Домашен бургер с карамелизиран лук и сос с чедър

Рецепта от Таня Донева за домашен бургер с карамелизиран лук и сос с чедър за незабравимо градинско парти

Достави си пълно удоволствие от това угощение, като приготвиш този бургер в домашни условия. А и любимите ти хора ще останат доволни и ще се почувстват като в изискан ресторант.

Време1 час
ТрудностЛесна
Брой порции6

Необходими продукти

КоличествоПродукти
1пакет
говежди бургери CHAROLAIS METRO Premium
1пакет
питки за бургери METRO Chef
1буркан
стерилизирани корнишони
барбекю сос
няколко слайса
хрупкав бекон
За салатата:
рукола
бейби спанак
маслиново масло
бял балсамов оцет
сол
За карамелизирания лук:
3глави
кромид лук (2 жълт и 1 червен)
3с.л..
маслиново масло
½ч.ч.
червено вино
ч. ч.
вода
3с.л.
тъмен балсамов оцет
1с.л.
мед
2с.л.
кафява захар
ч. л.
сол
черен пипер на вкус
За соса от чедър:
2 с. л.
масло
2 с. л.
брашно
1 и ½ ч. ч.
пълномаслено мляко
1щипка
морска сол
щипка
смляно индийско орехче и черен пипер
1чаша
отлежало бяло сирене чедър
За гарнитура:
лучени кръгчета METRO Chef

Начин на приготвяне

1
Подготви барбекюто, като го загрееш предварително. Ако имаш възможност, приготви на дървени въглища на средно силен огън.
2
Започни с приготвянето на карамелизирания лук, като го нарежеш на полумесеци и го постави с всички останали продукти в касерола на котлон, загрят на средно ниска температура. Захлупи съда и остави лука да се задушава. Разбърквайот време на време. Когато омекне, махни капака и остави течността почти да се изпари, като бъркаш често. Опитай на вкус и добави още захар или сол, ако е необходимо.
3
Продължи с приготвянето на соса от чедър. В касерола разтопи маслото на средно висока температура и прибави брашното. Разбъркай, докато се запържи леко. Махни от огъня и прибави прясното мляко на тънка струйка, като през цялото време разбъркваш енергично с помощта на тел за разбиване. Върни на котлона и вари, докато започне да се сгъстява. Овкуси с индийско орехче, черен пипер и сол, разбъркай. Накрая прибави настъргания чедър и бъркай, докато се разтопи напълно и получиш гладък и гъст сос.
4
Приготви свежата салата от рукола и спанак, като смесиш всички съставки и овкусиш по твоите предпочитания.
5
Изпечи бургерите на барбекюто до готовност (около 3 минути от всяка страна). Остави готовите бургери за 3-4 минути след приготвянето, преди да ги поставите в питките.  
6
Разрежи питките наполовина и ги запечи върху грила от върешната страна, докато леко покафенеят.
7
Намажи долната част на питката с барбекю сос, постави нарязаните на филийки корнишони.
8
След това постави говеждия бургер и го залей със соса с чедър. Гарнирай с карамелизиран лук. Следват парчетата бекон и салатата от рукола и бейби спанак. Намажи капачето на питката с барбекю сос и захлупи.
9
Гарнирай бургерите с лучени кръгчета, за още повече разкош! Не забравяй и студената бира, която е просто задължителна в този случай.
Избрани продукти за тази рецепта

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.
Още рецепти от Таня