Повитица

Рецепта за повитица от Елица Сърбева

Или другото име на словенския великденски хляб - "Потица". Представлява великденско руло, разточено на много тънко, с плънка от орехи.

Време2 часа
ТрудностСредна
Брой порции10

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За тестото:
570г
пшенично брашно
240мл
прясно мляко
30мл
вода
10г
суха мая
100г
захар
2 бр.
яйца размер М
40г
меко масло
1/3ч. л.
сол
За пълнежа:
550г
орехи
120г
масло
120мл
прясно мляко
160г
захар
1с. л.
неподсладено готварско какао
2 бр.
жълтъка
ванилия
1ч.л.
канела

Начин на приготвяне

1
В купа сложи брашното, млякото, водата, яйцата и маята. Омеси меко тесто.
2
След като се е получило меко тесто, добави захарта на два пъти. Продължи с месенето до гладко и еластично тесто, за да се увериш, че глутенът се е развил добре. Едва тогава започни да прибавяш на части мекото масло, като месиш до пълното му поемане след всяко добавяне. Меси около 15-тина минути.
3
Прехвърли на плота и оформи тестото на топка. Сложи го да втасва в дълбока купа, намазана предварително с мазнина. Покрий купата със стреч фолио. Втасването може да отнеме и до 3 часа в зависимост от температурата на помещението.
4
Докато тестото втасва приготви плънката. В блендер изсипи орехите, захарта, ванилията и канелата. Смели до трохи. Отделно в касерола изсипи млякото и сложи маслото. Премести касеролата на
котлона и загрей почти до кипване. След това изсипи течността при смлените орехи и разбъркай с шпатула. Накрая добави жътлъците и разбъркай. Внимавай сместа да не е много гореща от млякото, защото жълтъците може да се сготвят.
5
След като тестото е удвоило обема си, го раздели на две равни части. Разстели хартия за печене с размер 60х45 см. Всяка част разточи на правоъгълник с размери максимално до 60х40 см. За да е по-лесно разточването, може леко да поръсиш долната страна на тестото с царевично или пшенично брашно, но внимавай с количеството, ако е с пшенично. Разточвай от средата към края на тестото. Кората ще стане много тънка, почти като кора за баница. 
6
След като кората е разточена, внимателно с помощта на сладкарска шпатула или лъжица измажи половината от сместа за плънката. Навий много на тънко. Има два варианта на оформяне: в кръгла форма за кекс или с усукване на Z, като подпъхнеш краищата под основата и поставиш в продълговата правоъгълна форма за печене. Ако използваш кръгла форма с дупка, намажи с мазнина и поръси леко с брашно. Ако използваш правогълна форма, може да намажеш с мазнина и да покриеш с хартия за печене.
7
Остави тестото да втаса отново, докато удвои обема си. В зависимост от температурата на помещението това може да отнеме от 30-40 минути до час. Загрей фурната на 180°C. След като тестото е втасало повторно, печи 15 минути на 180°C и още 45 минути на 150°C без вентилатор. Ако започне да се изпича отгоре по-бързо, покрий неплътно с алуминиево фолио.
8
Остави да изстине около 10 минути след изпичане във формата, а после го постави върху решетка, за да изстине напълно. От това количество тесто се получават два средно големи десерта или един много голям.

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица