Торта с кафе
Рецепта за торта с кафе от Елица Сърбева
Една история за кафето, разказана с десерт. Торта с кафе за всеки кафе любител, която не трябва да изпускаш да си приготвиш.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За блата:
410г
пшенично брашно250г
кафява захар2ч.л.
сода бикарбонат70г
неподсладено готварско какао10г
бакпулвер1/3ч.л.
сол2бр.
яйца230г
айрян130г
шарлан2с.л.
ванилия180мл
кафе (еспресо или нес)За крема:
360г
меко масло220г
пудра захар1с.л.
нес кафе200г
крема сирене1с.л.
ванилияДопълнително:
70мл
кафе30мл
сироп от захарна тръстика1-2с.л.
кафени зърна за декориранеНачин на приготвяне
1
Започни с приготвянето на блатовете. Приготви си две тави с диаметър 20 см като ги намажеш леко с мазнина и покриеш дъното и стените с хартия за печене. Включи фурната за загрява на 180°C.
2
В дълбока купа смеси захарта, брашното, содата, бакпулвера и какаото и разбъркай с лъжица.
3
Прибави яйцата, айряна, ванилията и шарлана към сухите продукти и започни да бъркаш с миксер на ниска скорост. Прибавяй постепенно кафето, докато получиш хомогенна смес.
4
Раздели сместа на две равни части и ги изсипи в тавите за печене. Печи всеки блат за около 40 минути без вентилатор. След изпичане остави да изстинат за 10 минути в тавата, а след това извади върху решетка, за да изстинат напълно.
5
Продължи с приготвянето на крема. Разбий маслото до меки връхчета. Прибави на няколко части пудрата захар, като първо бъркаш на по-ниска скорост, а след това на по-висока. След това прибави ванилията и нес кафето и отново разбий.
6
Накрая изсипи цялото крема сирене и разбий на висока скорост за не повече от 3-4 секунди. Целта е да се смесят всички продукти добре, но не трябва да се бърка прекалено.
7
За да приготвиш сиропа за блатовете, смеси кафето със сиропа от захарна тръстика и разбъркай. Остави настрана.
8
Сглоби тортата, като поставиш първия блат върху поставка. Сиропирай с половината от кафето. Остави за 10-15 минути, за да поеме течността, и измажи с половината от крема.
9
Постави втория блат и повтори стъпките, като този път измазваш цялата торта внимателно. Декорирай с кафените зърна и прибери в хладилник за няколко часа или цяла нощ.
10
Извади час преди сервиране, за да се отпусне крема.