След като вземеш решение за района за твоя нов ресторант, е време да намериш реалното пространство, което да наемеш. Може потърсиш в интернет ресторанти, които се дават под наем. Важни фактори, които трябва да имаш в предвид, са местоположението, размерът, цената, възможността за преустройство, кухнята, външното пространство, възможностите за паркиране и вида на пространството отвън.
3.1 Първи съображения
Преди да предприемеш обиколки с агенти или собственици на имоти, направи задълбочен план на желания от теб ресторант.
- Колко голямо пространство ти трябва?
- Искаш ли кът за сядане на открито?
- Какъв е бюджетът ти?
- Колко голяма трябва да е кухнята?
- Имаш ли нужда от места за паркиране специално за твоя ресторант или има обществен паркинг наблизо?
След като си отговориш на всички тези въпроси, резервирай огледи на пространства и вземи със себе си доверен човек или бизнес партньор, за да получиш второ мнение.
3.2 Въпроси, които да зададеш по време на проучването
Ела подготвен: приготви си въпроси, които да зададеш на агента или собственика на имота. Може ли да преустроиш пространството? Има ли възможност за поставяне на табели на фасадата на сградата? Трябва ли да спазваш разпоредбите за шум, в случай че в сградата живеят хора?
Имай предвид, че ресторантските пространства са много търсени. Може да се наложи да наддаваш за пространство, което понякога налага корекция в бюджета.
3.3 Мисли с една стъпка напред: разширяване и целогодишен успех
Обмисли възможността за разширяване на пространството, ако бизнесът върви добре. Ако се стремиш към растеж, увери се, че помещението под наем има възможност да бъде разширено или да се наеме още едно място в сградата. В противен случай може да съжаляваш, че не си обмислил тази възможност. Ако твоят ресторант се справя добре и няма съответния капацитет, може да се наложи да започнеш отново да търсиш място в (близко) бъдеще.
Ако планираш по-„сезонна“ концепция за ресторант, като например бирария с градина, увери се, че вътрешното пространство има възможност да функционира целогодишно, без да му влияят метеорологичните ситуации. Важно е да разполагаш със свобода, без да имаш периоди без печалба. Това би било пагубно, тъй като трябва да плащаш наема си всеки месец.
3.4 Проверка за разрешителни и наредби
От правна гледна точка трябва да знаеш дали желаното от теб помещение под наем е било използвано като ресторант в миналото. Ако по-скоро е било офис или жилищно помещение, вероятно ще се наложи да кандидатстваш за разрешение за строеж при съответния строителен орган. Това е необходимо, тъй като ще промениш предназначението на пространството. Ако обаче наетата площ е била използвана като ресторант или за друг вид търговия с храни, не е нужно да се притесняваш за разрешение за строеж. Увери се, че разполагаш с документа, ако е необходим, преди да наемеш обекта. Не искаш да бъдеш обвързан с договор, след като установиш, че не може да използваш помещението като ресторант.
Друг правен аспект, който трябва да се вземе предвид преди подписването на какъвто и да е договор, е съответствието на пространството и особено на кухнята с разпоредбите на здравните институции. След като си намерил идеалното място за ресторанта на твоите мечти, е време да го направиш официално.