Лятна салата с гриловани праскови
Рецепта за лятна салата с гриловани праскови, бурата и медено-горчичен дресинг от Елица Сърбева
Всяка вечеря се нуждае от добро начало. Тоест от салата, която да те накара да забравиш за следващото ястие. А ето тази рецепта за лятна салата на Елица Сърбева може да направи точно това.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
200г
рукола (измита и подсушена)4бр.
биволска бурата120г
къпини4-5бр.
големи праскови1бр.
червен лук100г
прошуто крудо50г
пекан1връзка
пресен босилекЗа дресинга:
2ч. л.
дижонска горчица2с. л.
мед50мл
зехтин екстра върджинсок от 1/3 лимон
няколколистенца
пресен босилек (нарязан на ситно)2-3с. л.
вода1/4ч. л.
черен пипер1щипка
солНачин на приготвяне
1
Започни с приготвянето на дресинга. Сложи всички продукти в бурканче и затегни капачката добре. След това разклати енергично, докато не се получи хомогенна смес. Опитай и, ако трябва, подправи по твой вкус.
2
Измий добре прасковите и ги нарежи на парченца. Нагорещи грил тиган и ги изпечи по няколко минути от всяка страна.
3
Изпечи и прошутото по около минутка от всяка страна. След това прехвърли върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.
4
Нарежи лука на тънки кръгчета.
5
Приготви четири дълбоки чинии. Във всяка постави по шепа рукола, която предварително е измита и подсушена. Добави листенца пресен босилек.
6
В центъра сложи по една бурата. Добави по малко лук, парченца грилована праскова, къпини, слайсове прошуто крудо и залей обилно с дресинга. Сервирай веднага.