Коледен меден венец
Рецепта за уникално вкусен коледен меден венец от Таня Донева, с който ще очароваш семейството и приятелите
Сладкиш с медени блатове, карамфил и канела... Отдалеч ухае на Коледа! Виж рецептата на Таня Донева и приготви сладка изненада на домашните си.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За тестото:
700г
брашно325г
захар80г
мед180г
масло1 и ½ч.л.
содаПодправки:
1ч. л.
канела⅓ч. л.
карамфилЗа крема:
50г
маскарпоне200г
млечна сметана 35% масленост120г
пудра захар1ч.л.
ванилов екстрактСладко от боровинки
За украса:
Червени плодове по избор
Меденки от останалото тесто
Начин на приготвяне
1
За да приготвиш тестото, смеси меда, захарта и смлените подправки в малка касерола. Постави на среден огън на котлона, докато захарта се разтвори.
2
Махни от котлона, добави содата и разбъркай добре. Сместа ще стане на пяна и ще увеличи обема си. Постави на котлона отново и бъркай непрекъснато за една митута, докато стане с наситен карамелен цвят.
3
Махни от огъня и прибави маслото. Разбъркай. Преди да прибавиш яйцето, сместа трябва да е напълно охладена.
4
Добави яйцето, разбъркай и изсипи част от брашното. Останалото брашно изсипи върху работния плот, направи по средата кладенче и изсипи сместа. Омеси тестото с ръце. Увий го в стреч фолио и го прибери в хладилника за няколко часа.
5
Направи си шаблон с диаметъра на медения венец, в който искаш да го изпечеш, с помощта на чиния или друг кръгъл съд. Направи шаблон и за средата с по-малък съд.
6
Студеното тесто раздели на три части. Поръси малко брашно върху лист хартия за печене и разточи тестото с дебелина 5-6 мм директно върху него. Постави шаблона, изрежи и премахни излишното тесто. Постави всяка платка по отделно в предварително загрята фурна на 180°С за 12-15 минути.
7
През това време приготви крема. Постави всички съставки в голяма купа и разбий с миксер за 2-3 минути, докато получиш стабилен крем.
8
За да сглобиш десерта, постави първата платка директно върху чиния за сервиране. Премести крема в сладкарски пош с голям кръгъл накрайник. Шприцовай ⅓ част от крема върху платката и постави 4 с. л. от сладкото. Прибери за кратко в хладилника.
9
Продължи със следващата платка, като я поставиш върху крема на първата. Шприцовай ⅓ част от крема и нанеси сладко. Отново прибери в хладилника за 30-40 минути.
10
Завърши с последната медена платка и последната част от крема.
11
Остави тортата за 6-8 часа в хладилник, за да омекне и да поеме от крема и сладкото.
12
Декорирай с пресни плодове или друго по твой избор, преди да сервираш тортата. Ако ти остане от тестото, изрежи го с формички и изпечи вкусни меденки.