Мус торта с питахая и боровинки

Рецепта от Таня Донева за мус торта с питахая и боровинки

Мус торта с питахая и боровинки

Внимание! Съществува риск тази мусова торта, приготвена с продукти METRO Chef, питахая (разбирай, драконов плод) и боровинки, да се превърне в новия ти любим десерт.

Време2 часа
ТрудностСредна
Брой порции14

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За блата:
2бр.
яйца
140г
захар
60мл
прясно мляко
60мл
олио
170г
брашно
½пакет
бакпулвер
ванилия
За муса:
500г
маскарпоне METRO Chef
500мл
млечна сметана METRO Chef
300мл
подсладено кондензирано мляко
100г
сладко от боровинки, пасирано
10г
желатин
3бр.
питахая (драконов плод)
боровинки, за декорация
За глазурата:
100г
бял шоколад
100г
крема сирене
50мл
млечна сметана METRO Chef

Начин на приготвяне

1
Започни с приготвянето на блата. Разбий яйцата със захарта и прибави млякото и олиото. Накрая прибави брашното с бакпулвера и ванилията и разбъркай с шпатула. Изсипи тестото във форма за печене с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене. Постави в предварително на 180°С загрята фурна. Изпечи за 35-40 минути до готовност. Остави блата да изстине напълно, преди да продължиш със сглобяването на тортата.
2
Продължи с приготвянето на муса. Постави всички млечни продукти в голяма купа. Разбий с миксер до плътен крем. Приготви 10 г желатин, като първо го разбъркаш с 4-5 с. л. студена вода. След като набъбне, го загрей на водна баня или в микровълнова фурна, докато се превърне в прозрачна течност, като внимаваш да не заври. Прибави желатина към крема и разбий с миксер, докато се разпредели равномерно. Отдели ⅓ от крема и към по-голямото количество прибави 100 г пасирано сладко от боровинки. Разбий с миксер. Смеси в малък съд 1 с. л. чиа с 4-5 с. л. вода и я остави да набъбне. Добави я към другата част от крема.
3
Сглоби тортата, като поставиш блата върху чиния за сервиране и около него закрепи ацетатно фолио и ринг за торти. Нарежи парчета питахая на полумесеци. По стените нареди плътно парчетата драконов плод и изсипи боровинковия мус. Отгоре подреди плътно парчета питахая и прибери тортата в хладилника за 1 час или във фризера за 15 минути. Изсипи муса с чиа и заравни. Прибери тортата в хладилника, докато стегне.
4
Направи глазурата, като поставиш всички съставки в купа и ги разтопиш на водна баня до еднородна консистенция. Изсипи глазурата върху тортата и я разпредели равномерно. Прибери тортата в хладилника за 4-6 часа. Преди да сервираш, украси с питахая и боровинки. Режи тортата с горещ нож.
Избрани продукти за тази рецепта:

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня