Козуначено руло с шоколад
Вкусна и лесна рецепта за козуначено руло с шоколад от Супичка
Ето една пухкава алтернатива на класическия козунак, която да замесиш за великите празници! Автор е Супчика, а продуктите ще откриеш в МЕТРО.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1кг
брашно6бр.
яйца1ч. ч.
захар1ч. ч.
прясно мляко1кубче
мая½ч. ч.
краве масло⅓ч. ч.
олио2 бр.
ванилии¼ч. л.
сол1ч. ч.
течен шоколадЗа намазване:
1 бр.
жълтък2с. л.
захар½ч. ч.
филирани бадемиНачин на приготвяне
1
В затопленото прясно мляко добави една с. л. брашно, една с. л. захар и натрошената мая, след което разбъркай добре и остави настрана, докато маята се активира и сместа удвои обема си. Междувременно пресей брашното, заедно с ванилиите. Разтопи кравето масло на водна баня. Разбий яйцата заедно със захарта до разтваряне на захарта.
2
Замеси тестото за козуначеното руло с помощта на кухненски уред за месене или на ръка. Изсипи пресятото брашно, направи кладенче, в което добави разбитите яйца, маслото, олиото и шупналата смес с маята. Малко по малко замеси тестото, като си помагаш с дървена лъжица, докато съставките се съберат и споят. Освободи си повече място на кухненския плот. Поръси го с брашно, а ръцете си намажи обилно с мазнина. Меси тестото енергично, като от време на време отново мажеш ръцете си с мазнина, за да не залепва тестото. Меси до получаване на хубаво, плътно, гладко тесто. Намажи голяма купа с мазнина, постави в нея тестото, което също намажи с мазнина и покрий със стреч фолио. Остави да втаса за около час, докато удвои обема си.
3
След като тестото втаса, го раздели на две еднакви части. Всяка от тях разточи на правоъгълен блат върху набрашнен плот. Намажи целия блат с шоколад, като след това навий на руло. Рулото разрежи в средата по дължината му на две части, след което сплети така получените части. Може да поставиш полученото руло както в кръгла форма за печене, така и в продълговата. Остави козуначените рула с шоколад да втасат добре, като за да ускориш втасването, може да ги поставиш във фурна, загрята на 50°C. Разбий жълтъка с 1-2 с. л. вода и намажи рулата. Поръси ги с бадеми и захар и печи в загрята на 170°C фурна с вентилатор за около 30-40 минути или до придобиване на апетитен златист цвят.