Как да отворя бар

Как да отворя бар

Много креативни предприемачи, които обичат да общуват с хора и да се социализират с тях, мечтаят да имат собствена кръчма или бар. Но да бъдеш щастлив собственик на бар може да означава всичко. Нюансите варират от рок бар до спокоен пъб, в който се събират спортни фенове. Каквато и да е твоята концепция, ние от МЕТРО искаме да се радваш на успешен бар.

Лицензи, финансиране, бизнес план и проучване на местоположението

1. Първи стъпки към откриването на бар

Лицензи и рзрешителни

Лицензи и разрешителни

Още преди да отвориш бара, ще трябва да свършиш някои формални дейности. Особено когато искаш да отвориш заведение, в което ще се продава алкохол, трябва да оформиш документите правилно и изрядно. Проучи всички лицензи и разрешителни, които ще са ти необходими за конкретния район. Помисли за по-специфичните от тях, като например:
 • Лиценз за алкохол
 • Лиценз за работа с храни
 • Музикален лиценз
 • Документи за безопасността на храните
Ако вече си избрал място и искаш да го ремонтираш, помисли и за разрешителните за строеж. Трябва да вземеш предвид всички тези разрешителни и лицензи в началните ти разходи.
Финансиране

Финансиране

Освен че трябва да проучиш лицензите, трябва да потърсиш и възможности за финансиране на твоя бар. Като се вземат предвид първоначалните и текущите разходи за управление на бизнеса, ще ти е необходима голяма сума пари. Ако не разполагаш с достатъчно собствени средства или може би с наследство, трябва да помислиш за вземане на заем. Като друг вариант може да потърсиш и инвеститори, което не само ще ти помогне за разходите по откриването, но и може да повлияе по-късно за разрастване на бизнеса. Друга възможност за финансиране е краудфъндинга.

Имай предвид, че последните три варианта изискват добре проектиран бизнес план, който ще привлече вниманието на хората. Той трябва да ги накара да се впечатлят от идеята ти дотолкова, че да поискат да инвестират в нея. Затова ще трябва да бъдеш иновативен и да им представиш нещо ново и оригинално. Това ни води към следващата точка.

Бизнес план

Бизнес план

Когато потърсиш информация за това как да започнеш бизнес, първото нещо, което ще намериш, е бизнес план. Това е много важен документ - писмен план, който те води по пътя към върха. Включва цялата съществена информация за твоята бизнес концепция и идея, местоположението, екипа, ръководството, продуктите и услугите, маркетинговите стратегии, финансите и много други аспекти.

Бизнес планът служи като ръководство за всяка стъпка от откриването на бизнес. Винаги можеш да се върнеш към него и да провериш следващите стъпки, както и да го оптимизираш, тъй като може да настъпят промени, докато го следваш.

Добре обмисленият бизнес план може да привлече инвеститори и хора за групово финансиране. Той също така обяснява твоята концепция на потенциалните бизнес партньори. Това увеличава шансовете ти да разпространиш информацията за твоя бизнес и да постигнеш успех.

Виж повече
Подходящо място

Подходящо място 

Баровете зависят в голяма степен от мястото, където се намират. Когато става въпрос за избор на подходяща локация на заведението, трябва да си зададеш следните въпроси:

 • Какъв трафик искам да постигна?
 • Коя е моята целева група? Как изглеждат моите клиенти?
 • Какво е средното време, което клиентите прекарват в бара ми?

След като откриеш отговорите на тези въпроси, ще разполагаш с по-малък набор от възможности. След това трябва да се замислиш върху следните най-важни въпроси:
Стил: Квартална кръчма или рок бар? Официална и елегантна обстановка или неформална за по-млади хора?
Демографски данни: Дори в най-малкия град има различни райони с различна демографска структура. В зависимост от таргет аудиторията ти ще трябва да търсиш място в определен район. Например, ако се насочваш към студенти, може да се наложи да отвориш бара си в близост до университет. Ако се стремиш към по-официална атмосфера, може да се огледаш в по-заможните квартали на града.
Достъпност и паркиране: Идеалната ситуация е, когато заведението се намира в непосредствена близост до спирка на градски транспорт и има паркинги около него. При всички положения паркирането не трябва да е проблем. Най-добрият сценарий е мястото да се намира на голяма, пешеходна и много оживена улица, особено през нощта, защото кръчмите и баровете са сърцето на нощния живот.
Ограничения: Бъди внимателен, когато търсиш локация. Не предприемай по-нататъшни стъпки, преди да разгледаш ограниченията за зони. Има райони в града, в които не може да отвориш бар. Провери това, за да избегнеш грешки. Проучи и кои са съседите, за да предотвратиш потенциални проблеми. Ако мястото се намира в жилищен квартал, ще трябва да съобразиш и работното време с това. То пък ще се отрази на цялостната концепция за твоя бизнес.
Разходи за наем и комунални услуги: Всяко населено място има свой собствен диапазон на наем и комунални услуги. Оценката на разходите трябва да бъде направена в твоя бизнес план. Запитай се дали ще успееш да компенсираш тези разходи с продажби и дали ще успееш да поддържаш бара до степен, в която разходите за наем и комунални услуги вече няма да са проблем.

Обърни се към брокер на недвижими имоти. Той може да ти помогне да намериш най-доброто място на най-достъпни цени.

Тема и избор на доставчици

2. Оптимизиране на концепцията 

Оптимизиране на концепцията
След като внимателно си планирал и обмислил всички аспекти на управлението на бизнеса, сега ще трябва да преразгледаш плана си точка по точка и да преминеш към етапа на изпълнение. Досега трябва да си регистрирал бизнеса си и да си подготвил всички правни документи. Тъй като баровете са свързани с по-високи правни рискове в сравнение с други бизнеси, трябва да се увериш, че всички документи са изготвени правилно. Добра идея е да потърсиш професионален съвет, за да си напълно сигурен.

