Как да отворя каравана за храна

Как да отворя каравана за храна

Бизнесът с каравани за храна се развива с голяма скорост и става все по-популярен. Една от причините за това е неговата гъвкавост, тъй като не е обвързан с конкретна локация. Ако обмисляш да стартираш такъв тип бизнес, но не знаеш откъде да започнеш, ние сме тук, за да ти помогнем в това пътуване.

Влез зад сцената на бизнеса

1. Запознай се с бизнеса с каравани за храна

Предимства и предизвикателства

Всяко нещо в живота си има своите положителни и не толкова положителни страни. Караваните за храна са уникален вид бизнес. Затова трябва да знаеш всичките му страни. Това ще ти помогне да разбереш с какво точно се захващаш, какви проблеми могат да възникнат и как да ги избегнеш.

Предимства: 

 • Мобилност: Както вече споменахме, караваната за храна не е застопорена на едно място. Тя може да се движи от една точка до друга. Това води до разширяване на клиентската база и целевата група и увеличава потенциала за успешен маркетинг на твоя бизнес.
 • Гъвкавост: Караваната за храна ти дава възможност да предлагаш прясна храна на специални събития и фестивали. Освен това този тип ресторантьорски бизнес е много гъвкав при адаптирането и промяната на менюто и предлаганите храни.
 • Данъчни облекчения: Собствениците на ресторанти трябва да плащат много данъци, които отпадат, когато говорим за каравана за храна.

Предизвикателства:

 • Конкуренция: Конкуренцията става все по-голяма и по-трудна за преодоляване, особено сега, когато пазарът с каравани за храна процъфтява. Трябва да предложиш добра концепция, която да те отличи от конкурентите.
 • Дълго работно време: Имай предвид, че караваната за храна може да изисква много часове работа, особено по време на събития и фестивали. Ако не присъстваш, конкурентите ти ще оберат овациите и клиентите.
 • Ограничения за зониране: Караваната за храна не може да бъде поставена където и да е. Затова се информирай за ограниченията и законите за зониране. Запознай се къде можеш да паркираш караваната и колко време може да остане там.

Проучи индустрията

Проучи индустрията

Преди да започнеш да инвестираш в каравана, се увери, че знаеш с какво точно се захващаш и с кого се конкурираш. В крайна сметка трябва да изпъкнеш на фона на съществуващия пазар. Затова направи проучване и се информирай за:

 • Съществуващи конкуренти и бизнес идеи
 • Демографските характеристики на града или района
 • Ограничения за зониране и места, където можеш да паркираш караваната
 • Часове и места, които са оживени и са добро място за привличане на клиенти.

Друг важен аспект е да знаеш дали в твоя град или район има търсене на каравани за бърза храна, или вече има много такива. Ако вече има голямо предлагане, може да помислиш за преместване на караваната в друг район или дори град.

Запиши идеите си на лист хартия

2. Работи върху детайлите

Концепция

Концепция

Когато става въпрос за избор на подходяща концепция, виж от какво се интересуват и какво търсят бъдещите ти клиенти в една каравана за храна. Дай свобода на въображението, идеите и мечтите ти и съчетай твоите интереси с техните, за да създадеш уникална и изключителна бизнес концепция. Тя ще определи стила на храната, която ще предлагаш, и начина, по който ще я сервираш и опаковаш. Дизайнът на караваната също трябва да е в синхрон с основната ти концепция. Накрая избери име и лого, които да представят и да съответстват на твоя бизнес. Те също трябва да са в унисон с дизайна и храната и да притежават следните характеристики: 

 • Да са лесни за запомняне
 • Да представят твоя бизнес и да привличат вниманието на хората
 • Да изразяват идеята ти

Не пренебрегвай тази точка и не ѝ отделяй по-малко внимание, отколкото заслужава. Добре обмислената концепция, привлекателното лого и добрият дизайн, който хармонизира с всичко останало, оказват огромно влияние върху клиентите ти. Много хора се ръководят от външния вид и естетиката, а доброто лого и име ще се закрепят дълбоко в паметта им. А ако храната ти е вкусна и добре поднесена, нищо не стои на пътя ти към успеха.

Бизнес план

Бизнес план

Няма бизнес без план. Всеки успешен предприемач прекарва много време в изготвянето му и пренасянето на всички аспекти на бизнеса си върху хартия. Така че, след като направиш избор за концепцията и завършиш образа на твоята каравана за храна, започни да подготвяш бизнес плана си. Той ще ти помогне да разработиш всички детайли, преди да инвестираш. Бизнес планът ще ти помогне и за привличането на потенциални инвеститори и бизнес партньори, така че му отдели достатъчно време и го изработи възможно най-ясно и обмислено. Твоят бизнес план трябва да включва следните точки:

