Домашни Ньоки с босилек, гарнирани с винен сос и печена тиква

Рецепта за домашни Ньоки с босилек, гарнирани с виненсос и печена тиква, от Таня Донева

Рецепта за домашни Ньоки с босилек, гарнирани с виненсос и печена тиква, от Таня Донева

Не можеш да пропуснеш тази италианска рецепта със зимен привкус, представена от Таня Донева. Идва си времето за червено винце, затова и сосът е на основата на разкошен Зинфандел. Добавяш и малко босилек и ароматна печена тиква за гарнитура. И не забравяй – каквото вино искаш да пиеш, такова трябва да включиш в рецептата.

Време2,5 ч
ТрудностСредна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
2ч.ч.
тиква
За ньоките:
600г
картофи, с равномерен размер
220-250г
брашно
1
голямо яйце
1ч.л.
сол
3стръка
ситно нарязан пресен босилек
За соса:
2с.л.
зехтин
1супена лъжица
кромид лук, нарязан на ситно
3скилидки
чесън, нарязан на ситно
2стръка
розмарин
1ч.л.
цели зърна черен пипер
2ч.ч
червено вино Зинфандел
2ч.ч.
телешки бульон
2ч.л.
балсамов оцет
сол, ако е необходимо
1ч.л.
мед
60г
масло

Начин на приготвяне

1
Първо приготви тиквата, като предварително я нарежеш на кубчета. Постави я върху голяма тава, покрита с хартия за печене и я овкуси с щипка сол и 2 с.л. зехтин. Изпечи за 30 минути на 190°С.
2
Продължи с приготвянето на ньоките. Добави целите необелени картофи в голяма тенджера със студена вода, увеличи котлона до висока степен и ги остави да заврят. След като водата заври, намали котлона и остави да къкри, докато картофите омекнат, като най-лесно е да провериш с нож: трябва да минава лесно през картофа, без съпротива. Когато омекнат, извади ги и ги остави да изстинат достатъчно, за да може да ги обелиш.
3
След това обели картофите. Използвай голяма купа, в която да ги намачкаш с преса за пюре. Добави брашното, яйцето, солта и босилека в купата и разбъркай всичко с вилица или с ръце. След като всичко се смеси, постави тестото върху набрашнена работна повърхност и внимателно го омеси набързо, докато се събере на топка. Не меси твърде много. Трябва да е доста лепкаво, но удобно за работа. Използвай достатъчно брашно, за да усещаш тестото удобно за работа. Раздели го на четири равни части и направи всяка част на фитил с дебелина 2-3 см.
4
Нарежи всеки фитил на малки части с дължина около 2,5 см. Ако използваш дъска за ньоки, внимателно оформи с длани всяко парче на топче и с палеца си леко го натисни надолу в дъската, за да се образуват характерните резки. Може да използваш и вилица или да пропуснеш тази стъпка и да ги приготвиш във вида, в който са след нарязването. Постави ньоките върху хартията, поръсена с брашно, докато приготвиш цялото количество. 
5
Приготви соса, като загрееш зехтина в средно голяма тенджера. Добави лука и готви на умерен огън, докато започне да се зачервява. Добави и чесъна за около 30-40 секунди, докато стане ароматен. Намали котлона на ниска степен и прибави розмарина, зърната черен пипер и виното. Готви около 30 минути на слаб огън или докато в тигана останат около 4-5 супени лъжици течност.
6
След това добави бульона и разбъркай. Прецеди соса, за да премахнеш всичко от течността и върни обратно в тенджерата. Готви сместа на ниска температура, докато в тигана остане около 3/4 чаша течност (около 25-30 минути). След като се редуцира, прибави балсамовия оцет, солта и меда, и продължи да готвиш още 5 минути.
7
За да завършиш соса, свали го от котлона и прибави маслото. Трябва да е копринен и с наситен цвят. Преди сервиране може да го затоплиш внимателно на на ниска степен, ако е необходимо, но не го оставяй да заври. В противен случай ще се пресече.
8
Свари ньоките на части в голяма тенджера в подсолена вода. Готови са, когато изплуват на повърхността. Сервирай с печената тиква, наситения винен сос и настърган пармезан.
Избрани продукти за тази рецепта

Рецепта от таня донева

https://donevatania.com/
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня