Великденско шоколадово руло
Един лесен десерт, с който да впечатлиш гостите си

Разнообрази всеки празник с тази лесна и вкусна рецепта за шоколадово руло. Декорацията може да бъде различна спрямо сезона и повода.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
ЗА РУЛОТО:
75г
пшенично брашно METRO Chef25г
готварско какао METRO Chef1ч.л.
бакпулвер1щипка
сол10г
разтворимо кафе4бр.
яйца METRO Chef140г
кафява захар Fine Life55г
разтопено и охладено масло Fine Lifeванилия
ЗА КРЕМА:
400г
крема сирене Fine Life120г
пудра захар Fine Life200г
маскарпоне METRO ChefЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ:
250г
готварски шоколад170мл
течна сладкарска сметана1с.л.
кокосово маслоЗА ДЕКОРАЦИЯ:
шепа ягоди
шоколадови яйца
Начин на приготвяне
1
Включи фурната да загрява на 180°C и си приготви голяма правоъгълна тава за печене, като покриеш дъното с хартия за печене.
2
В две купи раздели белтъците и жълтъците.
3
Разбий белтъците с 1/3 от захарта до меки връхчета.
4
В другата купа разбий жълтъците с останалата захар до крем.
5
Внимателно и бъркайки с шпатула, смеси разбитите жълтъци с разбитите белтъци.
6
Прибави и пресятото брашно с бакпулвер и солта. След това добави пресятото какао и накрая разтворимото кафе. Бъркай внимателно в една посока, за да не спадне обемът на белтъците.
7
Накрая изсипи разтопеното (и охладено!) масло и отново разбъркай.
8
Пресипи в тавата за печене, заравни и сложи да се пече в предварително загрята фурна БЕЗ вентилатор на 180°C за около 11 минути.
9
След като рулото се изпече, остави за няколко минути в тавата, за да изстине леко и да може да не пари. Обърни върху хартия за печене, отлепи хартията, с която е печено, и завий на руло внимателно, за да не се счупи. Увий в кърпа и остави за няколко часа, докато изстине напълно.
10
Докато рулото е във фурната и изстива, приготви крема, като сложиш крема сиренето и маскарпонето, заедно със захарта и ванилията в купата на миксера, и разбиваш първоначално на ниска скорост, а след това на висока до хомогенна смес.
11
Когато рулото е напълно изстинало, внимателно развий и намажи с крема отвътре. Навий обратно на руло, увий в свежо фолио и прибери в хладилник за около час.
12
За да приготвиш ганаша, с който да залееш рулото, загрейте почти до кипване сметаната и залей с шоколада. Остави за около 1 минута, след което енергично разбъркай с метална бъркалка до гладка и лъскава хомогенна смес.
13
Извади рулото от хладилника, махни свежото фолио и залей с ганаша. Изчакай, докато шоколадът леко изсъхне, и декорирай по твое желание.
Добър апетит!
Добър апетит!