 • Резюме: Човекът, който чете твоя бизнес план, първо ще погледне резюмето и след това ще реши дали си струва да отдели време на целия план. Така че в този раздел обобщи твоята бизнес идентичност, идеи, концепция и цели.
 • Описание на компанията: Опиши подробно защо си решил да отвориш каравана за храна, как ще изглежда, какво ще сервираш, на кои места ще паркираш и какво я отличава от всички останали.
 • Анализ на пазара: Прецени кои са твоите конкуренти. Тази точка включва и демографски анализ: кои ще са твоите клиенти и какво търсят. Също така трябва да си изградиш представа как ще изглежда успеха в зависимост от конкурентите и мястото, където ще се намира караваната.
 • Организация и управление: В тази глава разработи организационна система на предприятието. Опиши колко служители ще има бизнесът и вземи решение за вътрешната структура на работниците.
 • Услуги и продукти: Дай подробна информация за менюто и възможностите за сезонни или други промени в него.
 • Стратегия за маркетинг и продажби: Тази точка има за цел да изготви план за маркетинг и реклама, за да привлече вниманието на клиентите. Това може да включва създаване на уебсайт, профили в социалните мрежи или раздаване на листовки в началото.
 • Стратегия за финансиране: Малцина разполагат с достатъчно средства, за да започнат самостоятелно бизнес. В повечето случаи ще трябва да помислиш как да финансираш проекта. Може да помислиш за теглене на кредит или да потърсиш инвеститори или бизнес партньори. Може да се възползваш и от краудфъндинг.
 • Финансова прогноза: Тук трябва да се оценят разходите за отваряне на караваната. Също така трябва да се направи прогноза за приходите и резултатите и да се планира бъдещето.
 • Приложение: Тук може да добавиш всякаква допълнителна информация и аспекти.

Имай предвид, че бизнес планът не е статичен, а е много динамичен. Основата му трябва да остане същата, но винаги можеш да коригираш и променяш според твоите нужди. Приспособи плана си към изискванията и нуждите на твоите клиенти и тяхната обратна връзка.

Виж повече за бизнес плана
Финансиране и изисквания

3. Изготвяне на документите 

Осигуряване на финансиране

Вече би трябвало да си разработил този въпрос в бизнес плана. Сега е време да набавиш необходимите средства и да започнеш да инвестираш. Когато става въпрос за финансиране на твоя проект, има много различни възможности, от които да избираш:

 • Спонсорство
 • Бизнес или лични инвеститори
 • Краудфъндинг
 • Микрокредити
 • Бизнес кредитна карта
 • Програми за кредитиране и финансиране на оборудване

 

Получаване на лицензи и разрешителни

Всеки бизнес трябва да бъде регистриран законно. Само по този начин можеш да ръководиш бизнеса си и едновременно с това да гарантираш правата си. Необходимите лицензи и разрешителни се различават в отделните държави и дори в отделните градове. Затова се информирай за всички заявления и формуляри, които трябва да попълниш.

Някои от тях са регистрация в търговския регистър и издаване на идентификационен номер на работодателя, разрешително за предоставяне на хранителни услуги, точно както в ресторант. Освен това, каравана ще са ти необходими и разрешително за мобилно съоръжение за хранене, както и разрешително за зониране и паркиране.

 
Разходи за стариране

4. Пазаруване

Закупуване на каравана

Закупуване на каравана

По-голямата част от бюджета ти ще бъде насочена към закупуване на караваната, която е в основата на твоя бизнес. Затова трябва да избереш такава, която е устойчива и служи добре на бизнеса ти. При избора на подходящо превозно средство има някои аспекти, които трябва да вземеш предвид:

 • На лизинг ли ще я вземеш или директно ще я закупиш?
 • Нова или втора ръка?
 • Какви персонализации ще са ти необходими за твоята каравана според твоята концепция и дизайн?

Не забравяй да сключиш и застраховка за автомобила. Освен това ще трябва да го регистрираш като част от бизнеса си, за да може да бъде паркиран на улицата.

 
Закупуване на оборудване за каравана за храна

Оборудване

След като вече имаш каравана за храна, следващата стъпка е да я ремонтираш и обзаведеш по свой вкус. Също така трябва да закупиш всички основни продукти и приспособления, които са ти необходими за работа. Такива продукти могат да бъдат:

 
За нуждите на твоята каравана за храна
Подготви караваната си за храна за работа! Разгледай нашия богат асортимент от търговски консумативи и оборудване. 
Разгледай професионално ободурване
Платежна система и маркетинг

5. Стъпки към откриването

Избор на POS система

Преди да започнеш официално дейността си, помисли за добра система за разплащане, защото не всеки клиент ще плаща в брой. Ако избереш да приемаш само плащания в брой, ще ограничиш броя на клиентите си. Затова ще ти е необходима мобилна система за продажба (POS), за да могат те да плащат с кредитна карта. Тази система обаче може да изисква интернет.

Маркетинг

Сега е време да рекламираш бизнеса и да разпространиш мълвата за него. Това е особено важно за бизнеса с каравани за храна, тъй като той е в постоянно движение. Като начало създай уебсайт и присъствие в социалните медии. Можеш също така да предложиш опция за проследяване на превозното средство, така че хората да виждат къде се намира караваната за храна.

Други маркетингови стратегии могат да бъдат да покажеш логото на марката си колкото е възможно по-голямо и привличащо вниманието. Освен това заяви присъствието си на събития и фестивали. Можеш дори да продаваш стоки с логото и името на фирмата.

Да обобщим

6. Резюме

Резюме

В обобщение, следните стъпки са важни за откриването на каравана за храна:

 • Направи списък на предимствата и недостатъците на този тип бизнес.
 • Разгледай конкуренцията и направи възможно най-много проучвания по темата.
 • Създай концепция и напиши бизнес план.
 • Не забравяй да се снабдиш с всички важни лицензи.
 • След това можеш да купиш подходящата каравана и всичко, което отговаря на темата ти.

Тези стъпки ще ти помогнат да следиш всичко.

 

7. Често задавани въпроси

Не пропускай нищо
Нюзлетър
Бъди винаги в час с игрите и офертите на МЕТРО!
Абонирай се
ТОП оферти в МЕТРО
иЗБРАНИ ПРОМОПРЕДЛОЖЕНИЯ
Не изпускай нашите изгодни оферти - избрани промоционални предложения, които обикновено участват и в телевизионна реклама.
Виж офертите