Необходими продукти:
- обелки и крайчета от моркови
- обелки от 1-2 картофа
- дръжки от магданоз или други подправки
- остатъци/крайчета от лук, тиквички, пънчета от гъби, чушки, целина и др.
- Сол на вкус
- подправки по избор – черен пипер, чесън, глава лук, дафинов лист и др.
- *животински кости (по желание) или кости, глави, опашки от риба, обелки от скариди (по желание)
Начин на приготвяне:
- Измий добре всички зеленчуци преди да ги обелиш и съхранявай обелките до няколко дни в хладилник докато събереш достатъчно, за да направиш бульон.
- Използвай между 1-2 литра вода или колкото добре да се поктият обелките.
- Вари на умерен огън поне 40 мин, или докато се образува бульон и леко се сгъсти.
- След като е готов, прецеди и може директно да го ползваш за ястие, да съхраняваш в хладилник до 3 дни (ако е с животински продукти) или до 5 дни (ако е само с растителни). Може след като се охлади да го разпределиш във форми за лед или малки кутии и да го съхраняваш във фризера до 2 месеца. След като са се оформили ледените кубчета, може да ги сложиш в плик за замразяване и да взимаш толкова колкото са ти необходими за всяко готвене.
Съвет: Може да сложиш люспи лук и семена от чушки, но в малки количества, защото нагарчат.