Гръцка баклава Галактобуреко

Рецепта за гръцка баклава Галактобуреко от Елица Сърбева

галактобуреко

Подслади се с тази гръцка баклава Галактобуреко с непознат за нашата галактика вкус.

Време2 часа
ТрудностЛесна
Брой порции12

Необходими продукти

КоличествоПродукти
1л
прясно мляко
250г
кафява захар
125г
семолина
30г
царевично нишесте
2бр.
яйца размер L
3бр.
жълтъци
1с. л.
екстракт от бурбонска ванилия
За сиропа:
200г
кафява захар
400мл
вода
1-2пръчици
канела
кората от един лимон
сокът от един лимон
100г
мед
1бр.
пръчица бурбонска ванилия
Допълнително:
450г
кори за баница и баклава
250г
разтопено масло
100г
суров шамфъстък

Начин на приготвяне

1
Разтопи маслото и го остави да изстине напълно. Подготви си тава с размери 30х25см.
2
За да приготвиш сиропа, сложи всички продукти за него без меда в касерола и кипни на котлона. Остави да поври до редуциране наполовина. След това го остави да изстине за 10-15 минути и прибави меда. Разбъркай и остави настрана, докато дойде моментът да залееш десерта.
3
Продължи с приготвянето на крема. Загрей млякото и половината от захарта в съд на котлона до кипване. Свали от огъня и остави да изстине за около 5 минути. Докато млякото завира, разбий яйцата, жълтъците, останалата захар, царевичното нишесте и семолината за 3-4 минути на висока скорост. Много бавно и на тънка струя прибави горещото мляко към яйчената смес, бъркайки непрекъснато с миксер. Добави и ванилията. След това върни цялата смес обратно в касеролата и сложи на умерен огън на котлона. Бъркай непрекъснато с метална бъркалка. Готви за около 5-10 минути до сгъстяване, след което свали от огъня и остави да изстине до стайна температура.
4
Подреди 1/2 от корите за баница в тавата, като мажеш всяка кора обилно с разтопено масло.
5
Включи фурната да загрява на 175°C.
6
Изсипи крема със семолина в тавата върху основата от кори за баница. Отгоре подреди останалите кори за баница, като мажеш отново всяка обилно с масло, преди да сложиш следващата кора. Намажи и последната кора отгоре. С много остър нож направи леки разрези върху горните няколко кори, като внимавай да не разрежеш чак до крема.
7
Сложи да се пече в предварително загрята фурна за около час.
8
След изпичане залей горещото галактобуреко със студения сироп и наръси с шамфъстъци.
Избрани продукти за тази рецепта:
Вземи повече, спести повече
1 БРОЙ
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
2,41 лв.
2,89 лв.

с ДДС

1 БРОЙ
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
2,74 лв.
3,29 лв.

с ДДС

Вземи повече, спести повече
1 КУТИЯ
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
3,66 лв.
4,39 лв.

с ДДС

Вземи повече, спести повече
1 БРОЙ
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
4,91 лв.
5,89 лв.

с ДДС

1 КАШОН
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
6,49 лв.
7,79 лв.

с ДДС

ПРОМОЦИЯ
1 БРОЙ
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
8,32 лв.
7,91 лв. - 5 %
9,49 лв.

с ДДС

1 КИЛОГРАМ
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
2,16 лв.
2,59 лв.

с ДДС

Вземи повече, спести повече
1 БРОЙ
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
2,88 лв.
3,46 лв.

с ДДС

РЕЦЕПТА ОТ елица сърбева

Елица Сърбева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Елица Сърбева.
Още рецепти от Елица