Тиквени ньоки със сос от сирена
Рецепта за тиквени ньоки със сос от сирена от Елица Сърбева
М-м-мда, усеща се ароматът на есента (разбирай - на печена тиква). Вероятно защото Елица Сърбева е подготвила нещо за душата, което определено ще се превърне в любимото ти ястие за следващите месеци.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За тиквените ньоки:
250г
тиквено пюре250г
добре изпечени и обелени картофи50г
грана падано METRO Chef210г
пшенично брашно METRO Chefсол и черен пипер
1/3ч. л.
тиквен микс от подправкиЗа соса:
150г
краве масло METRO Chef~80г
пшенично брашно METRO Chef~600мл
прясно мляко~120г
настъргана грана падано METRO Chef150г
настърган чедър METRO Chef50г
настърган грюер~100г
прошуто METRO ChefДопълнително:
салвия METRO Chef
кедрови ядки
няколкос. л.
масло METRO ChefНачин на приготвяне
1
Измий добре картофите и ги увий в алуминиево фолио. Изпечи ги добре във фурна. В зависимост от големината на картофите, с които разполагаш, времето за печене ще е различно. След като картофите са готови, достатъчно меки и все още горещи, обели ги внимателно и намачкай добре.
2
В дълбока купа изсипи тиквеното пюре и добави горещите намачкани картофи. Добави грана паданото и брашното, солта и черния пипер, заедно с тиквения микс от подправки и омеси меко тесто. Не трябва да лепне и да остава по ръцете. Ако е по-лепкаво, добави още 1 с. л. брашно.
3
Раздели тестото на 4 части и направи по един тънък фитил от всяка част. Може да използваш брашно върху работния плот за по-лесно боравене с тестото. След като е направен фитилът, с остър нож нарежи фитила на хапки. Имай предвид, че по време на варене, те почти ще удвоят обема си, така че не ги прави много големи.
4
Свари ньоките в подсолена вода. Когато изплуват на повърхността на водата, значи са готови. Отцеди ги добре и остави настрана. Продължи с приготвянето на соса.
5
Приготви си касерола с дебело дъно. Сложи я на силен огън и добави маслото вътре, за да се разтопи. Когато започнат да излизат мехурчета, прибави брашното и разбъркай енергично с бъркалка, за да не стане на бучки и да го запържиш. Намали силата на огъня.
6
Готви няколко минути и прибави млякото, като отново разбъркаш с бъркалка. Накрая прибави сирената и солта и разбъркай. Ако предпочиташ по-рядка смес за ньоките, може да прибавиш още малко мляко.
7
Сместа ще се сгъсти. Свали от огъня и остави за около минута да изстине, преди да използваш.
8
Запържи прошутото на тиган и го остави върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
9
Изпечи кедровите ядки на тиган до лек загар и внимавай да не ги изгориш.
10
Запечи сварените ньоки на тиган в нагорещено масло с няколко листа салвия за по около минута от всяка страна. Ще се получи допълнителен загар и лека хрупкавост от външната страна, докато вътре ще останат меки.
11
Сервирай, като в дълбока купа сипеш от соса, а отгоре добави от ньоките. Начупи прошутото на трохи и посипи с печените кедрови ядки. Може да добавиш малко зехтин и свежи листа салвия.