Тайните на перфектния бургер - от Шеф Ивайло Рангелов

Перфектният бургер е баланс между качествени продукти и прецизно изпълнение. Тази рецепта комбинира сочността на Black Angus месото с разтопен чедър, хрупкав бекон и страхотна бургер питка, за да създаде изискан вкус, който ще впечатли всеки гурме любител. Шеф Ивайло Рангелов споделя ценни съвети и тънкости, които ще ви помогнат да достигнете до ново кулинарно майсторство.

тайните на перфектния бургер

 Необходими продукти:

  • METRO Premium Бургер Black Angus (6 бр х 200 г)
  • METRO Chef Бургер слайс чедър – 1-2 слайса на бургер
  • METRO Chef Пълнозърнеста бургер питка със сусам (4 х 82,5 г) – 1 питка или домашна бриош питка (*бонус рецепта по-долу)
  • Бекон МC Premium слайс
  • Къдрава маруля/айсберг
  • Домат
  • METRO Chef Кисели краставички на кръгчета
  • Яйце
  • Майонеза
  • BBQ сос
  • METRO Chef Замразени картофи размер 6*6 мм

Приготвяне на бургера:

1. Подготовка на месото
Извадете бургерите МЕТRO Premium Black Angus и ги оставете в хладилника за 1 ден.

2. Готвене на бургерите
Загрейте тиган или грил до средно висока температура.
Поставете бургерите върху грила/тигана и ги гответе за около 2-3 минути от всяка страна за средна степен на изпичане (medium), или по ваш вкус.
На последната минута сложете отгоре слайс чедър, за да се разтопи леко.

Готвене на бекона и яйцето:
Пригответе до получаване на златист загар за около минута-две на грил или тиган
Пригответе яйцето на грил плоча/ или тиган върху грила /*поставете малко мазнина преди готвенето му/ Сгответе яйцето за минута- две и след това го подправете със сол и пипер

3. Подготвяне на питките
Разрежете пълнозърнестата питка на половина и леко я запечете на грила или тигана за 1-2 минути, докато стане хрупкава отвътре.

4. Сглобяване на бургера
Намажете долната част на питката с любим сос (например майонеза/подправена с пресни подправки-див лук, естрагон, др.)
Поставете маруля/айсберг, резен домат, след това кюфтето с чедъра, яйцето и накрая бекона
Покрийте с горната част на питката, намазана от вътрешната страна с BBQ сос.
Пържим картофките и сглобяваме чинията. След изпържване на картофките, ги поръсваме със сол и любими подправки и разбъркваме добре.

БОНУС СЪВЕТ от готвач шеф Ивайло Рангелов:
За да запазите сочността на бургерите, не ги притискайте с шпатула по време на готвене. Оставете ги да се запечатат и естествените сокове ще останат вътре. И още – винаги оставяйте месото да почине за 3-4 минути след готвене, за да се разпределят соковете равномерно.

Рецепта за домашна бриош питка

Съставки:

  • 250 г брашно
  • 30 г захар
  • 5 г сол
  • 10 г прясна мая (или 4 г суха мая)
  • 3 яйца
  • 125 г меко масло
  • 50 мл топло мляко
  • 1 яйце за намазване

Приготвяне:

  1. Разтворете маята в топлото мляко със захарта и оставете за 10 минути.
  2. В голяма купа смесете брашното със солта. Добавете яйцата и маята с мляко. Замесете гладко тесто.
  3. Постепенно добавяйте мекото масло и месете докато тестото стане еластично и меко (около 5-6 мин).
  4. Оставете тестото да втасва на топло, покрито с кърпа, около 1 час или докато удвои обема си.
  5. Оформете питки, сложете ги върху хартия за печене и оставете да втасват още 30 минути.
  6. Намажете с разбито яйце и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 15-20 минути до златисто.
Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас