Повитица
Рецепта за повитица от Елица Сърбева
Или другото име на словенския великденски хляб - "Потица". Представлява великденско руло, разточено на много тънко, с плънка от орехи.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За тестото:
570г
пшенично брашно240мл
прясно мляко30мл
вода10г
суха мая100г
захар2 бр.
яйца размер М40г
меко масло1/3ч. л.
солЗа пълнежа:
550г
орехи120г
масло120мл
прясно мляко160г
захар1с. л.
неподсладено готварско какао2 бр.
жълтъкаванилия
1ч.л.
канелаНачин на приготвяне
1
В купа сложи брашното, млякото, водата, яйцата и маята. Омеси меко тесто.
2
След като се е получило меко тесто, добави захарта на два пъти. Продължи с месенето до гладко и еластично тесто, за да се увериш, че глутенът се е развил добре. Едва тогава започни да прибавяш на части мекото масло, като месиш до пълното му поемане след всяко добавяне. Меси около 15-тина минути.
3
Прехвърли на плота и оформи тестото на топка. Сложи го да втасва в дълбока купа, намазана предварително с мазнина. Покрий купата със стреч фолио. Втасването може да отнеме и до 3 часа в зависимост от температурата на помещението.
4
Докато тестото втасва приготви плънката. В блендер изсипи орехите, захарта, ванилията и канелата. Смели до трохи. Отделно в касерола изсипи млякото и сложи маслото. Премести касеролата на
котлона и загрей почти до кипване. След това изсипи течността при смлените орехи и разбъркай с шпатула. Накрая добави жътлъците и разбъркай. Внимавай сместа да не е много гореща от млякото, защото жълтъците може да се сготвят.
котлона и загрей почти до кипване. След това изсипи течността при смлените орехи и разбъркай с шпатула. Накрая добави жътлъците и разбъркай. Внимавай сместа да не е много гореща от млякото, защото жълтъците може да се сготвят.
5
След като тестото е удвоило обема си, го раздели на две равни части. Разстели хартия за печене с размер 60х45 см. Всяка част разточи на правоъгълник с размери максимално до 60х40 см. За да е по-лесно разточването, може леко да поръсиш долната страна на тестото с царевично или пшенично брашно, но внимавай с количеството, ако е с пшенично. Разточвай от средата към края на тестото. Кората ще стане много тънка, почти като кора за баница.
6
След като кората е разточена, внимателно с помощта на сладкарска шпатула или лъжица измажи половината от сместа за плънката. Навий много на тънко. Има два варианта на оформяне: в кръгла форма за кекс или с усукване на Z, като подпъхнеш краищата под основата и поставиш в продълговата правоъгълна форма за печене. Ако използваш кръгла форма с дупка, намажи с мазнина и поръси леко с брашно. Ако използваш правогълна форма, може да намажеш с мазнина и да покриеш с хартия за печене.
7
Остави тестото да втаса отново, докато удвои обема си. В зависимост от температурата на помещението това може да отнеме от 30-40 минути до час. Загрей фурната на 180°C. След като тестото е втасало повторно, печи 15 минути на 180°C и още 45 минути на 150°C без вентилатор. Ако започне да се изпича отгоре по-бързо, покрий неплътно с алуминиево фолио.
8
Остави да изстине около 10 минути след изпичане във формата, а после го постави върху решетка, за да изстине напълно. От това количество тесто се получават два средно големи десерта или един много голям.