Пълнени наан питки

Рецепта за пълнени наан питки от Елица Сърбева

Пълнени наан питки

Има пълно щастие! За това гарантира тази рецепта за наан питки, пълнени с кайма и доматен сос!

Време2 часа
ТрудностСредна
Брой порции7

Необходими продукти

КоличествоПродукти
120мл
топло мляко
65мл
топла вода
7г
суха мая
420г
брашно METRO Chef
80г
кисело мляко
1/2ч. л.
сол
масло за тигана
За плънката:
2-3глави
шалот
1скилидка
чесън
1ч. л.
горчица
750г
кайма смес свинско и телешко месо
5-6с. л.
едросмляна лютеница с розови домати METRO Chef
1връзка
кориандър
1бр.
люта чушка (по желание)
За дипа със сирене и лютеница:
200г
едросмляна лютеница с розови домати METRO Chef
1-2бр.
зелени люти чушки
150г
краве сирене
1/2стрък
кориандър
За билковото масло:
150г
меко масло
няколкостръка
магданоз
няколкостръка
мащерка
няколколистенца
босилек
1скилидка
чесън
1/3ч. л.
пушена сол
1/3ч. л.
пушен червен пипер
1/4ч. л.
чили

Начин на приготвяне

1
Започни с приготвянето на плънката. Обели чесъна и лука и ги нарежи на дребно. Задуши в тиган с малко масло. Прибави каймата, подправките и 2-3 с. л. вода. Разбъркай добре, за да накъсаш каймата и да се сготви равномерно. Готви на тиган за около 5-6 минути и след това прибави лютеницата. Разбъркай, за да се разпредели добре. Накрая добави и горчицата. Готви още десетина минути или докато течността се редуцира и каймата се сготви добре. Свали от огъня и добави нарязан на дребно кориандър. Остави да изстине напълно.
2
След това продължи с дипа със сирене. В купа изсипи лютеницата и намачкай сиренето. Нарежи кориандъра и го прибави. По желание може да добавиш и 1-2 люти чушки. Разбъркай и добави малко зехтин.
3
Продължи с билковото масло. Нарежи подправките на дребно и ги прибави при маслото. Смачкай чесъна в преса за чесън и сложи и него при маслото. Добави и подправките и разбъркай добре.
4
Накрая приготви питките. В купа изсипи млякото и водата. Прибави захарта и маята и разбъркай. Остави за десетина минути да се активира маята.
5
Добави половината от брашното и разбъркай. Следва киселото мляко и олиото. Накрая започни да прибавяш остатъка от брашното и солта, като бъркаш с приставката за тесто. Тестото трябва да е еластично и меко. Ако е необходимо, прибави още 1-2 супени лъжици брашно.
6
Прехвърли тестото върху леко набрашнен кухненски плот и оформи на топка. Сложи оформеното тесто в леко намаслена купа, за да втаса до удвояване на обема (около час в зависимост от температурата в помещението). Не забравяй да покриеш купата плътно с кърпа, за да не изсъхне тестото.
7
След като тестото е втасало, раздели на 7 равни части. Всяка част разточи върху набрашнен плот до кръг с диаметър около 15 см. В центъра сложи 2 до 3 с. л. от плънката с каймата. Сгъни крайчетата, като захлупиш каймата. С точилка много внимателно притисни отгоре, но не разточвай. Целта е просто да се притисне добре тестото, за да се задържи каймата вътре по време на печене.
8
Нагорещи много малко масло в тиган на средна степен и изпечи наан питките за по около 5-6 минути от всяка страна. Ако започне да изгаря, намали силата на огъня. След изпичане намажи с билковото масло и сервирай.
Избрани продукти за тази рецепта:

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица