Торта с кафе

Рецепта за торта с кафе от Елица Сърбева

Една история за кафето, разказана с десерт. Торта с кафе за всеки кафе любител, която не трябва да изпускаш да си приготвиш.

Време2 часа
ТрудностСредна
Брой порции16

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За блата:
410г
пшенично брашно
250г
кафява захар
2ч.л.
сода бикарбонат
70г
неподсладено готварско какао
10г
бакпулвер
1/3ч.л.
сол
2бр.
яйца
230г
айрян
130г
шарлан
2с.л.
ванилия
180мл
кафе (еспресо или нес)
За крема:
360г
меко масло
220г
пудра захар
1с.л.
нес кафе
200г
крема сирене
1с.л.
ванилия
Допълнително:
70мл
кафе
30мл
сироп от захарна тръстика
1-2с.л.
кафени зърна за декориране

Начин на приготвяне

1
Започни с приготвянето на блатовете. Приготви си две тави с диаметър 20 см като ги намажеш леко с мазнина и покриеш дъното и стените с хартия за печене. Включи фурната за загрява на 180°C. 
2
В дълбока купа смеси захарта, брашното, содата, бакпулвера и какаото и разбъркай с лъжица. 
3
Прибави яйцата, айряна, ванилията и шарлана към сухите продукти и започни да бъркаш с миксер на ниска скорост. Прибавяй постепенно кафето, докато получиш хомогенна смес.
4
Раздели сместа на две равни части и ги изсипи в тавите за печене. Печи всеки блат за около 40 минути без вентилатор. След изпичане остави да изстинат за 10 минути в тавата, а след това извади върху решетка, за да изстинат напълно. 
5
Продължи с приготвянето на крема. Разбий маслото до меки връхчета. Прибави на няколко части пудрата захар, като първо бъркаш на по-ниска скорост, а след това на по-висока. След това прибави ванилията и нес кафето и отново разбий. 
6
Накрая изсипи цялото крема сирене и разбий на висока скорост за не повече от 3-4 секунди. Целта е да се смесят всички продукти добре, но не трябва да се бърка прекалено. 
7
За да приготвиш сиропа за блатовете, смеси кафето със сиропа от захарна тръстика и разбъркай. Остави настрана. 
8
Сглоби тортата, като поставиш първия блат върху поставка. Сиропирай с половината от кафето. Остави за 10-15 минути, за да поеме течността, и измажи с половината от крема. 
9
Постави втория блат и повтори стъпките, като този път измазваш цялата торта внимателно. Декорирай с кафените зърна и прибери в хладилник за няколко часа или цяла нощ.
10
Извади час преди сервиране, за да се отпусне крема. 
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица