Как се отварят стриди?

Лесна вечеря, за която ти трябват пресни стриди METRO Chef и добро настроение. За да ги подготвиш, следвай стъпките по-долу. 

Как да отворим стриди?

Деликатесната перла на океана

Стридите се отличават с нежна текстура, приготвят се много лесно и са чудесен избор за всяко меню – особено за романтичната вечеря за Св. Валентин, защото действат и като афродизиак.

Охладени и осолени, със свежия и въздушен аромат на океана, стридите са от малкото животни, които се консумират сурови. В комбинация с ледена бира, свежо бяло вино или шампанско, те са перфектният ордьовър. Ключът е да знаеш как да ги подбереш и как да ги отвориш. Ще ти трябва нож с тъп връх и по-дебело острие, който се използва за отварянето и отделянето на тялото от черупката.

Освен че са страшно вкусни, стридите са сред най-здравословните неща, които можеш да ядеш. Освен това фермите за стриди имат минимално въздействие върху околната среда, а самите те почистват водата, в която се отглеждат. Това ги прави полезни и за природата.

Избор на стриди и съхранение

Знаеш, че можеш да разчиташ на МЕТРО, затова ти предлагаме стриди METRO Chef. Те са от Франция и се отглеждат по крайбрежието на Атлантическия океан, в областта Марен-Олерон. Развитието им до деликатес, готов за консумация, отнема няколко години.

Стридите се продават живи. Когато ги купуваш, те трябва да бъдат плътно затворени. Ако изобщо са отворени и не се затварят веднага при докосване, то те са мъртви и трябва да се избягват. Същото важи и ако имат рибен аромат. Пресните живи стриди трябва да миришат на морски бриз. Когато купуваш стриди, увери се, че са добре охладени - в идеалния случай върху натрошен лед.

В домашни условия съхранявай стридите в съд с извитата страна на черупката надолу, за да се задържи възможно най-много течност в черупката им. Покрий съда с влажна кърпа и го остави в хладилника до една седмица. Не покривай съда плътно с пластмасова опаковка, защото стридите ще се задушат и ще умрат.

Преди да се обелят, стридите трябва да се измият под студена вода, за да се отстрани всякаква мръсотия. Стридите се сервират най-добре гарнирани с изстискан лимон.

Как се отварят стриди - стъпка по стъпка

Следвай тези 5 съвета за лесно отваряне на стриди

Стъпка 1

Сгъни чиста кухненска кърпа по дължина. Ще я използваш, за да подпреш стридите по време на обелването им и да защитиш ръката си от случайно подхлъзване на ножа.
Постави стридата с изпъкналата ѝ част надолу върху сгънатата кърпа, така че мястото, където двете половини на черупката се събират, да е открито.
Постави ножа на върха на стридата. Не натискай прекалено силно, а го размърдай леко, докато усетиш, че можеш да упражниш известен натиск върху горната и долната черупка едновременно, като го завърташ и повдигаш.

Стъпка 2

След като усетиш, че върхът на ножа е стабилен, започни да го движиш нагоре и надолу, като същевременно го завърташ по корпуса на стридата. Целта е да намериш точната позиция, за да отделиш горната черупка от долната.
След като черупките започнат да се отделят една от друга, завърти ножа така, че широката плоска част на острието да ги раздели още повече.

Стъпка 3

В стридата има мускул, който свързва горната и долната черупка и именно чрез него стридата се отваря и затваря.
Започвайки от върха на стридата, плъзни острието през стридата, като го държиш възможно най-близо до горната черупка, докато отрежеш мускула.


Стъпка 4

Отдели горната черупка. Използвай ножа, за да освободиш месото, което все още е прикрепено към горната черупка, като се стараеш да не го повредиш.
Стридата трябва да има бистър и свеж вид, с много течност около нея. Провери за частици от черупка, които може да са попаднали върху нея. Използвай върха на ножа, за да ги изхвърлиш.
Внимавай да не наклониш стридата и да разлееш течността около нея.

Стъпка 5

Последната стъпка е да плъзнеш ножа под стридата и да отделиш месото от долната черупка.
Постави върху чиния за сервиране и гарнирай с пресен лимонов сок. Поднеси с подходяща напитка и се наслади.
Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас