Макаронена запеканка с кюфтенца

Рецепта за макаронена запеканка с кюфтенца от Елица Сърбева

Макаронена запеканка с кюфтенца

Тайната на щастливия живот е вкусното хапване, и по-точно – пастата Fine Life, която Елица Сърбева от Cake and Pancake е използвала за новата си кулинарно-творческа изява – макаронена запеканка с кюфтенца.

Време40 минути
ТрудностЛесна
Брой порции4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
300г
паста
За кюфтенцата:
500г
кайма смес от телешко и свинско
1-2глави
шалот, нарязан на дребно
1бр.
яйце
3с. л.
галета
100г
пушен бекон на слайсове
За соса:
2с. л.
доматена паста
400г
домати на кубчета от консерва
150мл
телешки или зеленчуков бульон
100г
чедър, настърган
100г
моцарела, настъргана
1връзка
кориандър

Начин на приготвяне

1
Включи фурната да загрява на 200°С. Загрей тиган на котлона и сложи слайсовете бекон. Изпечи до карамелен загар и прехвърли върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина. След като е изстинал напълно, сложи в блендер и го смели на трохи.
2
В дълбока купа смеси всички продукти за кюфтенцата и разбъркай с лъжица. Оформи с ръце малки кюфтенца и ги подреди в тава за печене. Изпечи ги за около 10-15 минути.
3
Докато кюфтенцата се пекат, сложи тенджера с вода да заври, за да се свари пастата и започни да приготвяш соса.
4
Сложи в нагорещен тиган доматената паста и нарязаните домати и разбъркай. Подправи по твой вкус. Нарежи кориандъра на дребно и го добави към доматите. Изсипи бульона и половината моцарела. Ако пастата се е сварила вече, добави и половин черпак от водата на пастата. Разбъркай добре.
5
Извади кюфтенцата от фурната и ги остави настрана. Не изключвай фурната.
6
В дълбока тава за печене с диаметър около 28 см изсипи соса и сварената паста. Разбъркай. Подреди кюфтенцата, поръси с настъргания чедър и моцарела. Сложи да се пече във фурната на 220°С за около 15 минути.
7
След като извадиш запеканката от фурната, поръси с кориандър и сервирай.
Избрани продукти за тази рецепта:

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица