Варене на бобови култури

Съвети за най-бързо и ефективно сваряване на боб.

ВАРЕНЕ НА БОБОВИ КУЛТУРИ

Бобът е едно от най-използваните варива както в България, така и по света, основа за много разядки, салати и основни ястия. Широкото му разпространение се дължи на полезното съдържание на белтъчини, минерални соли и аминокиселини. Недостатъкът на боба е целулозната обвивка, която трудно се преработва от човешкия организъм и може да причини стомашно неразположение. За да избегнеш това и да успееш да се възползваш от полезните свойства на бобовите култури, споделяме няколко съвета за приготвянето им.

Как да подбереш правилния боб за всяко ястие?

  1. Бобът е дълготраен продукт, но все пак има срок на годност! Добре е, ако е престоял повече от 2 години в шкафа да го изхвърлиш и да използваш прясно произведен. Дори след 2 години ще е годен за консумация, но полезните му вещества няма да са със същата активност.
  2. Когато избираш боб - важно е да четеш етикета, обикновено там е отбелязано необходимото време за сваряване и ястията, за които е подходящ. Не винаги по-малките зърна се сваряват по-бързо. Продължителността на варене на боба зависи от сорта и периода на съхранение - обикновено са необходими между 50-80 минути от момента на завиране на водата. Ако купуваш насипен, попитайте в магазина.
  3. Масленият боб е по-подходящ за чорба и яхния, но не и за салата.

Как да приготвиш боба?

  1. Добре е да планираш готвенето на боб, защото макар и да е лесно – отнема време. Трябва да се накисне за поне 8 часа в студена вода преди да се пристъпи към готвене.
  2. Ако готвиш през лятото и е много горещо, сложи накиснатия боб да престоява в хладилник, защото в противен случай има вероятност да покълне.
  3. След като е минал периода на накисване, измий добре със студена вода и напълни съда със студена/хладка вода и сложи на слаб котлон да заври. След като поври 2-3 минути – излей водата и повтори още веднъж. Това намалява възможността за образуване на дразнещи стомашната лигавица вещества и съкращава времето за варене.
  4. Преди да се е сварил бобът, към него не се добавят сол и домати (или други киселинни съставки). Ако ги сложиш в началото, зърнаха се свиват и сваряването отнема много повече време, а понякога дори сварен, остава твърд.
  5. Не опитвай да съкращаваш процеса на сваряване като сложиш гореща вода от самото начало на готвенето. Това ще пресече белтъчините, които се съдържат в боба и ще удължи приготвянето неколкократно.
  6. Добре е винаги да се консумира с повече зеленчуци, които да допринесат за по-бързото храносмилане.
  7. За най-добри резултати използвай чугунена тенджера или гювеч и готви на ниска температура с капак за около 3-4 часа като последните 30 мин махнеш капака, за да се запече.
Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас