Запеканка с кроасани и шунка
Рецепта за запеканка с кроасани и шунка от Елица Сърбева
Ето една бърза рецепта за запеканка с кроасани и шунка, с която да разнообразиш менюто вкъщи. Автор е Елица Сърбева, а продуктите са от нас. Готвим!
Необходими продукти
КоличествоПродукти
10-12бр.
кроасани с масло150-200г
чедър500г
настъргана моцарела5бр.
яйца500мл
прясно мляко200г
заквасена сметана250г
шунка на слайсовесол, черен пипер
прясна мащерка
200г
прошуто крудоНачин на приготвяне
1
Приготви си тава за печене с диаметър около 26 см или друга със същия обем. Включи фурната да загрява на 180°С. Застели хартия за печене в тавата, ако е метална. В дълбока купа разбий яйцата. Прибави към тях заквасената сметана, солта, черния пипер и малко мащерка. Разбий с вилица добре до еднородна смес. Добави прясното мляко и отново разбъркай добре.
2
Нарежи половината кроасани през средата по дължина, a останалата половина - по широчина.
3
Потопи в сместа с яйцата кроасаните, които са нарязани през средата по широчина. Остави ги да се накиснат за около 15 минути.
4
На дъното на тавата подреди кроасаните, нарязани по дължина. Отгоре залей с част от сместа с млякото и яйцата толкова, колкото да се напоят кроасаните. Отгоре подреди шунката и чедъра. Поръси обилно с настърганата моцарела.
5
След това върху моцарелата подреди накиснатите парчета кроасани. Излей отгоре, ако има останала течност с яйца.
6
Между кроасаните подреди слайсове прошуто крудо. Изпечи запеканката за около 30-40 мин. на 180°С. Поднеси я топла.