Как да намалим солта?

Съвети за намаляване консумацията на сол и за обезсоляване на пресолени ястия. 

Как да намалим солта?

Всички знаем за трите бели отрови в кухнята, които обаче и най-много ни изкушават – брашното, захарта и солта. Определено солта е най-трудно заменимата подправка, а тук ще ви дадем няколко съвета как да я намалите или как да „поправите“ ястието, ако сте прекалили без да искате.

Как да обезсолиш пресолено ястие?

  1. Ако пресолиш супа, обели един картоф и го сложи цял във врящата гозба за около 10 мин, докато омекне. Той ще абсорбира част от солта. Ако си сложил и последния картоф в супата, използвай шепа ориз в марля и също постави в тенджерата за 10 мин.
  2. Когато готвиш винаги слагай минимално количество сол. Най-добре е да сложиш няколко пъти и да опитваш често. Опитвай поне 1 мин след слагането на солта и разбъркване, за да дадеш време на солта да се разтвори.

Как да намалиш консумацията на сол?

  1. Когато правиш дресинг за салата или друго ястие, замени комбинацията от сол и оцет с лимон. Първо може да започнеш с лимон и намалено количество сол и постепенно да намаляваш до пълното изключване от салатата. Киселият вкус може да „замаскира“ недостига на сол.
  2. При приготвянето на дресинги и маринати, замени част от количеството сол с предпочитан вид оцет.
  3. Овкусявай с целина – корена, листата или стъблото. Освен многото полезни витамини и минерали, целината съдържа и натрий, който дава усещането за солен вкус.
  4. Използвай соев сос без добавена сол за овкусяване на ястията.
  5. Използвай сушени зеленчуци при приготвянето на супи и други ястия. Зеленчуците са богати на натрий, а когато се изсушат, той се увеличава, а се запазват и полезните вещества на зеленчуците.
  6. Подправки – колкото повече, толкова повече. Добавяй пипер, дафинов лист, кимион, риган, кориандър, босилек, куркума, кардамон, мента и каквото още се сетиш. Комбинацията от вкусове намалява нуждата на рецепторите за сол, а и подправките спомагат за храносмилането.
  7. Люто – ако се любител на пикантните храни, това е отличен заместител на солта или поне възможност за значителното ѝ намаляване в ястието. 
Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас