Пълнени калмари по сицилиански
Рецепта за пълнени калмари по сицилиански от Супичка
Изключително лесна за приготвяне и с достъпни съставки, рецептата за пълнени калмари по сицилиански на Супичка е чудесна идея за вкусно и малко по-различно ястие, с което ще впечатлиш, както всички вкъщи, така и гостите.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
8 бр.
калмари (средно големи) туби300 г
галета1 връзка
магданоз½ч. ч.
пармезан⅓ ч. ч.
маслиново масло⅓ ч. ч.
бяло виноЗа соса:
½ч. ч.
бяло вино⅓ ч. ч.
маслиново масло1бр.
лимон6 бр.
филета аншоа3с. л.
каперси½ връзка
магданозНачин на приготвяне
1
Избери почистени калмари туби. Най-често калмарите имат нужда единствено да отстраниш фината ципа, която ги обвива. Това става като ги залееш с вряща вода. Ципата е много фина, но се отделя лесно, като я издърпаш. Не е задължително да отделяш ципата, но така калмарите са по-лесни за консумация впоследствие.
2
В купа изсипи и разбъркай добре галетата. Добави пармезана, ситно нарязания магданоз, виното и маслиновото масло, както и ½ чаена лъжица сол. Сместа трябва да е влажна, но не течна. С така получената смес напълни калмарите с помощта на лъжица, като внимаваш да не сложиш твърде много смес в калмара, за да не се пръсне при печене. Затвори отвора на напълнения калмар с помощта на клечка за зъби. Нареди калмарите в тава.
3
За да приготвиш соса, разбъркай в купа виното, маслиновото масло и лимоновия сок. Нарежи на ситно филенцата аншоа, магданоза и отцедените от маринатата каперси. Разбъркай тази смес, след което полей с нея пълнените калмари. Печи калмарите по сицилиански в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40-45 минути. Сервирай калмарите поръсени с прясно нарязан магданоз.