Домашен бургер с карамелизиран лук и сос с чедър
Рецепта от Таня Донева за домашен бургер с карамелизиран лук и сос с чедър за незабравимо градинско парти
Достави си пълно удоволствие от това угощение, като приготвиш този бургер в домашни условия. А и любимите ти хора ще останат доволни и ще се почувстват като в изискан ресторант.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1пакет
говежди бургери CHAROLAIS METRO Premium1пакет
питки за бургери METRO Chef1буркан
стерилизирани корнишонибарбекю сос
няколко слайса
хрупкав беконЗа салатата:
рукола
бейби спанак
маслиново масло
бял балсамов оцет
сол
За карамелизирания лук:
3глави
кромид лук (2 жълт и 1 червен)3с.л..
маслиново масло½ч.ч.
червено вино⅓ч. ч.
вода3с.л.
тъмен балсамов оцет1с.л.
мед2с.л.
кафява захар⅓ ч. л.
солчерен пипер на вкус
За соса от чедър:
2 с. л.
масло2 с. л.
брашно1 и ½ ч. ч.
пълномаслено мляко1щипка
морска солщипка
смляно индийско орехче и черен пипер1чаша
отлежало бяло сирене чедърЗа гарнитура:
лучени кръгчета METRO Chef
Начин на приготвяне
1
Подготви барбекюто, като го загрееш предварително. Ако имаш възможност, приготви на дървени въглища на средно силен огън.
2
Започни с приготвянето на карамелизирания лук, като го нарежеш на полумесеци и го постави с всички останали продукти в касерола на котлон, загрят на средно ниска температура. Захлупи съда и остави лука да се задушава. Разбърквайот време на време. Когато омекне, махни капака и остави течността почти да се изпари, като бъркаш често. Опитай на вкус и добави още захар или сол, ако е необходимо.
3
Продължи с приготвянето на соса от чедър. В касерола разтопи маслото на средно висока температура и прибави брашното. Разбъркай, докато се запържи леко. Махни от огъня и прибави прясното мляко на тънка струйка, като през цялото време разбъркваш енергично с помощта на тел за разбиване. Върни на котлона и вари, докато започне да се сгъстява. Овкуси с индийско орехче, черен пипер и сол, разбъркай. Накрая прибави настъргания чедър и бъркай, докато се разтопи напълно и получиш гладък и гъст сос.
4
Приготви свежата салата от рукола и спанак, като смесиш всички съставки и овкусиш по твоите предпочитания.
5
Изпечи бургерите на барбекюто до готовност (около 3 минути от всяка страна). Остави готовите бургери за 3-4 минути след приготвянето, преди да ги поставите в питките.
6
Разрежи питките наполовина и ги запечи върху грила от върешната страна, докато леко покафенеят.
7
Намажи долната част на питката с барбекю сос, постави нарязаните на филийки корнишони.
8
След това постави говеждия бургер и го залей със соса с чедър. Гарнирай с карамелизиран лук. Следват парчетата бекон и салатата от рукола и бейби спанак. Намажи капачето на питката с барбекю сос и захлупи.
9
Гарнирай бургерите с лучени кръгчета, за още повече разкош! Не забравяй и студената бира, която е просто задължителна в този случай.