Домашни Ньоки с босилек, гарнирани с винен сос и печена тиква
Рецепта за домашни Ньоки с босилек, гарнирани с виненсос и печена тиква, от Таня Донева
Не можеш да пропуснеш тази италианска рецепта със зимен привкус, представена от Таня Донева. Идва си времето за червено винце, затова и сосът е на основата на разкошен Зинфандел. Добавяш и малко босилек и ароматна печена тиква за гарнитура. И не забравяй – каквото вино искаш да пиеш, такова трябва да включиш в рецептата.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
2ч.ч.
тикваЗа ньоките:
600г
картофи, с равномерен размер220-250г
брашно1
голямо яйце1ч.л.
сол3стръка
ситно нарязан пресен босилекЗа соса:
2с.л.
зехтин1супена лъжица
кромид лук, нарязан на ситно3скилидки
чесън, нарязан на ситно2стръка
розмарин1ч.л.
цели зърна черен пипер2ч.ч
червено вино Зинфандел2ч.ч.
телешки бульон2ч.л.
балсамов оцетсол, ако е необходимо
1ч.л.
мед60г
маслоНачин на приготвяне
1
Първо приготви тиквата, като предварително я нарежеш на кубчета. Постави я върху голяма тава, покрита с хартия за печене и я овкуси с щипка сол и 2 с.л. зехтин. Изпечи за 30 минути на 190°С.
2
Продължи с приготвянето на ньоките. Добави целите необелени картофи в голяма тенджера със студена вода, увеличи котлона до висока степен и ги остави да заврят. След като водата заври, намали котлона и остави да къкри, докато картофите омекнат, като най-лесно е да провериш с нож: трябва да минава лесно през картофа, без съпротива. Когато омекнат, извади ги и ги остави да изстинат достатъчно, за да може да ги обелиш.
3
След това обели картофите. Използвай голяма купа, в която да ги намачкаш с преса за пюре. Добави брашното, яйцето, солта и босилека в купата и разбъркай всичко с вилица или с ръце. След като всичко се смеси, постави тестото върху набрашнена работна повърхност и внимателно го омеси набързо, докато се събере на топка. Не меси твърде много. Трябва да е доста лепкаво, но удобно за работа. Използвай достатъчно брашно, за да усещаш тестото удобно за работа. Раздели го на четири равни части и направи всяка част на фитил с дебелина 2-3 см.
4
Нарежи всеки фитил на малки части с дължина около 2,5 см. Ако използваш дъска за ньоки, внимателно оформи с длани всяко парче на топче и с палеца си леко го натисни надолу в дъската, за да се образуват характерните резки. Може да използваш и вилица или да пропуснеш тази стъпка и да ги приготвиш във вида, в който са след нарязването. Постави ньоките върху хартията, поръсена с брашно, докато приготвиш цялото количество.
5
Приготви соса, като загрееш зехтина в средно голяма тенджера. Добави лука и готви на умерен огън, докато започне да се зачервява. Добави и чесъна за около 30-40 секунди, докато стане ароматен. Намали котлона на ниска степен и прибави розмарина, зърната черен пипер и виното. Готви около 30 минути на слаб огън или докато в тигана останат около 4-5 супени лъжици течност.
6
След това добави бульона и разбъркай. Прецеди соса, за да премахнеш всичко от течността и върни обратно в тенджерата. Готви сместа на ниска температура, докато в тигана остане около 3/4 чаша течност (около 25-30 минути). След като се редуцира, прибави балсамовия оцет, солта и меда, и продължи да готвиш още 5 минути.
7
За да завършиш соса, свали го от котлона и прибави маслото. Трябва да е копринен и с наситен цвят. Преди сервиране може да го затоплиш внимателно на на ниска степен, ако е необходимо, но не го оставяй да заври. В противен случай ще се пресече.
8
Свари ньоките на части в голяма тенджера в подсолена вода. Готови са, когато изплуват на повърхността. Сервирай с печената тиква, наситения винен сос и настърган пармезан.