Избор на име и лого

Въпреки че много хора смятат, че този въпрос не е толкова важен, запомнящото се име и доброто лого са от решаващо значение и играят голяма роля за успеха на бара и неговата идентичност. Името трябва да е оригинално, креативно, запомнящо се и представително за твоя бизнес. Най-важното е то да е уникално и да не е вече регистрирано от никого. За да провериш дали името вече е заето, може да проучиш в сайта на търговския регистър.

Освен името на марката, логото също е изключително важно. Имай предвид, че и двете трябва да съответстват на интериорния дизайн на бара. Всички те трябва да хармонизират помежду си.

Друг момент е създаването на уебсайт за твоя бизнес. В днешно време маркетингът в социалните мрежи е новата норма. Затова не го пренебрегвай, ами отдай голямо внимание на социалните мрежи като Instagram, Facebook и др. Сайтът ти трябва да съдържа цялата информация за твоя бизнес, персонала, пълното меню, работното време и линк за резервации. Направи го така, че естетически да съответства на името, логото и дизайна на марката.

 

Надеждни доставчици 

Намирането на добри доставчици на алкохол и други продукти е изключително важно, особено когато става въпрос за откриване на бар. Трябва да търсиш най-високо качество на алкохола. В лицето на МЕТРО знаеш, че можеш да разчиташ на постоянно налични стоки на изгодни цени.

Не забравяй да провериш и онлайн магазините. Те често предлагат отстъпки и други възможности за спестяване, но имай предвид, че невинаги заслужават доверието ти. Затова, преди да закупиш нещо онлайн, трябва да знаеш следните неща за доставчика:

 • От колко време е в бизнеса?
 • Какъв е минималният размер на поръчката?
 • Какви са условията за плащане? Прочети и дребния шрифт.
 • Имат ли сертификати за качество?
 • Как са ги оценили други бизнес партньори или купувачи? Препоръчват ли те този доставчик?

Когато разговаряш с доставчик, имай предвид, че той трябва да е готов да работи с теб. За тази цел той трябва да разбере напълно твоята идея и нужди. Ако не се чувстваш комфортно с даден доставчик, продължи напред и потърси друг. Не се страхувай да поискаш да надникнеш в производствения му процес, за да се увериш, че произвежда продуктите си според твоите стандарти за качество.

Друг важен момент е документооборотът. Каквото и да решиш с бизнес партньора, валидирай го в договор и го подпишете. По този начин твоите права ще са подсигурени.

Интериорен дизайн

3. Дизайн и последни щрихи

Дизайн и последни щрихи
Вече казахме, че името, логото и интериорният дизайн на бара трябва да са в хармония помежду си. Те трябва да си подхождат по цвят и стил. Но когато става въпрос за интериора на бара, има още неща, които да вземеш предвид.

Разумно използване на пространството

Преди да започнеш да се притесняваш за бара или за каквото и да било друго, трябва да помислиш по-мащабно. Огледай помещението и помисли къде искаш да разположиш бара, масите и всичко останало така, че да използваш максимално пространството, с което разполагаш, но все пак да има достатъчно място за движение.

Разположение на бара

Помисли внимателно къде да разположиш бара си. Вземи под внимание, че барманите и персоналът трябва да се движат така, че да не си пречат взаимно. За тази цел и ако пространството го позволява, може дори да разположиш няколко бар-станции. 

Създаване на подходяща атмосфера

Барът е място, където хората се събират, за да пийнат, да си поговорят или да празнуват. Обстановката му трябва да е гостоприемна за общуване на хора, които се познават, че дори и с такива, с които не са се срещали досега. За тази цел трябва да създадеш правилната атмосфера. За комфортна и позитивна обстановка е важно не само да разполагаш с персонал с положителна енергия, но и да адаптираш дизайна и декорацията по подходящ начин. Ето няколко елемента, които изграждат добра атмосфера:

 • Чрез окачване на красиви картини и поставяне на вази с цветя или зелени растения ще придадеш по-натурален вид на помещението.
 • По-често отваряй прозорците, за да влиза свеж въздух.
 • Подбери подходяща музика и сила на звука.
 • Избери подходящо осветление, което да съответства на темата на бара, но и да е приятно за човешкото око.

 

Иновативност

Винаги внасяй елементи, които отличават твоя бар от всички останали. Това може да е малък дансинг или пък красиво декорирана стена за правене на снимки. Всички тези дребни детайли създават спомени и карат клиентите да се връщат по-често. Бъди креативен!
Сервирай страхотни напитки в модерни чаши
Предлагаме многобройни предложения, в които да поднесеш твоите вкусни напитки - от халби за бира до ефектни чаши за коктейли.
Виж офертите
Да обобщим

4. Резюме

Как да отворя бар

В обобщение, трябва да вземеш предвид следните аспекти при откриването на твоя бар:

 • Собствена концепция
 • Бизнес и финансов план
 • Финансиране на твоя бар
 • Формалности по получаването на разрешителни
 • Маркетинг и персонал
 • Застраховане, счетоводство и софтуер

5. Често задавани въпроси 

НЕ ПРОПУСКАЙ НИЩО
НЮЗЛЕТЪр
Бъди винаги в час с игрите и офертите на МЕТРО!
Абонирай се
ТОП ОФЕРТИ В МЕТРО
ИЗБРАНИ ПРОМОПРЕДЛОЖЕНИЯ
Не изпускай нашите изгодни оферти - избрани промоционални предложения, които обикновено участват и в телевизионна  реклама.
Виж офертите