
1/2 ч.л.
горчица
1ч.л.
мед
За печене на петлетата:
250-300мл
телешки бульон
50мл
бяло вино
сока от един портокал
няколкостръка
прясна мащерка
За грейви соса от гъби:
сока от печене на петлетата
30г.
патешка мазнина
1бр.
шалот
2с.л.
сушени манатарки
70г
печурки
100мл
сметана за готвене на животинска основа
сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

1
Започни с приготвянето на плънката. Нарежи шалота, гъбите и кестените. Задуши шалота на тиган с патешката мас. Бъркай непрекъснато, за да не загори. Изсипи виното и разбъркай.
2
2-3 минути след виното добави чесъна, портокаловата кора и нарязаните гъби. Разбъркай и остави да се готви няколко минути, докато повечето вода от гъбите не се изпари.
3
Прибави кестените и орехите и разбъркай. Готви още няколко минути, докато се смесят вкусовете.
4
Продължи с приготвянето на петлетата. Включи фурната да загрява на 170°С и си приготви малка тава за печене. 
5
Измий и почисти петлетата. Напълни ги с плънката. Завържи крачетата, така че да не изтече плънката по време на печене и да се запазят максимално соковете. Сложи петлетата в предварително приготвената тава за печене.
6
Приготви мазнината за намазване, като смесиш всички продукти и разбъркаш добре.
7
Намажи петлетата обилно с мазнината с мед. В тавичката за печене изсипи портокаловия сок, бульона и бялото вино. Течността трябва да покрива дъното на тавата. Покрий плътно с алуминиево фолио и сложи да се пекат за около 60 минути. След 50 минути махни фолиото и допечи до златист загар.
8
Следващата стъпка е приготвянето на грейви соса. Към сушените манатарки излей 100 мл гореща вода. Остави за десетина минути. 
9
Обели и нарежи лука. Задуши го с патешката мас на тиган. Измий и нарежи гъбите. Добави ги към лука. Прибави и половината от водата с манатарките, както и самите манатарки. Изхвърли останалата вода.
10
Свали от огъня и пасирай заедно със сметаната. Накрая изсипи и соса от тавата за готвене. Подправи със сол и черен пипер на вкус. Ако сосът е гъст, може да долееш още малко сметана.
11
При сервиране премахни готварския конец от петлетата. Сервирай с грейви сос от манатарки и картофено пюре.
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица